Gå direkt till innehåll
Mats Ek och Ana Laguna dansar på festival i Malmö

Pressmeddelande -

Mats Ek och Ana Laguna dansar på festival i Malmö

Skånes Dansteater släpper nu program och biljetter till höstens festival Forever DANCE. Det blir fullmatade festivaldagar med fokus på dans och äldre kroppar. Skånepubliken får en unik chans att se legendariska koreografen Mats Ek och Ana Laguna framföra två duetter. Från Sadler’s Wells i London kommer Elders Project med pensionerade stjärndansare och Company of Elders med amatördansare över 60 år. Det blir även Sverigepremiär för Berlinbaserade DANCE ON.

Är dansscenen en plats bara för den unga kroppen? Under festivalen Forever DANCE undersöker Skånes Dansteater gamla fördomar och letar nya synsätt genom seminarium, dansföreställningar och workshopar.

Idag lever vi längre och har mer aktiva liv. Hur förändrar det danskonsten? Det finns få arbetstillfällen för dansare över 45. Vilka uttryck och kvaliteter skulle de kunna fortsätta bidra med på scenen? Vad skulle publiken få ut av att se fler äldre dansare?

Internationella stjärnor och amatördansare

Festivalveckan bjuder på flera spännande dansföreställningar. Svenska världsnamnen Mats Ek och Ana Laguna dansar i duetterna Potatis och Memory i koreografi av Mats Ek. Paret dansar under samma kväll som DANCE ON, ett nystartat professionellt kompani för dansare över 40. Sadler’s Wells från London visar föreställningen Elders Project med pensionerade stjärndansare och sitt Company of Elders med amatördansare över 60 år. Äldre amatörer från Malmö intar scenen i koreografi av Lidia Wos.

Dans för Parkinson och demens

Hälsan får två heldagar. Skånes Dansteater berättar om framgångsrika projektet Dans för Parkinson, som sker genom ett samarbete med Hälso- och sjukvårdsnämnden, Regionala utvecklingsnämnden och Kulturnämnden. Dessutom visas dokumentärfilmen Capturing Grace om arbetet hos initiativtagarna i Mark Morris Dance Group i New York. Brittiska koreografen Janice Parker pratar om sitt arbete med dans för personer med demens.

Vill utveckla danskonsten

– Det är femte gången vi arrangerar en festival, berättar Liselotte Lindahl som är en av projektledarna på Skånes Dansteater.

– Festivalen är en del i arbetet med att förnya och utveckla dansen som konstform. I år undersöker vi danskonstens syn på den åldrade kroppen och publiken kan se fram emot många fantastiska dansupplevelser med äldre dansare på scen, fortsätter hon.

Tidigare festivaler

Festivalerna DansFunk 2012 och DansFunk 2.0 2015 satte ljuset på dans och funktionsnedsättning och hur vi når en större mångfald på scen. Arv i rörelse 2013 tittade närmare på hur kulturarv definieras inom dansen och vems kulturarv som bevaras, Freedom of Dance 2014 på hur hiphop och street-kulturen kan utvecklas som scenkonst.

Festivalen Forever DANCE äger rum 26 september – 2 oktober.

Biljettsläpp

Biljetterna till Forever DANCE släpps fredag 29 april kl 12.

Samtliga evenemang äger rum på Skånes Dansteater i Malmö.

Pressbiljetter och recensionsbiljetter

Anmäls till jessica.widegren@skanesdansteater.se

Frågor om Festivalprogrammet

Se Relaterat/Nyheter "Forever DANCE festivalprogram i korthet" nedan. Vid frågor kontakta projektledarna:

Liselotte Lindahl på 0706-96 58 09, liselotte.lindahl@skanesdansteater.se

Tanja Mangalanayagam på 0706-90 81 41, Tanja.Mangalanayagam@skanesdansteater.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll