Gå direkt till innehåll
Attempting Alchemy i koreografi av Ludvig Daae har premiär på Skånes Dansteater 1 mars 2025.
Attempting Alchemy i koreografi av Ludvig Daae har premiär på Skånes Dansteater 1 mars 2025.

Pressmeddelande -

Attempting Alchemy letar efter guld

I nya dansföreställningen Attempting Alchemy letar koreografen Ludvig Daae efter utopin. Likt en alkemist vill han framställa skönhet, magi och guld av helt vanliga rörelser, teman och föremål. Efter världspremiären på Skånes Dansteater 1 mars 2025 spelar föreställningen fram till 17 april. Under hösten bär det av på turné i södra Sverige.

Ludvig Daae skissar på hur de fyra dansande kropparna rör sig genom rummet i formationer, som ett föränderligt kalejdoskop.

"Jag ser fram emot att börja jobba i studion. Jag har mycket material och många metoder som jag vill testa.", säger Ludvig Daae och fortsätter:

"Jag kommer väl förberedd med tydliga planer, matematiska uträkningar och exakta golvmönster. Samtidigt är jag helt inställd på att nästan allt kommer ändras i mötet med dansarna. Det är tillsammans som vi skapar, renodlar och manar fram det som känns lustfyllt och spännande i hopp om att hitta den utopiska potentialen i dansen."

Förvandlar vardagen

Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare på Skånes Dansteater, följer processen med spänning.

”Det är ett privilegium att få lära känna detta team av nytänkande konstnärer som förvandlar vardagen till en upphöjd upplevelse.” säger hon och fortsätter:

”Alkemin och dess principer fungerar utmärkt som verktyg för att öppna dörren till fantasin. Temat i Attempting Alchemy utlovar en magisk gemenskap och jag längtar att få upptäcka det vackra i det vanliga.”

Om Attempting Alchemy

Den medeltida alkemin, drömmen om att framställa guld, kan vara den mest utopiska av alla vetenskaper. Alkemin vidgar vetenskapens gränser och hittar ett hem i fantasins värld. För koreografen Ludvig Daae är denna dröm om att förvandla vardagliga upplevelser till något annat och upphöjt också en central del i att skapa konst.

I nya dansföreställningen Attempting Alchemy letar Ludvig Daae efter utopin. Han vill omvandla helt vanliga rörelser, teman och föremål till skönhet, magi och guld.

I Attempting Alchemy rör sig de fyra dansande kropparna sig genom rummet i formationer, som ett föränderligt kalejdoskop. Jagar flyktiga ögonblick där det känns som att stjärnorna står rätt. Uppmanar dig att behålla tron på människornas inneboende kraft att nå nya höjder tillsammans.

Kreativt team

Koreografi, scenografi: Ludvig Daae

Musik: William Rickman

Kostymdesign: Tove Berglund

Ljusdesign: Emanuel Arvanitis

Dansare: Kit Brown, Hazuki Kojima, Michael Marquez, Marion Rastouil

Om Ludvig Daae

Ludvig Daae är koreograf och dansare med bas i Stockholm och Oslo. 2017 koreograferade han Cullberg på Nobelbanketten i Blå Hallen och efter det har han gjort beställningsverk åt KHiO, Kungliga Svenska Balettskolan och Norrdans. För tillfället jobbar han med tre nya projekt: Meningen med livet, en interaktiv husvagnspark, som är ett samarbete med Tove Berglund. Perfect Lover, ett duettsamarbete med danskonstnär Marcus Baldemar som undersöker platonisk kärlek mellan två homosexuella män, sett genom filtret av deras gemensamma träning i postmodern dans. Hans senaste föreställning, Spiti: The House of Us, undersöker att bygga, skapa och flytta hemmet.

Han har ett långsiktigt samarbete med filmskapare Joanna Nordahl och deras senaste föreställning The Viral Dance turnerade senast med Dansnät Sverige hösten 2020 och Dansnät Norge våren 2023.

Som dansare har han samarbetat med bland andra Deborah Hay (USA), Mårten Spångberg (SE), Compagnie Thor (BE) och Ingun Bjørnsgaard (NO). Hans egna föreställningar har presenterats i 14 länder på scener som Den Norske Opera og Ballett (NO), Spielart Festival (DE), The Place (UK), Vooruit (BE), Sophiensaele (DE), Dansens Hus (SE), Gessnerallee (CH), Moderna Museet (SE), Biennale de danse de Val du Marne (FR), MDT (SE), Mousonturm (DE) och GUIdance (PT).

December 2015 firade Ludvig 100 spelade föreställningar i tio länder av sin soloföreställning MM på Sophiensæle i Berlin. MMhar valts ut som enda nordiska bidrag till det internationella dansnätverket Aerowaves, hamnat på topp 10-listan över bästa scenkonst i 2014 i Portugal samt gett Ludvig titeln “en av de unga hoppen för europeisk dans” av det tyska dansmagasinet Tanz. I 2014 var solot på Norgeturné med Riksteateret, och på Sverigeturné med Dansnät Sverige.

Speldatum

Världspremiär 1 mars 2025 på Skånes Dansteater.

Recensionsbiljetter: Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

1 mars kl 1800

7 mars kl 19:00

8 mars kl 18:00

9 mars kl 16:00

12 mars kl 19:00

14 mars kl 19:00

15 mars kl 18:00

20 mars kl 19:00

22 mars kl 18:00

23 mars kl 16:00

26 mars kl 19:00

27 mars kl 19:00

5 april kl 18:00

12 april kl 18:00

13 april kl 16:00

17 april kl 19:00

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Ett internationellt danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927