Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fira med Skånes Dansteater!

I höst firar Skånes Dansteater 15 år som egen institution och 5 år i Dockan i Malmö. Detta firas både med en spektakulär utomhusföreställning i Dockan och en totalföreställning där det dansas i varenda vrå i det egna huset. Dessutom medverkar vi i festivalen Music and Art Around tillsammans med orkestern Musica Vitae. Till våren går vi in på Malmö Operas stora scen med en helt ny föreställning av Örjan Andersson och Sven-David Sandström.



SOMMARENS GRAND FINALE – DOCKPLATS 2010

Skånes Dansteater avslutar sommaren på ett storslaget sätt med en utomhusföreställning på vattnet, i luften och på taken. Med DOCKPLATS 2010 firar Skånes Dansteater 5 år i Dockan i Malmö tillsammans med över hundra medverkande. Förutom Skånes Dansteaters egna dansare medverkar simhoppare, konstsimmare, dykare, klättrare, musiker, körerna Svanholm Singers och Aquarello, Limhamns brassband och dansstudenter från Skolen for Moderne Dans m.fl. Det blir en helt unik upplevelse som även bjuder på specialskriven musik, film och videoprojektioner.

För regi och koreografi står Dansdesign; Leif Hernes och Anne Grete Eriksen, som bl. a. gjort invigningen av OS i Lillehammer. Föreställningen innehåller projektioner av videokonstnärerna epí och nykomponerad musik av Bjarne Kvinnsland.

DOCKPLATS 2010 spelas den 9-12 september kl. 20.30 i Dockan, Malmö.

Fri entré. Endast ståplatser. Föreställningen är ca. en timme lång.

Ladda ner bild till Dockplats:
http://www.skanesdansteater.se/sv-SE/Page/ImageArchive/264/Dockplats-2010.aspx

BETWEEN SILENCE AND STILLNESS

I höst presenteras ett spännande samarbete mellan Skånes Dansteater och den Växjö-baserade orkestern Musica Vitae som är en av Sveriges mest välrenommerade kammarorkestrar. Här sker ett exklusivt möte mellan fem dansare och sjutton musiker till fyra orkesterverk från tre sekler. Jean Sibelius ”Rakastava op 14” och Frank Bridges ”Four Pieces for String Orchestra” kommer att framföras i konsertform av Musica Vitae medan Skånes Dansteater dansar till två samtida musikstycken; Karin Rehnqvists ”Taromirs tid” och Qigang Chens ”L´Eloignement”.

För koreografin står den brittiska koreografen Ben Wright. Han har gjort ett stort antal koreografier både för samtida dans, dramatisk teater och opera. Dirigent är Peter Manning.

Spelas mellan den 9-22 okt 2010 i samband med musikfestivalen Music and Art Around.

Spelas på Palladium i Malmö: Lördagen den 9 okt kl 18.00 (premiär) samt fredagen den 22 okt kl 19.30. Biljetter via Kulturcentralen.

Turnerar även till Växjö den 12 okt, Vara den 18 okt och Kungsbacka den 20 okt.

Ladda ner bild till Between Silence and Stillness:
http://www.skanesdansteater.se/sv-SE/Page/ImageArchive/282/Between-Silence-and-Stillness.aspx

HEMMA HOS

Välkommen in till Skånes Dansteater. I ”Hemma hos” får publiken uppleva dans på olika platser i huset med platsspecifik koreografi av Ben Wright och en duett av Marie Brolin-Tani. Programmet avslutas i teatersalongen med Kenneth Kvarnströms moderna dansklassiker ”no-no”.

Den brittiska koreografen Ben Wright har ett stort antal koreografier bakom sig både för samtida dans, dramatisk teater och opera. Här får han nyttja Skånes Dansteaters lokaler fullt ut och publiken kommer att ledas runt i huset bland kontor och studios. Marie Brolin-Tani, Skånes Dansteaters förra konstnärliga ledare och drivkraften bakom Unga Danskompaniet presenterar en duett för två av Skånes Dansteaters äldre dansare.

Kenneth Kvarnström är dansaren som blev koreograf som blev konstnärlig ledare för Dansens Hus i Stockholm och nu senast Helsingfors Stadsteaters danskompani. I samband med att han återupptagit sitt arbete som koreograf har han återskapat sitt bejublade verk ”no-no” som ursprungligen skapades 1996 för Helsingfors Stadsteaters danskompani. Stycket räknas som en modern dansklassiker. Med musikalisk inspiration från Nordafrika och Mellanöstern har Kenneth även vävt in minnen från barndomens Finland.

Spelas den 20 nov - 12 dec på Skånes Dansteater

Ladda ner bild till Hemma hos:
http://www.skanesdansteater.se/sv-SE/Page/ImageArchive/283/Hemma-hos.aspx

LEAP SECOND

Skånes Dansteater och Örjan Andersson har ett långt förhållande med två tidigare helaftonsproduktioner i bagaget. Till våren presenterar Örjan återigen ett nytt dansverk speciellt skapat för Skånes Dansteater och Malmö Operas stora scen. Även musiken blir en urpremiär. En av Sveriges mest framgångsrika kompositörer, Sven David Sandström skriver ett nytt symfoniskt verk som kommer att framföras av Malmö Operaorkester.

- Sven David är ju en gigant inom svenskt musikliv, så självklart tackade jag ja när jag blev tillfrågad att tolka hans nya verk för Malmö Operaorkester och Skånes Dansteater, säger koreografen Örjan Andersson. Trots att vi inte har påbörjat arbetet så tror jag att jag kan lova att det kommer att bli bombastiskt. Vi kommer att utnyttja det stora rummet på Malmö Opera och den stora dansensemblen med stora, skulpturala penseldrag.

Örjan Andersson är en av Sveriges mest etablerade koreografer. Hans verk kännetecknas av dynamik och musikalitet. Han har gjort beställningsverk för flera ledande danskompanier. Sven David Sandström har en respektingivande produktion bakom sig med verk för symfoniorkester, mindre ensembler, kör och opera, och komponerar här för dans för första gången sedan koreografen Per Jonssons tragiska bortgång 1998. För ljusdesignen svarar Jens Sethzman, Sveriges förmodligen mest anlitade ljusdesigner inom samtida dans. Han har haft ett nära samarbete med Örjan Andersson sedan 1996.

Programmet inleds med en prisbelönt duett, ”Small Hour”, av den tjeckiske koreografen Václav Kuneš. Han är en starkt kommande koreograf med bakgrund bl a som dansare i Nederlands Dans Theater och repetitör för flera av Jiri Kylians uppsättningar världen över. Som koreograf har han gjort ett flertal verk för Nederlands Dans Theater 2, samt för Copenhagen International Ballet, Laterna Magica i Prag, Korzo Theater i Haag och Station Zuid i Holland.

Föreställningen spelas på Malmö Opera 12 mars – 2 april 2011

DESSUTOM

Skånes Dansteater medverkar i firandet av den finska koreografen Jorma Uotinens 40-åriga karriär. Den 28 september – 2 oktober visar Skånes Dansteater Jormas stycke ”Black Water” på Helsingfors Operan.

Den som är sugen på att se en försmak av Kenneth Kvarnströms koreografi har möjlighet att se hans föreställning ”XPSD” som via Riksteatern gästspelar på Skånes Dansteater den 26 september kl 19.00. I samarbete med Inkonst.

Hösten innehåller även öppna repetitioner, workshops och seminarier. För mer information se www.skanesdansteater.se eller www.facebook.com/skanesdansteater

Vänliga hälsningar

Liselotte Lindahl

*******************

Skånes Dansteater

Box 17700

200 10 Malmö

040-20 84 42, 0706 96 58 09

liselotte.lindahl@skanesdansteater.se

Se vår hemsida www.skanesdansteater.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll

Relaterade event