Gå direkt till innehåll
Utomhusföreställningen "Don’t, Kiss .Skånes" i koreografi av Fabio Liberti har premiär i Helsingborg 18 juni 2022. Verket spelar på turné i Skåne och Köpenhamn till 17 juli.
Utomhusföreställningen "Don’t, Kiss .Skånes" i koreografi av Fabio Liberti har premiär i Helsingborg 18 juni 2022. Verket spelar på turné i Skåne och Köpenhamn till 17 juli.

Pressmeddelande -

Don't, Kiss .Skånes vill få Skåne och Köpenhamn att kyssas

Italienska koreografen Fabio Libertis Don’t, Kiss är ett verk i ständig förändring. Verket uruppfördes som duett 2018 och har sedan dess antagit flera olika format, från film till gruppverk. När Fabio Liberti nu tar Don’t, Kiss till Skånes Dansteater börjar nästa metamorfos. Verket spelar på turné i Skåne och Köpenhamn från 18 juni till 17 juli.

Just nu skapar Fabio Liberti, det konstnärliga teamet och 8 dansare utomhusföreställningen Don’t, Kiss .Skånes. Kärnan i verket är intakt; en kyss som dansarna inte kan, eller inte vill, släppa.

– Jag har följt Fabio Libertis resa med Don’t, Kiss i flera år och får äntligen presentera Skånes Dansteaters egen version för Skåne och Köpenhamn, säger Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare för Skånes Dansteater och fortsätter:

– Fabio är en omsorgsfull koreograf med en stark förmåga att förverkliga sin vision tillsammans med dansarna. Med Don’t, Kiss har han skapat en serie av olika upplevelser, en rörelse som väcker tankar om jämlikhet. Dessa unika tolkningar av temat har alla var för sig förutsättningar att bli klassiska verk inom den samtida dansen.

Om föreställningen
Dansföreställningen Don’t, Kiss .Skånes skildrar det känsliga och komplexa ämnet mänskliga relationer. Den väcker tankar kring att vara beroende av en annan person, vårt behov av känslomässig och fysisk kontakt.

Don’t, Kiss .Skånes
visar att vi människor är fyllda av motsättningar. Att vi längtar efter stöd, bekräftelse, tillgivenhet samtidigt som vi blir frustrerade över att det begränsar oss.

Kyssen. Den fysiska utmaningen för dansarna: de får aldrig släppa kontakten med en annan dansares läppar. Tillsammans möter de svårigheterna att utföra sina rörelser med följsamhet och kontroll. En krävande, men självvald, närhet.

Don’t, Kiss .Skånes
är kärlek, jämlikhet och mänskliga motsägelser i hela sin underbart komplicerade storhet.

Längd: ca 40 min
Fri entré

Kreativt team
Koreografi: Fabio Liberti
Musik: Per-Henrik Mäenpää
Kostymdesign: Jernej Bizjak , Fabio Liberti
Dramaturgi: Sara Živkovič Kranjc
Koreografiassistent: Jernej Bizjak
Dansare: Jeanne Delsus, Jure Gostinčar, Ange-Clémentine Hiroki, Dario Minoia,  Yiorgos Pelagias, Marion Rastouil, Iris Telting, Emma Välimäki

Om Fabio Liberti
Fabio Libertis prisbelönta dansföreställningar har visats på internationella scener och festivaler runt om i Europa. Don’t, Kiss skapades ursprungligen som duett och vann första pris i RIDCC–Rotterdam International Duet Choreography Competition 2018. Skånes Dansteaters version är en vidareutveckling av verket för flera dansare.

Fabio har skapat verk för danskompanier i Danmark, Tyskland, USA, Storbritannien och Sverige. Hans verk har dessutom visat på de danska konstmuseerna Louisiana Museum of Modern Art, Charlottenborg Museum och Den Frie Centre of Contemporary Art. 2021 skapade han NOOK för Skånes Dansteater.

Om Per-Henrik Mäenpä

Per-Henrik Mäenpä är Emmy-belönad ljuddesigner och kompositör. Han har hittills arbetat med 70-talet filmer och skapat ljud och musik till allt från drama, fiktion, dokumentär, animering och samtida dans.

Spelplatser Don't, Kiss .Skånes
Lördag 18 juni kl. 15:00, Helsingborg, Drottninghögsparken. PREMIÄR
I samarbete med H22 City Expo.

Tisdag 21 juni kl. 19:00, Klippan, Aktivitetsplatsen.
I samarbete med Klippan Kommun.

Torsdag 23 juni kl. 19:00, Lomma, Amfiteatern.
I samarbete med Lomma-Bjärred Riksteaterförening.

Tisdag 28 juni kl. 19:00, Lund, Stadsparken.
I samarbete med SommarLund.

Onsdag 29 juni kl. 19:00, Malmö, Beijers park.
I samarbete med Malmö Sommarscen.

Torsdag 30 juni kl. 19:00, Sommarscen Malmö, Hammars park.
I samarbete med Malmö Sommarscen.

Torsdag 7 juli kl. 21:15, Copenhagen Summer Dance, Köpenhamn, Ofelia Plads.
I samarbete med Dansk Danseteater.

Fredag 8 juli kl. 17:00, 21:15, Copenhagen Summer Dance, Köpenhamn, Ofelia Plads. I samarbete med Dansk Danseteater.

Lördag 9 juli kl. 17:00, 21:15, Copenhagen Summer Dance, Köpenhamn, Ofelia Plads. I samarbete med Dansk Danseteater.

Söndag 10 juli kl. 17:00, Copenhagen Summer Dance, Köpenhamn, Ofelia Plads.
I samarbete med Dansk Danseteater.

Torsdag 14 juli kl. 14:00, Osby, Centralparken.
I samarbete med Riksteatern Osby.

Lördag 16 juli kl. 16:00, Malmö, Emporias tak.
I samarbete med Emporia.

Söndag 17 juli kl. 14:00, Malmö, Emporias tak.
I samarbete med Emporia.

:::

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll