Gå direkt till innehåll
Dans i rullstol - går det?

Pressmeddelande -

Dans i rullstol - går det?

Om man aldrig sett det så finns det inte. Har man aldrig sett en dansare med funktionsnedsättning är det inte så troligt att yrket dansare finns med i ens begreppsbild. Så var det i alla fall för Madeleine Månsson, ansvarig ledare för Aktiva Tjejer Malmö som arbetar med ett 50-tal kvinnor som sitter i rullstol.

För att förändra bilden av vem som dansar och vem som kan ta del av dans bjöd Tanja Mangalanayagam in Aktiva Tjejer till ett samarbete. Tanja leder Dialog på Skånes Dansteater som erbjuder en mängd olika aktiviteter för att öka tillgängligheten och delaktigheten kring dans.

Vad tänkte du när Tanja från Skånes Dansteater kontaktade er? 
- Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på, berättar Madde. Jag blev lite skärrad. Jag hade aldrig dansat modern dans tidigare och bilden jag hade var att det var något funktionsdugliga dansare gjorde. Det fanns inte med en rullstol i den bilden. Vi tvekade först, men vi vill gärna ha in mer dans inom Aktiva Tjejer och eftersom jag är en av ledarna var det självklart att vi själva skulle prova på först för att sen kunna förmedla det vidare till deltagarna. Tillsammans med Tanja diskuterade vi igenom hur projektet skulle kunna se ut. Tre dansare från Skånes Dansteater skulle delta så det föll sig naturligt att vi skulle vara tre från Aktiva Tjejer. Vi presenterade det för de andra och Frida Lovén var den som först nappade och ville delta tillsammans med mig och Megala Axelsson som också är ledare.

Hur var din dansupplevelse?
- Vi fick träffa dansarna första gången kort efter en föreställning och det var väldigt skönt att haft det första mötet när vi satte igång. Dansarna var jättebra på att få oss att känna oss bekväma, men det kändes lite konstigt i början. Jag tänkte att det här ser säkert fjantigt ut men känslan var jättebra. Jag fick röra kroppen på sätt jag aldrig gjort förut och tänka mig in i rörelser på ett sätt som jag aldrig gjort tidigare.

Vad blev resultatet?
- Vi hade varit noga med att ha någon som kunde dokumentera processen och näst sista dagen insåg vi att vi hade material som vi kunde sätta ihop till en kort dansfilm. Och det gjorde vi!

Filmen It’s only Movement av David Thibel har premiärvisats i samband med ett vernissage som Aktiva Tjejer höll den 14 september på Arena 305. Och samarbetet har gett blodad tand.

- Tanja ringde upp oss efter att vi gjort filmen och sa att vi måste fortsätta. Och det var ingen tvekan om det från vår sida. Vi har ju hela tiden velat få fler involverade från Aktiva Tjejer och så fort vi hade visat filmen frågade vi om fler ville gå vidare. Vi fick flera napp direkt. Nu ska vi arbeta tillsammans med koreografen Caroline Bowditch som kommer hit i samband med Skånes Dansteaters DansFunk festival. Hon kommer att göra ett nummer för oss och två andra dansare som kommer att öppna hela Galaföreställningen den 28 och 29 september.

Aktiva Tjejer kommer även att delta i föreställningen Melody Maker tillsammans med Drömmarnas Hus och Kulturcentrum Skåne. Ett arbete som drivs av dansaren och koreografen Melody Putu och som kommer att visas på Skånes Dansteater den 25 november.

Har det betydelse att man i samband med konferensen får se rullstolar på scenen?
- Absolut! Hela festivalen har blivit jättestor och det kommer folk från hela landet hit. Det ska bli spännande att se vilka vägar festivalen skapar. Aktiva Tjejer vill gärna fortsätta med dansen. Det skulle vara grymt om det kunde leda till att någon från Aktiva Tjejer kunde söka en dansutbildning och faktiskt kunna få jobba som dansare.

FAKTA
Den 26-30 september anordnar Skånes Dansteater festivalen DansFunk om dans och funktionsnedsättning. Under festivalen har Skånes Dansteater bjudit in några av världens främsta danskompanier som vänder upp och ner på begreppet dans.
* Den 26 och 27 september visar det brittiska kompaniet Candoco Dance Company sin 20-års jubileumsföreställning Turning 20. De var ett av de första kompanierna i världen att blanda dansare med och utan funktionsnedsättningar och är i dag världsledande.
* Den 27 och 28 september visas Galaföreställning DansFunk som bjuder på fyra verk som utmanar, berör och inspirerar. Medverkar gör Marc Brew Company, Scottish Dance Theatre och Spinn, Sveriges första integrerade danskompani. Dessutom deltar Kulturcentrum Skåne och föreställningen inleds av Aktiva Tjejer. Dessa två programpunkter har tagits fram i samarbete med koreografen Caroline Bowditch som en del av festivalen.
* Festivalen innehåller förutom gästspelen en två-dagars konferens, masterclass, workshops och residens.

Aktiva Tjejer Malmö
Aktiva Tjejer är en grupp för alla tjejer och kvinnor som har någon form av funktionsnedsättning. På sina träffar blandar de idrotter och föreläsningar med filmkvällar och annat roligt. Att komma till Aktiva Tjejer och bara vara en del av gemenskapen är också en viktig del. Aktiva Tjejer vågar synas, höras och finnas!

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927