Gå direkt till innehåll
Lanseringen av danceforparkinsons.online börjar 11 april på internationella Parkinsonsdagen. Fullständiga lanseringen sker på Dansens dag 29 april.
Lanseringen av danceforparkinsons.online börjar 11 april på internationella Parkinsonsdagen. Fullständiga lanseringen sker på Dansens dag 29 april.

Pressmeddelande -

Nytt samarbete skapar global scen för Dans för Parkinsons

Skånes Dansteater är ett av de danskompanier i världen som arbetar med Dans för Parkinsons. I ett internationellt projekt med hyllade danskompanier och danskonstnärer lanseras nu World Dance for Parkinson's Day och en gemensam digital plattform. Syftet är att visa bredden, kvaliteten och mångfalden i den dansverksamhet som finns för personer med Parkinsons över hela världen.

Plattformen danceforparkinsons.online lanseras 11 april 2017 på internationella Parkinsonsdagen. Här presenteras ett nytt projekt varannan dag fram till den fullständiga lanseringen på Dansens dag 29 april.

Projektet är ett samarbete mellan tretton grupper och organisationer och länkar samman internationella Parkinsonsdagen med Dansens dag. Samtidigt uppmärksammar det april som Parkinson’s Awareness Month och 200-årsdagen av James Parkinsons banbrytande “Essay on the ShakingPalsy”.

12 städer, fyra kontinenter
Besökaren kan se och läsa om Dans för Parkinsons-initiativ i 12 städer på fyra kontinenter. Från New York till London, Malmö till Brisbane, Amsterdam till Tel Aviv.

Förutom Skånes Dansteater deltar Dance for Parkinson’s programs vid Mark Morris Dance Group (USA), English National Ballet (Storbritannien), Hamilton City Ballet (Kanada), Musical Moving, Dance for People with Parkinson’s (Storbritannien), Houston Ballet (USA), Canada's National Ballet School (Kanada), Yasmeen Godder Company (Israel), Dutch National Ballet/Dance & Creative Wellness Foundation (Nederländerna), Queensland Ballet (Australien) tillsammans med Dance for Parkinson’s Australia, Hrishikesh Pawar Contemporary Dance (Indien), Care to Dance (Nederländerna/Belgien), Dançar com Parkinson (Portugal) och Danse Pour Parkinson (Frankrike).

Glädje och självförtroende
– I en tid av stora globala skillnader, isolering och konflikt vill vi betona dansens allmänmänskliga och gränsöverskridande natur som en förändrande, kontaktskapande och positiv kraft, säger David Leventhal, Program Director på Dance for PD-verksamheten vid Mark Morris Dance Group. 

– Projekten på portalen belyser det bästa en människa kan göra för någon annan. De ger röst åt en global rörelse som erkänner det symbiotiska förhållandet mellan dansare och människor som lever och arbetar med Parkinsons runt om i världen, fortsätter han.

Parkinsons drabbar mer än 10 miljoner människor runt om i världen. En växande mängd forskning från USA, Kanada, Tyskland, Japan och Storbritannien tyder på att personer som deltar i Dans för Parkinsons förbättrar sin korttidsrörlighet, balans och koordination. Verksamheten leder även till social integration, glädje och ökat självförtroende.

– I mottagningsrummet får jag ofta ge en liten föreläsning om vikten av fysisk aktivitet, social interaktion, mental stimulans, säger Dr Neil Mahant, neurolog och neurofysiolog baserad i Sydney, Australien.

– Dans för Parkinsons bidrar med alla tre.

Dansare experter på rörelse
Visionären bakom den banbrytande Dance for PD-programmet i New York, Olie Westheimer, satte upp en grundläggande premiss som har väglett alla samarbetspartners i projektet: professionellt utbildade dansare är rörelseexperter vars kompetens är användbar för personer som har Parkinsons sjukdom. Dansare förstår dansens förmåga att fokusera sinnet, kroppen och känslorna på rörelsen, eftersom de dagligen använder sina tankar, fantasi, ögon och öron för att kontrollera sina kroppar. I Dans för Parkinsons-workshopar behandlas deltagarna som danselever och dansare snarare än som patienter.

Röster från deltagare
– Fantastiskt roligt! När jag har dansat i dessa workshopar känner jag mig otroligt positiv och endorfinerna flödar genom kroppen. / Deltagare på Skånes Dansteater, 70-årig man som haft Parkinsons sjukdom i 30 år.

– Jag kan nästan inte beskriva hur mycket detta har betytt för min hälsa på alla plan. Det påverkar humöret och stimulerar kreativiteten. Det ni gör är så bra! Workshoparna ger glädje, balans, träning för kroppen och hjärnan. Stimulerande för både kropp och själ! / Deltagare på Skånes Dansteater, 95-årig man.

Om Parkinsons
Parkinsons sjukdom är en progressiv neurologisk sjukdom som kännetecknas av motoriska symtom såsom stela muskler, långsamma rörelser och tremor (skakningar). Även om Parkinsons vanligen förknippas med motoriska symtom kan icke-motoriska symtom som smärta, sömnproblem, depression, social isolering och ångestvara lika utmanande och försvagande.

Om Dans för Parkinsons på Skånes Dansteater
Skånes Dansteater har erbjudit Dans för Parkinsons-workshopar sedan januari 2016. Workshoparna startade som ett initiativ från Skånes Dansteaters dansare Patrick Bragdell Eriksson och Laura Lohi. I januari 2016 bjöds David Leventhal från Dans for PD vid Mark Morris Dance Group i New York in för att leda en Dans för Parkinsons-utbildning för dansare på Skånes Dansteater. Dans för Parkinsons-workshopar arrangeras nu två gånger i månaden med stadigt växande deltagande siffror.

Under 2016 finansierades Dans för Parkinsons på Skånes Dansteater av Region Skåne; Hälso- och sjukvårdsnämnden, Regionala utvecklingsnämnden och Kulturnämnden. Under 2017 finansieras projektet av Region Skåne; Kulturnämnden.

Frågor om Dans för Parkinsons på Skånes Dansteater
Kontakta Skånes Dansteaters projektledare Tanja Mangalanayagam på 0706-90 81 41, Tanja.Mangalanayagam@skanesdansteater.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927