Gå direkt till innehåll
Transit har nypremiär på Skånes Dansteater 2 feb 2023.
Transit har nypremiär på Skånes Dansteater 2 feb 2023.

Pressmeddelande -

Hyllade Transit återuppstår på Skånes Dansteaters scen

Skånes Dansteaters Transit av Tero Saarinen hade världspremiär 3 okt 2020 på Malmö Opera. Då rådde pandemirestriktioner och endast 50 personer släpptes in i salongen. Förställningen har hyllats av press och publik både i Malmö och senare vid återuppsättningen med Tero Saarinen Company i Helsingfors 2021. Nu omarbetas Transit till Skånes Dansteaters egen scen – 2 feb blir det nypremiär i Västra hamnen i Malmö.

– Återuppsättningen av Transit är ett resultat av min önskan att arbeta mer hållbart med våra scenkonstsatsningar. Ett oändligt antal timmar och resurser satsas i den här typen av produktion. Att då bara spela några få gånger för en liten publik blir svårt att motivera för mig. Transit förtjänar ett längre liv, säger Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare på Skånes Dansteater.

Transit är ett samarbete med Tero Saarinen Company som själva satte upp verket i Helsingfors 2021. Kostym och scenografi återanvändes och är nu på väg till Malmö igen.

Föreställningen har arbetas om och förtätats inför nypremiären. 1 tim och 50 min med paus, har blivit 80 min utan paus.

– Tero Saarinen kortade verket inför nypremiären Helsingfors. Jag är själv mycket förtjust i den nya mer komprimerade versionen, det hoppas jag att Skånepubliken också ska bli, fortsätter Mira Helenius Martinsson.

På Malmö Opera 2020 spelade Malmö Operaorkester Sebastian Fagerlunds musik. På Skånes Dansteaters scen dansas verket till en inspelad version med Hannu Lintu & Finnish Radio Symphony Orchestra. Men det finns fördelar med den mindre salongen menar Mira Helenius Martinsson:

– Vår scen i Västra hamnen är en suverän plats för samtida dans. Du kommer nära dansarna, du upplever deras fantastiska rörelsekvalitet och konstnärliga kraft.

OM TRANSIT

I storskaliga verket Transit undersöker Tero Saarinen vårt förhållande till naturen. En ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring, dansad under det allseende ögat. Tero Saarinen och hans kreativa team har skapat en kraftfull dansupplevelse om den alarmerande förlusten av biologisk mångfald.

Verket är skapat till Stonework (2015), Drifts (2016–17) och Water Atlas (2018) av kompositören Sebastian Fagerlund. Fagerlunds trilogi kombineras med Tuomas Norvios rumsliga ljuddesign och elektroniska musik.

Scenografin är en dialog mellan en animerad filminstallation av bildkonstnärsduon IC-98 och ljusdesignen av Minna Tiikkainen. Detta är första gången IC-98:s internationellt hyllade verk visas i scenkonstsammanhang. Den svartvita videon är baserad på handritade teckningar. Kostymdesignern Teemu Muurimäki tillför ännu fler lager till verket när dansarna kan tar av sig sin hud i ett försök att avtäcka en ny framtid.

SPELDAGAR PÅ SKÅNES DANSTEATER
Föreställningslängd: 80 min, ingen paus

Nypremiär: torsdag 2 feb kl. 19:00 2023 på Skånes Dansteater

Recensionsbiljetter: Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

Lörd 4 feb kl. 18:00
Tis 7 feb kl 19:00
Ons 8 feb kl 19:00
Fre 10 feb kl 19:00
Lör 11 feb kl 18:00
Sön 12 feb kl 16:00
Ons 15 feb kl 19:00
Tors 16 feb kl 19:00
Fre 17 feb kl 19:00
Lör 18 feb kl 18:00
Sön 19 feb kl 16:00
Ons 22 feb kl 19:00
Tors 23 feb kl 19:00

PRESSRÖSTER
"Ett av de mest utsökta och imponerande verken i Tero Saarinens karriär." /Demokraatti

”Detta är om något ett allkonstverk, vars delar skickligt sammanfogats till en på en gång oroande och hoppingivande helhet.” /Sydsvenskan

”Transit skildrar ett universum med liv och rörelse, men i förändring. Naturens krafter gestaltas genom de olika konstnärliga uttrycken, där dans, musik och visuell form är noga sammanfogat till ett allkonstverk.” / Kristianstadsbladet

”Med fingertoppskänsla blandas Sebastian Fagerlunds dramatiska musik, Tuomas Norvios malande, elektroniska ljudmatta, Minna Tikkainens skickliga ljusdesign och inte minst konstnärsgruppen IC-98:s videoprojektioner till en genomarbetad helhet.” / Skånska Dagbladet

TEAM & MEDVERKANDE TRANSIT
Koreografi: Tero Saarinen

Musik: Sebastian Fagerlund - Stonework, Drifts, Water Atlas.
Inspelad av Hannu Lintu & Finnish Radio Symphony Orchestra

Video: IC98: Visa Suonpää, Patrik Söderlund

Animatörer: Kari Kuusela, Markus Lepistö.

Ljusdesign: Minna Tiikkainen

Kostymdesign: Teemu Muurimäki

Ljuddesign, elektronisk musik: Tuomas Norvio

Koreografiassistent: David Scarantino

Dansare: Maria Pilar Abaurrea, Samuel Denton, Fabrizio Di Franco, Jure Gostinčar, Ange-Clémentine Hiroki, Michael Marquez, Hanna Nussbaumer, Marion Rastouil, Tiemen Stemerding, Emma Välimäki, Jing Yi Wang.

Dansarpraktikanter: Berta Ramirez, Filippa Stennert, Szymon Walawender

.....

Transit är ett samarbete med Tero Saarinen Company.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927