Gå direkt till innehåll
Lunds dans- och musikalgymnasium, Art of Spectra, Spira Extended, Gunilla Lind Danseteater och Candoco Dance Company gästar Skånes Dansteater under våren 2022.
Lunds dans- och musikalgymnasium, Art of Spectra, Spira Extended, Gunilla Lind Danseteater och Candoco Dance Company gästar Skånes Dansteater under våren 2022.

Pressmeddelande -

6 gästspel på 5 veckor. Maj fylls med dans på besök.

Maj 2022 blir gästspelsmånad på Skånes Dansteater. Under fem veckor har publiken möjlighet att uppleva både etablerade och nyutexaminerade dansare och koreografer. Först ut, redan i sista veckan av april, är Lunds dans- och musikalgymnasium. Därefter kan Art of Spectra, Spira Extended, Gunilla Lind Danseteater och Candoco Dance Company inta scenen på Östra Varvsgatan i Malmö.

– Jag vill ge publiken möjlighet att få en så rik och varierad upplevelse av dans som möjligt. Vårens gästspel i Västra hamnen innebär att du kan lära känna många nya unga konstnärliga uttryck, säger Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare och VD på Skånes Dansteater.

– Satsningen innebär dessutom att fler danskompanier får chansen att dansa på vår fina dansscen medan vår egen ensemble repeterar årets kommande sommarföreställningar. Jag ser mycket fram emot att välkomna dem till oss, avslutar hon. 

.....

Pressbiljetter anmäls till: jessica.widegren@skanesdansteater.se

.....

The Things We Don’t Know

Gästspel med Lunds dans- och musikalgymnasium år 2.

I The Things We Don't Know möter du morgondagens dansare från Lunds dans- och musikalgymnasium. Till gymnasieskolan rekryteras elever från hela Sverige som brinner för sång, dans och teater.

Till detta gäng unga dansare har Ischa Statie skapat ett dansverk som utforskar föreställningar om hopp. Hopp inte som ett system av önskemål utifrån en heteronormativt kapitalistiskt ideal som strävar efter linjär utveckling, utan hopp som en kraft vi alla kan utvecklas av och skapa en utopi av vår värld idag.

Koreografi: Ischa Statie.
Dansare
: Lunds dans- och musikalgymnasium år 2.

Speldagar
Tors 28 april kl. 19
Fre 29 april kl. 19

.....

Tension

Gästspel med Art of Spectra

Peter Svenzon har skapat närmare 40 dansverk sedan han startade Art of Spectra 1998. Hans verk karaktäriseras av starka fysiska och mångfacetterade uttryck där dans, musik, videoprojektioner och bildkonst förenas i ett närmast filmiskt flöde. Tension är inget undantag. Återigen dyker Art of Spectra ner i de stora och svåra frågorna som präglar vår samtid. Tension utmanar och tänjer på fysikens lagar och de fenomenala artisterna låter åskådarna ta del av ögonblick som vibrerande av ömtålig närhet i den kraftfulla fysiska närvaron.

Koreografi, idé, regi: Peter Svenzon
Kompositör: Peter Svenzon
Dansare: Art of Spectra: Lewis Cooke, Ulriqa Fernqvist, Harland Rust, Evan Schwarz, Jennifer Wallén

Speldag
Tors 5 maj kl. 19

.....

POW!

Gästspel med Spira Extended

Koreografen Kenny Svensson gör POW! i tätt samarbete med kompositören Blasé Møller och kostymdesignern Tomas Sjöstedt. Resultatet är en rumslig såväl som själslig upplevelse för alla sinnen. Dynamisk, musikalisk, energivande och eftertänksam. Dansstilen är modern jazz, ”Kenny style”, starkt influerad av den livfulla, amerikanska scenen.

POW!
är Dans Spira Extended första egna föreställning. Konstnärlig chef är Camilla Ekelöf. Ensemblen består av nyutexaminerade dansare som här kanske gör sitt första arbete på en professionell institution.

Koreografi
: Kenny Svensson
Dansare: Spira Extended: Inanna Argati, Lovisa Abrahamsson, Vanessa Lindblom, William Säfström, Isabell Karlsson.
Musik
: Blasé Møller

Speldag
Fre 13 maj kl. 19

.....

VANITY OF MODERN PANIC – V.O.M.P.

Gästspel med Gunilla Lind Danseteater

Dansföreställningen Vanity of Modern Panic – V.O.M.P. riktar ett självrannsakande öga mot samhällets skönhetsdyrkande, botox-stela ansikte. Hur långt är vi villiga att gå för att hålla våra kroppar yngre än våra födelsebevis?

Vanity of Modern Panic – V.O.M.P. är en silikonpumpad dansföreställning om vår jakt på den perfekta kroppen. En kroppskomedi med skruvade proportioner om vår längtan efter bröst, lår och rumpor som skulle göra Kim Kardashian grön av avund.

Koreografi
: Gunilla Lind
Dansare
: Gunilla Lind Dansteater: Anna-Olivia Friborg Somer, Emma Christophersen, Esther Haugegaard, Josefine Ibsen, Katrina Holm, Shuli Nordbek
Musik
: Kristoffer Rosing-Schow

Speldag
Fre 20 maj kl. 19

.....

LOVEU2ND

Gästspel med Gunilla Lind Danseteater

”Move over, Kate Moss! So long, Gigi Hadid! There’s a new breed of supermodel dominating the fashion industry – but there’s a bit of a catch!”

Rubriken kommer från tidningen Glamour och banar väg för en ny art inom modevärlden. En kuslig, helt datoranimerad varelse. Virtuella skapelser väcker såväl vår fascination som vår avsky, när de är så märkligt lika oss, men samtidigt har något väldigt obekant med dig.

Dansföreställningen LOVEU2ND är en abstrakt reflektion på ett hyperrelevant ämne, virtuella skapelsers subtila intåg i vår verkliga värld. En unik blandning av dans och fysisk teater där förtrollande varelser förför och förvrängs i mötet med varandra på en glittrande runway.

Koreografi: Gunilla Lind
Dansare: Gunilla Lind Dansteater: Anna-Olivia Friborg Somer, Emma Christophersen, Esther Haugegaard, Josefine Ibsen, Katrina Holm, Shuli Nordbek
Musik: Kristoffer Rosing-Schow


Speldag
Sön 22 maj kl. 16

.....

AN EVENING WITH CANDOCO

Gästspel med Candoco Dance Company 

Skånes Dansteater välkomnar åter världsledande Candoco Dance Company från England. Sedan 1991 har de utmanat och utforskat vad dans är. Genom att hylla olika sätt att se på och skapa konst, är de ett av värdens främsta integrerade danskompanier, bestående av dansare med och utan funktionsvariationer. I maj gästar de Malmö med en kväll som består av två verk; Last Shelter och Face In.

Jeanine Durnings Last Shelter formas till ett unikt verk varje gång. Vinglande på kanten i en ständigt föränderlig miljö, fångar koreografin hastigheten och precisionen i varje dansares beslutsfattande, från ögonblick till ögonblick, någonstans mellan handlingskraft och kollektiv vilja. Med noggrannhet och omsorg brottas dansarna med tid, plats och öde, och finner tillfällig balans i provisoriska strukturer och föränderlig mening.

Face In
av Yasmeen Godder är en sensuell och utmanande hyllning till intimitet och fantasi där slående sceniska bilder vävs samman med vågad och ohämmad dans. Till urban indiemusik bjuds du in till denna vilda fiktiv värld som känns obehagligt bekant men samtidigt konstigt förvrängd. En värld som Candocos dansare behärskar med lätthet: genom njutningsfull, avslöjande dans, flirtar de med både det banala och det löjliga.

Koreografi
: Yasmeen Godder & Jeanine Durning
Dansare
: Candoco Dance Company

Speldag
Onsdag 25 maj kl. 19

.....

Fotografer headerbild: Carl Johan Folkesson, Malin Arnesson, Lars Kroon, Kasper Nybo, Kasper Nybo, Hugo Glendinning.

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927