Gå direkt till innehåll
DOUBLEtake - Höstens stora danssatsning i Malmö och Stockholm

Pressmeddelande -

DOUBLEtake - Höstens stora danssatsning i Malmö och Stockholm

Skånes Dansteater i Malmö och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm går samman och presenterar en helaftonsföreställning av koreografen och danschefen Kenneth Kvarnström. Totalt kommer 21 dansare att medverka i föreställningen DOUBLEtake och på scen finns även Malmö Operaorkester i Malmö och medlemmar ur Kungliga Filharmonikerna, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och Dahlkvistkvartetten i Stockholm samt musikern Jonas Nordberg. Detta blir första gången man presenterar en renodlad dansföreställning i egen regi på stora scenen på Stockholms Stadsteater.

Koreografen Kenneth Kvarnström har genom åren hyllats för sin egensinniga scenkost, en koreografisk karriär som började för drygt 30 år sedan. Meritlistan har innehållit en konstnärsprofessur i Finland, konstärlig ledare för Helsingfors stadsteaters danskompani, chef för Dansens Hus i Stockholm och nu danschef på Kulturhuset Stadsteatern. Dessutom har han turnerat jorden runt med sitt danskompani. Hans dansföreställningar har varit såväl andlöst vackra som våldsamt poetiska, med en kreativ ambition som sällan ger dansarna enkla lösningar. Hans koreografier har därmed resulterat i en position som en av de mest intressanta nordiska samtida konstnärerna inom dans.

I dansföreställningen DOUBLEtake förenas olika dubbelheter, två kompanier, två koreografier, det dåtida och det samtida i kostymen och i musiken, som kommer att bestå av Mozart, Beethoven, Ravel och samtida symfonisk musik. Det är denna dubbelhet som har varit utgångspunkten för Kenneth.

– Tanken är att finna likheter/samhörigheter i de båda delarna, ibland är det delar av samma koreografi, ibland är det tonsättare verksamma under samma period, samma land. Så det skall finnas ett samband mellan de olika delarna, synliga och mindre synliga. Att hitta dessa imaginära samband och trådar och förstås också musiken vi valt… ibland bombastiskt, ibland poetiskt finskimmer, ibland en handrörelse, ibland ett förflyttande av stora skaror. Kontraster mellan allt detta och så bara ren dansglädje, förklarar Kenneth.

Premiär den 4 oktober på Malmö Opera.
Spelas på Malmö Opera den 4-31 oktober och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 8–10 november.

Öppen repetition och samtal med Kenneth Kvarnström
Få en inblick i den intensiva arbetsprocess som leder fram till premiär. Vi öppnar dörren till repetitionssalen och du får för en stund följa arbetet mellan koreograf, dansare och det konstnärliga teamet. Efter repetitionen hålls ett samtal med Kenneth Kvarnström, lett av Cecilia Malmström Olsson.
Torsdagen den 4 september kl 19:00 på Skånes Dansteater i Malmö

Pressvisning
Tisdagen den 30 september kl. 14.45 på Malmö Opera visar vi ett utdrag ur föreställningen då ni gärna får ta bilder och filma. Därefter berättar koreografen Kenneth Kvarnström, scenografi- och ljusdesigner Jens Sethzman och kostymdesigner Astrid Olsson om föreställningen. Anmäl att ni kommer till: liselotte.lindahl@skanesdansteater.se

Recensera
Önskar ni recensionsbiljetter till premiären den 4 oktober kl. 18.00 på Malmö Opera, maila liselotte.lindahl@skanesdansteater.se.

Affischbild för nerladdning:
http://www.skanesdansteater.se/press/pressbilder/doubletake/
Föreställningsbilder kommer att ligga här från den 30 september.

PJÄSINFORMATION
KOREOGRAFI: Kenneth Kvarnström
MUSIK: Mozart, Beethoven, Bach, Ravel m fl
DIRIGENT: Andrea Quinn
SCENOGRAFI & LJUSDESIGN: Jens Sethzman
KOSTYMDESIGN: Astrid Olsson
DANSARE: Skånes Dansteater och K. Kvarnström Co
MUSIKEN FRAMFÖRS AV: Jonas Nordberg på barockluta, teorb och gitarr samt Malmö Operaorkester i Malmö och medlemmar ur Kungliga Filharmonikerna, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och Dahlkvistkvartetten i Stockholm
PREMIÄR: 4 oktober 2014 på Malmö Opera, 11 föreställningar t o m 31 oktober, spelas därefter på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 8–10 november 2014

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll