Gå direkt till innehåll
The Dropouts, koreografi Jo Strømgren har världspremiär på Skånes Dansteater 4 mars 2023.
The Dropouts, koreografi Jo Strømgren har världspremiär på Skånes Dansteater 4 mars 2023.

Pressmeddelande -

I Jo Strømgrens cirkus The Dropouts kan allt gå fel

Jo Strømgren kastar sig ut i en cirkus med Skånes Dansteaters dansare under våren 2023. 4 mars blir det världspremiär för föreställningen The Dropouts. Här får publiken möta cirkusartisterna som hittat varandra och gått samman för att skapa en alldeles egen egenartad fristad.

Det är inte helt lätt att göra cirkus. Oftast får bara de som gör samma gamla nummer, på samma gamla sätt, vara med i gänget och bli artister. De som tänker annorlunda måste sluta och bli något annat. Men inte nu längre.

Skånes farligaste cirkus har anlitat de ovanligaste talangerna och skapat en föreställning där allt kan hända. För visst är det mycket mer spännande att se lejonet som äter sin tämjare, knivkastaren som träffar sin assistent och akrobaten som faller i golvet. På riktig cirkus handlar det inte om att vara bäst, utan om att vara modigast.

Skånes Dansteater presenterar ett nytt samarbete med hyllade norska koreografen Jo Strømgren. 4 mars blir det världspremiär för nya dansföreställningen The Dropouts som riktar sig till familjer med barn över 10 år.

OM JO STRØMGREN
Jo Strømgren är född i Norge. Han är en koreograf som dessutom är verksam som regissör, dramatiker, scenograf och ljusdesigner. Efter sin utbildning till klassisk balettdansare vid Statens Baletthögskola i Oslo inledde han en framgångsrik karriär inom samtida dans. En skada ledde till att han istället fokuserade på koreografi och teaterregi och senare även manusförfattande. Jo har även utvecklat en speciell stil inom scenografi och ljusdesign. Han har dessutom en gedigen erfarenhet av filmskapande, både framför och bakom kameran.

Som koreograf får han uppdrag från ett brett spektrum av danskompanier – från klassiska till samtida. Som teaterchef har Jo framför allt arbetat med nationella och kommunala teatrar i Norden, men har utöver de uppdragen även skapat flera verk i USA, Tyskland och Ryssland. Som dramatiker har han skrivit en lång rad pjäser för teater och manus för film.

Jo Strømgren är konstnärlig ledare för Jo Strømgren Kompani och för närvarande huskoreograf vid Norska Nationalbaletten. Han har skapat över 150 produktioner och hans verk har spelats i 64 länder. För Skånes Dansteater har han tidigare skapat Den hypnotiska tapeten (2012) och En hyllning till fotbollen (1999).

SPELDAGAR PÅ SKÅNES DANSTEATER
Föreställningslängd: Ca 60 min, ingen paus

Världspremiär: lördag 4 mars kl 18:00 på Skånes Dansteater

Recensionsbiljetter: Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

The Dropouts spelas som skolföreställning på Skånes Dansteater, Kristianstads teater och Ystads teater under våren 2023.

Offentliga föreställningar på Skånes Dansteater våren 2023:
Lördag 4 mars kl 18:00
Lördag 11 mars kl 18:00

Turné våren 2023:
Lördag 15 april, Falkhallen, Falkenberg
Lördag 29 april, Ystads Teater, Ystad

Fler offentliga föreställningar kommer att släppas under hösten 2023:
Lörd 30 sep kl 18:00 Nypremiär.

TEAM & MEDVERKANDE THE DROPOUTS
Koreografi: Jo Strømgren
Ljusdesign: Ludvig Uppman
Kostymdesign: Bregje van Balen
Dansare: Kit Brown, Tomáš Červinka, Dario Minoia, Madeleine Månsson, Kat Nakui, Iris Telting
Dansarpraktikant, understudy: Ine Garré

DANSARNAS KARAKTÄRER
Pierrot, den ledsna clownen: Kit Brown
Cirkusdirektören: Tomáš Červinka
Knivkastaren / Lejonet: Dario Minoia
Sjöjungfrun: Madeleine Månsson
Knivkastarens assistent: Kat Nakui
Lejontämjaren: Iris Telting
Understudy Sjöjungfrun: Ine Garré

.....

The Dropouts är ett samarbete med Jo Strømgren Kompani.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927