Gå direkt till innehåll
Fine Lines, duett i koreografi av Roser López Espinosa. Dansare: Madeleine Månsson, Anna Borràs Picó. Skapades 2020 som en del av projektet Europe Beyond Access.
Fine Lines, duett i koreografi av Roser López Espinosa. Dansare: Madeleine Månsson, Anna Borràs Picó. Skapades 2020 som en del av projektet Europe Beyond Access.

Pressmeddelande -

Europe Beyond Access tilldelas 2 miljoner euro från EUs Kreativa Europa-program

Europe Beyond Access tilldelas 2 miljoner euro från Europeiska unionens program Kreativa Europa. Det säkerställer att världens största gränsöverskridande scenkonstsamarbete för konstnärer, kulturarbetare och publik med funktionsvariationer fortsätter fram till 2027.

Europe Beyond Access (EBA) är Europas största och mest inflytelserika gränsöverskridande initiativ som fokuserar på aktivt deltagande från konstnärer med funktionsvariationer inom mainstream dans och teater. Sedan 2018 har programmet stöttat dans- och teaterkonstnärer med funktionsvariationer att krossa glastaken inom den samtida scenkonsten.

Idag har Skånes Dansteater glädjen att meddela att den andra generationen av Europe Beyond Access, som kommer att pågå i fyra år mellan 2024 och 2027, har tilldelats 2 miljoner euro från Europeiska unionen – en summa som kommer att matchas av EBA-konsortiet.

Det nya programmet kommer att

- beställa och presentera dussintals nya dans- och teaterverk skapade av konstnärer med funktionsvariation. 3 stora internationella samproduktioner, 19 nya lokala beställningsverk och 20 presentationer av befintliga turnéverk – i 10 länder.

- stödja konstnärer med funktionsvariationer att internationalisera sina innovativa konstnärliga metoder och minska den geografiska och konstnärliga isolering som är unik för konstnärer med funktionsvariationer. Hundratals konstnärer från hela Europa kommer att delta i residens, workshoppar och multinationella konstnärliga laboratorier.

- utveckla ett nätverk av ledande europeiska mainstream-organisationer med ett åtagande att presentera och ge uppdrag till dans- och teaterkonstnärer på högsta nivå av konstnärlig praxis. Projektets 10 huvudpartners kommer att samarbeta med dussintals andra kulturinstitutioner för att presentera verk och dela med sig av bästa praxis.

- utveckla verktyg för och förståelse inom den bredare scenkonstbranschen – dela vår övertygelse om att den europeiska kultursektorn snarast måste minska de hinder som konstnärer med funktionsvariationer upplever.

Tio ledande kulturorganisationer

Skånes Dansteater är en av tio ledande europeiska kulturorganisationer som ingår i EBA-konsortiet. Övriga organisationer är Holland Dance Festival (Nederländerna), Onassis Stegi (Grekland), Oriente Occidente Dance Festival (Italien), Kampnagel (Tyskland) CODA Dance Festival (Norge), Zamek Cultural Centre (Polen), Project Arts Centre (Irland), Mercat de les Flors (Spanien) och Culturgest (Portugal). British Council (Storbritannien), som initierade och ledde det första Europe Beyond Access-programmet 2018-2023, deltar som associerad partner.

“Skånes Dansteater är stolt över att kunna fortsätta det framgångsrika arbetet med Europe Beyond Access. Sedan 2018 har vi med hjälp av projektet regelbundet kunnat stödja, främja och exponera samtida dans av och med konstnärer med funktionsvariation.

Jag är speciellt stolt över den fastanställda Madeleine Månssons resa under åren. Hon har utvecklats enormt och utmanat gränserna för sitt konstnärskap. Utöver ensemblearbetet har Festivalen DansFunk, gästspel, iDance-workshoppar, internationella laboratorier och residens berikat utbudet. Listan av aktiviteter kan givetvis göras längre. Jag har höga förväntningar på dom kommande fyra åren och ser framemot att presentera innovativa konstnärer med funktionsvariation för publiken i Skåne.”

meddelar Mira Helenius Martinsson, VD och konstnärlig ledare för konsortiets huvudpartner Skånes Dansteater i Malmö och fortsätter:

”Skånes Dansteater är stolta över att leda EBA-konsortiet i vad som kommer att bli en anmärkningsvärd resa. Jag är tacksam för stödet och förtroendet som Europeiska unionens Kreativa Europa-program har gett projektet. EBA förblir därmed ett av de största programmen i världen för personer med funktionsvariationer.

Jag vill tacka vår föregångare, British Council, för att de lämnade över stafettpinnen som projektledare till oss. EBA har verkligen en stor inverkan i Europas kultursektor. Mest tacksam är jag för de konstnärer och professionella i kulturbranschen som litar på att konsortiet fortsättningsvis stödjer och uppmuntrar deras karriärer. Det är dags att förflytta positionerna och låta konstnärer med funktionsvariationer ta ledningen!”

Ben Evans, projektledare för Europe Beyond Access, kommenterar:

"I den perfekta världen skulle projekt som Europe Beyond Access inte behövas: konstnärer med funktionsvariation skulle ha samma möjligheter att lära sig, utveckla sin konstnärliga praktik och presentera sina verk som alla andra konstnärer; kulturlokaler skulle vara tillgängliga för publik med funktionsvariation men också för konstnärer och kulturarbetare som identifierar sig som funktionsvarierade, döva, neurodiversiva eller kroniskt sjuka; och kritiker, publik och beslutsfattare inom konst skulle verkligen erkänna det utmärkta och ofta radikala arbete som utförs av konstnärer med funktionsvariation.

Men så är inte fallet.

Med denna finansiering från Europeiska unionen kommer Europe Beyond Access att fortsätta att utmana hela kultursektorn att bredda tillgången för personer med funktionsvariation som konstnärer, kulturarbetare och publik."

Ytterligare information

Det fyraåriga programmet genomförs i samarbete med viktiga europeiska nätverk och transnationella institutioner som arbetar för att bredda tillgången till kultur i hela Europa. Bland dessa kan nämnas:

Creative Europe Networks

IETM International Network for Contemporary Performing Arts

European Dancehouse Network

European Festival Association

On the Move

• Big Pulse Dance Alliance

Other European Networks

ELIA: European Network of Higher Arts Education

National Networks

Flanders Arts Institute

UnLabel – Transnational & German Performing Arts Company and Policy Exchange specialist

Mer information om Europe Beyond Access finns på projektets webbplats: EuropeBeyondAccess

Där hittar du exempel på konstnärer som fått stöd av projektet, filmer om konstnärliga idéer som utforskats av EBA-konstnärer och utbildningsresurser som riktar sig till tre målgrupper: vanliga kulturchefer, kulturpolitiker och konstnärer med funktionshinder.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll