Gå direkt till innehåll
Skånes Dansteaters nya dansföreställning Out of the Blue spelas på Malmö Opera 4 dec 2021 – 9 jan 2022.
Skånes Dansteaters nya dansföreställning Out of the Blue spelas på Malmö Opera 4 dec 2021 – 9 jan 2022.

Pressmeddelande -

Första svenska världspremiären för hyllade koreografen Anouk van Dijk

4 december intar Skånes Dansteater Malmö Operas scen med en ny storslagen satsning tillsammans med hyllade holländska koreografen Anouk van Dijk. Dansföreställningen Out of the Blue är en musikalisk resa från Bach till Björk. Skånes Dansteater bjuder in till en upplevelse full av fantasi i samarbete med Malmö Operaorkester och Malmö Operas barnkör.

- Det är ett sant nöje att kunna presentera Out of the Blue, en världspremiär skapad av en stjärnkoreograf med ett imponerande renommé internationellt. Anouk van Dijk skapar verk som är intensiva, energiska och inspirerande. Hon har förtrollat publik världen över och äntligen är det Sveriges tur, säger VD och konstnärlig ledare Mira Helenius Martinsson.

Anouk van Dijk är aktiv som koreograf och regissör. Hon har dessutom skapat en egen dansteknik, den så kallade Countertechnique.

- Anouk arbetar hängivet med att förbättra dansares möjligheter till en hållbar karriär. Med Countertechnique har hon utvecklat en specifik teknik som erbjuder professionella dansare verktyg för att klara av dansaryrkets utmaningar. Jag ser mycket framemot att låta henne möta Skånes Dansteaters dansare, säger Mira Helenius Martinsson.


Om Out of the Blue

Förvänta dig det oväntade på denna musikaliska resa från Bach till Björk. Skånes Dansteater, Malmö Operaorkester och Malmö Operas barnkör slår upp dörrarna till Out of the Blue, ett nytt verk av den hyllade holländska koreografen Anouk van Dijk.

Out of the Blue tar sitt avstamp i skapelsemyter från hela världen, genom historien fram till idag. En grupp träder fram ur en abstrakt blå värld. De samlar, uppfinner och visar upp föremål från förlorade, hotade eller påhittade världar. Rör sig tillsammans i en föränderlig procession – förenas och kolliderar för att sedan gå samman igen.

Forntida ritualer blir business, hednisk tro smälter samman med säsongsfester, människor förvandlas till cyborgväxter. Out of the Blue är en hyllning till fantasin och till vårt motstånd mot att anpassa oss till osäkra förutsättningar när vi förbereder oss för en ännu okänd framtid.

Audition barn

Inför Out of the Blue söker Skånes Dansteater två barn 9-12 år för medverkan i föreställningen. Mer information finns på Skånes Dansteaters websida. Länk till formulär för ansökan till audition finns nedan. 

Sista dag för anmälan till audition är 31 juli och audition sker 21–22 augusti på Skånes Dansteater.

.....

Världspremiär: 4 december 2021 kl 18.00.

Recensionsbiljetter: Anmäl till jessica.widegren@skanesdansteater.se

.....

Speldagar Malmö

4 december 2021 – 9 januari 2022 på Malmö Opera.

Föreställningslängd: 70 minuter, ingen paus 

.....

KONSTNÄRLIGT TEAM

Koncept, koreografi, regi: Anouk van Dijk

Musik: Johann Sebastian Bach, Björk, Michael Gordon, Mikael Karlsson,
Igor Stravinskij, Kevin Volans

Arrangemang: Bob Zimmerman

Dirigent: Daniela Musca

Scenografi, ljusdesign: Theun Mosk

Kostymdesign, rekvisita: Jessica Helbach

Koreografiassistent: Jenia Kasatkina

Dansare: Alex Blondeau, Tomáš Červinka, Jure Gostinčar, Ange-Clémentine Hiroki,
Anette Jellne, Dario Minoia, Hanna Nussbaumer, Yiorgos Pelagias, Emma Välimäki,
Tiemen Stemerding, Iris Telting, Riccardo Zandoná

Danspraktikanter: Oliver Lund, Oscar Valenza, Mariona Vinyes Ràfols, Philip Vötter

Malmö Operaorkester

Malmö Operas barnkör

.....

Om Anouk van Dijk

Anouk van Dijk är koreograf, regissör och skapare av Countertechnique. Hon har varit konstnärlig ledare för australiensiska danskompaniet Chunky Move 2012-2019 och drev Amsterdam-baserade kompaniet anoukvandijk dc 1999-2012. Hon skapar verk för allt från black box-teatrar till stora scenproduktioner, från installationer till platsspecifika evenemang. 2012 tilldelades Anouk Golden Swan, Nederländernas mest prestigefyllda dansutmärkelse, för hennes enastående konstnärliga och akademiska bidrag till danskonsten. 

Countertechnique har varit central i hennes kreativa skapande, en teknik som har gett dansare verktyg för en mångsidig dansträning under hela 2000-talet. För närvarande har Countertechnique nästan 40 certifierade lärare världen över och metodiken har en framträdande plats i publikationen Dance Techniques 2010, skriven av Gerald Siegmund, professor i tillämpad teatervetenskap, tillsammans med Anouk van Dijk.

.....

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva.

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Västra hamnen i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges enda fristående dansinstitution. Vi ägs av Region Skåne. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927