Gå direkt till innehåll
Malmö odlar koreografisk talang

Pressmeddelande -

Malmö odlar koreografisk talang

Skånes Dansteater är känd för sina fantastiska dansare. Genom åren har även flera av dem tagit chansen att prova på att koreografera själva i samband med Skånes Dansteaters Lunchdanser. En som vid flera tillfällen antagit utmaningen är Lidia Wos. Och hon har visat sig vara en stor koreografisk talang.

Nu står hon reda att tackla en ännu större utmaning. Till föreställningen LIDIA & BEN koreograferar hon sitt första lite längre stycke för Skånes Dansteater med titeln Who Let the Dogs Out? Kvällen innehåller också två koreografier av den brittiska koreografen Ben Wright. Föreställningen har premiär i Malmö den 31 aug och turnerar även i södra Sverige i september.

Lidia Wos föddes i Polen. Där har hon bl.a. arbetat på Polski Teatr Tanca i Poznan, Polens största moderna danskompani. 2002 började hon på Skånes Dansteater där hon tillhör den fasta ensemblen. Våren 2005 deltog hon i en internationell koreografitävling för unga koreografer i Hannover. 2005 - 2007 har hon haft engagemang som koreograf vid Ballet Prague Junior. Hon har även koreograferat flera stycken till Skånes Dansteater Lunchdansprogram.

Nu hälsar hon välkommen till sitt eget fiktiva universum. Fem dansare, två dörrar, en skrivmaskin, diverse stolar och lampor skapar tillsammans sju tablåer som växlar mellan eftertänksam melankoli, utåtriktad energi och skruvad humor. Nykomponerad musik av Marcin Brycki.

Den brittiske koreografen Ben Wright samarbetade med Skånes Dansteater hösten 2010 i två uppsättningar, Between Silence and Stillness och Hemma hos. Här gör han en återuppsättning av två av koreografierna: The Ghost Spot till musik av Karin Rehnqvist och The Summoning till musik av Qigang Chen. Två verk fulla av kontraster där rörelsen och musiken springer ur stunden mellan tystnaden och stillheten. Det blir en kväll full av kontraster, lekfullhet, närhet och energi.

Pressträff: Torsdag 25 augusti kl. 13 på Skånes Dansteater. Vi visar utdrag ur Lidia Wos stycke samt att ni får träffa Lidia. Anmäl dig till liselotte.lindahl@skanesdansteater.se

LIDIA & BEN spelas på Skånes Dansteater 31 augusti samt 1, 2 & 3 september

Spelas på turné:
8 september kl. 19.00 Hässleholm Kulturhus
13 september kl. 19.00 Lunds Stadsteater
15 september kl. 19.00 Kristianstads Teater
18 september kl. 19.00 Borgen, Osby
22 september kl. 19.00 Falkhallen, Falkenberg

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927