Gå direkt till innehåll
Magiskt och kulturpolitisk het höst på Skånes Dansteater

Pressmeddelande -

Magiskt och kulturpolitisk het höst på Skånes Dansteater

Magiska drömsekvenser kontra utforskande av den allt hetare frågan om vårt kulturarv. Hösten spänner över dansföreställning i det stora formatet på Malmö Opera till en festival med gästspel och debatter som behandlar dans och kulturarv. Välkommen till Skånes Dansteater!


THE FEELING OF GOING
Ett kliv ut i det inre

Höstens stora dansföreställning lockar dig med på färden till det osynliga landskap inom oss där allt är tänkbart. Skogen är spelplatsen där människa och väsen mäter sina krafter och ger varandra liv i en dans där vakenhet och dröm kan byta plats under resans gång. Där inne blir mytens värld till i samma stund som vi drömmer den, och landskapet förändras framför våra ögon genom att vi upplever det.

The Feeling of Going är ett nytt visionärt verk av den brittiske koreografen Ben Wright, skapat för Skånes Dansteater, Malmö Operas orkester och kör samt tre solister, till albumet GO av Jónsi (Jónsi Þór Birgisson, känd från Sigur Rós) i sin helhet, i nytt arrangemang för full orkester av Jonas
Nydesjö
.

Att gå in i drömsömnen är att gå in i ett mellanrum. Det är en värld lika påtaglig som den som omger oss i vaket tillstånd, men som rymmer dunkla budskap och stråk av fara, som ställer oss inför gåtfulla och känsloladdade möten. Ett föränderligt landskap öppnar sig och sången lockar fram ett fantasifullt överflöd av liv: dansarna ger kropp åt minnen, förhoppningar, hemsökelser och vilddjur. I ett gränsland på tröskeln mellan sömn och uppvaknande dröjer sig röster och syner kvar och följer dig på din fortsatta resa. Du går med känslan av att lämna det bekanta bakom dig. Känslan av att röra dig mot något dunkelt. Känslan av att resa mot din innersta längtan.

Ben Wright har de senaste åren skapat moderna dansverk för VERVE dance company, Ludus Dance och sedan 2008 för egna kompaniet bgroup; samt koreograferat opera- och teateruppsättningar för bland andra Toulouse Opera/Opera-Comique Paris, Glyndbourne Opera, Scottish Opera, Bayerische
Staatsoper Festival, The Metropolitan Opera, Donmar West End, The Young Vic och The National Theatre.

För Malmö Opera har Ben koreograferat Macbeth, Dead Man Walking, Faust, La Fanciulla del West och Pariserliv och på Skånes Dansteater har han varit delaktig i föreställningarna Between Silence and Stillness (ett samarbete mellan Musica Vitae och Skånes Dansteater), samt Hemma hos och Lidia & Ben. Med The Feeling of Going står han för första gången för en helaftonsföreställning på Skånes Dansteater.

I det konstnärliga teamet ingår även scenograf Will Holt, ljusdesigner Zerlina Hughes, kostymör Theo Clinkard och videodesigner Finn Ross. Alla har uppdrag för de största operahusen och har tidigare arbetat tillsammans med Ben Wright.

Premiär 26 oktober 2013 på Malmö Opera
12 föreställningar t.o.m. den 24 november


Arv i rörelse
En festival om dans och kulturarv

I den regionala kulturplanen för Skåne 2013-2015 står det under rubriken Teater, dans och musik att institutionerna på scenkonstområdet ska bevara och levandegöra ett kulturarv. Hur definieras egentligen kulturarv inom dansen? Knätofsar och hoppsasteg, små grodorna kring midsommarstången eller koreografier som markerar danshistorisk utveckling?

Skånes Dansteater vill bredda definitionen i en allt hetare kulturpolitisk fråga. Är kontrollen av kulturarvet ett medel för att nå makt? Vems kulturarv sparas och varför? Hur har begreppet kulturarv blivit ett sätt att definiera vem ”vi” är och vem innefattas av detta ”vi”?

Genom föreställningar och debatter vill vi lyfta några exempel som problematiserar en snäv bild av kulturarv och vänder på perspektiven. Med stor kärlek analyseras bl.a. Polskans historia, dansbandsvärlden och klassisk irländsk Riverdance. I alla verken sker ett möte mellan den samtida och traditionella dansen. Ett kulturarv i rörelse?

Festivalen
Under festivalveckan den 7-13 oktober kommer vi att visa både svenska och internationella dansgästspel. Dessutom blir det debatter, eftersamtal, workshops och andra aktiviteter.


FIKA TITTA DANSA
Konceptet FIKA TITTA DANSA har blivit en publiksuccé och i höst utökas antalet möjligheter att ta del av dansföreställningar för barn som kombineras med en interaktiv aktivitet och fika. I höst presenteras bl.a. Memory Wax magiska I Skuggans Land för 5-6 åringar och en ny bekantskap i form av tanzfuchs
Produktions lekfulla föreställning MUNCH! för barn upp till 4 år. Fler FIKA TITTA DANSA tillkommer.


Skånes Dansteater Dialog
Dialog fortsätter sin verksamhet med föreläsningar, workshops, introduktioner, studiebesök och olika samarrangemang. Bl.a. kommer vi att anordna en delfinal i koreografitävlingen för unga - Skapa Dans i oktober och vår satsning kring dans och funktionsnedsättningar fortsätter i form av samarbeten med Aktiva Tjejer och Kulturcentrum Skåne.

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927