Gå direkt till innehåll
Skånes Dansteaters Dare to Wreck dansas av Peder Nilsson och Madeleine Månsson
Skånes Dansteaters Dare to Wreck dansas av Peder Nilsson och Madeleine Månsson

Pressmeddelande -

New York nästa för Dare to Wreck

Nu står det klart att Skånes Dansteaters hyllade duett Dare to Wreck nått nya framgångar. I oktober tar Madeleine Månsson och Peder Nilsson plats på scen under två stora nordamerikanska dansfestivaler: Fall for Dance North i Toronto och Fall for Dance i New York. 

- Vilken ära att få skicka denna publikfavorit över Atlanten, säger Mira Helenius Martinsson, nyligen tillträdd VD och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater.

- Att få vara en del av programmen på de här festivalerna är något som danskompanier världen över drömmer om. Det är ett stolt Skånes Dansteater som tar plats bredvid världsberömda koreografer med duetten som är ett bevis på människans styrka men också sårbarhet, fortsätter Mira.

Dare to Wreck spelar på Fall for Dance North i Meridian Hall, Toronto 2-3 okt och på Fall for Dance New York i New York City Center 5-6 okt. Förställningen har fått stöd av Sveriges ambassad i Washington DC och Statens Kulturråd.

OM DARE TO WRECK
Dare to Wreck är ett dynamiskt och känslomässigt undersökande av en relation. Om att vara öppen för ett möte med någon annan och samtidigt ha modet att lämna.

Duetten var ursprungligen en del av Skånes Dansteaters föreställning C me (i koreografi av Caroline Bowditch och Melody Putu) för dansare med olika funktionsvariationer. Peder Nilsson och Madeleine Månsson har vidareutvecklat duetten till ett eget verk.

I november 2016 var Dare to Wreck ett av finalbidragen i koreografitävlingen IFMC i Vitryssland. Duetten framfördes på festivalen Danceable i Haag 2017 och på Holland Dance Festivals invigningsgala i januari 2018. I maj 2019 visades den som en av femton utvalda föreställningar på Scenkonstbiennalen i Sundsvall.

Koreografi: Madeleine Månsson, Peder Nilsson
Musik: Gert Østergaard Pedersen
Ljusdesign: Mattias Jonsson
Dansare: Madeleine Månsson, Peder Nilsson

Pressröster
"Dare to Wreck är ett koncentrerat möte i en koreografi som det fullkomligt sprakar om. Dansarna och koreograferna, Peder Nilsson och Madeleine Månsson, gestaltar en relation med laddningar av explosiv art.

"Rullstolen är helt integrerad i koreografin, en förlängning av kroppen och en förutsättning för den effektiva kraft som får duettens uttryck att expandera. Underbart är kort, men starkt och innerligt vackert." /Urvalskommittéen Scenkonstbiennalen 2019

Ömsint, passionerat, men också med explosiv aggression skildras ett intimt och komplext förhållande. Madeleine Månssons rullstol blir till en förförande förlängning av kroppen, en sammanblandning av vapen och smidigt redskap." /Kristianstadsbladet

”En otrolig dynamik” /Skånska Dagbladet

”halsbrytande kast mellan distans och närhet, ömhet och raseri.” /Sydsvenskan

”vackra, ibland surrealistiska bilder av kärlek och tillit.” /Danstidningen

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva.

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Dockan i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges största fristående dansinstitution. Våra huvudmän är Region Skåne och Malmö stad. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927