Gå direkt till innehåll
Something about Wilderness spelas på Skånes Dansteater i Malmö 26 maj-16 juni 2017.
Something about Wilderness spelas på Skånes Dansteater i Malmö 26 maj-16 juni 2017.

Pressmeddelande -

Parkeringen blir grön trädgård för dansföreställning

Dansföreställningen Something about Wilderness börjar i en 900 kvadratmeter stor tillfällig trädgård utanför Skånes Dansteater. Två koreografer och två landskapsarkitekter skapar nya rum och ett helt nytt verk för publiken att uppleva. Fredag 26 maj är det premiär för föreställningen som utforskar tidens gång och det oundvikliga förfallet.

När koreograferna Laïla Diallo och Mélanie Demers inledde sin kreativa process fanns redan idéen att bygga en tillfällig trädgård utanför dansteatern.

− Vi diskuterade tidigt vad trädgården skulle kunna vara och funderade över vilka paralleller man kan dra mellan natur och rörelse. Att en trädgård är en tämjd form av natur − och koreografi ett tämjt uttryck för livets svårfångade, oförutsägbara, ofrånkomliga rörelse, säger koreografen Laïla Diallo som skapar föreställningen tillsammans med Mélanie Demers.

Verkets kompletta titel är Something about Wilderness and several attempts at taming beauty och föreställningens tio dansare möter publiken både ute i trädgården och inne på scen.

En hemlig trädgård
Trädgården är skapad i samarbete med landskapsarkitekterna Carola Wingren och Karin Svensson från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Innanför trädgårdens väggar väntar 900 m2 hemlig grönska på besökarna. Här skapas en kontrast till det hårda och blåsiga utanför.

Carola Wingren hoppas att projektet ger mersmak. Att det väcker tankar kring urban grönska.

− Jag hoppas att föreställningen ska påverka. Slå an en ton, få något att vibrera lite inombords. Vi visar att grönskan också kan finnas mitt på parkeringen, säger Carola Wingren.

…............

Pressmöte: Fredag 19 maj kl 13.00. På Skånes Dansteater.

Vi visar ett kort utdrag ur föreställningen.Koreograferna Mélanie Demers och Laïla Diallo berättar och svarar på frågor tillsammans med landskapsarkitekt Carola Wingren.
Du får gärna fotografera och filma under visningen.
Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

Recensionsbiljetter: Premiär fredag 26 maj kl 19.30. På Skåne Dansteater. 
Anmäl till jessica.widegren@skanesdansteater.se

…...........

Om Mélanie Demers

Efter 10 år som dansare grundade Mélanie Demers sitt eget dansbolag, MAYDAY, i Montréal 2007. Hennes verk utforskar ofta de mörkare delarna av mänsklighetens villkor och har uppskattats för sin originalitet, intensitet och komplexitet.

Hon är en socialt engageraddanskonstnär och har undervisat dans i Kenya, Niger, Brasilien och på Haiti. Utvecklingsländernas hårda verklighet utmanade hennes uppfattningav konstens roll i samhället. Politiska frågor har fått en poetisk form i verk som Junkyard / Paradis (2010), Goodbye (2012), MAYDAY remix (2014) och prisbelönta VIL (2015). Animal Triste och Icône Pop (2016) turnerar internationellt.

Om Laïla Diallo

Laila Diallo är baserad i Bristol. Hon har skapat dansverk, framför allt performancekonst, sedan 2005. Hold Everything Dear (2012), ett verk för nio dansare och musiker har spelats i Storbritannien och Frankrike. Sense of Self (2008), en duett skapad och framförd tillsammans med Mélanie Demers framfördes på turné i Storbritannien, Kenya, Italien, Frankrike och Kanada.

I senare verket Edge and Shore, beställd av Siobhan Davies Dance, samarbetade Laïla med bildkonstnären Helen Carnac och i performanceverket Countless Yellow Chairs med kompositören Jules Maxwell.

Laïla arbetar med koreografi för opera, teater och tv-produktioner. Hon är ofta anlitad av universitet och yrkesutbildningar samt arbetar med barn, ungdomar och community-grupper.

Om Carola Wingren

Carola Wingren är professor på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Hon intresserar sig för hur stad och land kan utvecklas i relation till olika klimat- och samhällsförändringar, och hur nya meningsfulla landskap kan skapas med estetiken som en självklar del. Carola har en bakgrund också utanför universitetet med många landskapsdesignprojekt bakom sig.

Om Karin Svensson

Karin Svensson är landskapsarkitekt och universitetsadjunkt på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, där hon undervisar i växtkännedom, växtkomposition och trädgårdsdesign. Karin intresserar sig särskilt för växtkomposition med naturen som förebild och inspiration. Hon har gjort ett stort antal utställningsträdgårdar och utställningar med trädgårdstema.

Pressbilder
Kommer att finnas för nerladdning i början av v 21.

Speldagar
26 maj – 16 juni på Skånes Dansteater

Koreografi:  Mélanie Demers, Laïla Diallo

Landskapsarkitektur: Karin Svensson, Carola Wingren

Musik: Jéan-Sébastien Côté

Ljusdesign: Guy Hoare

Kostymdesign: Sophie Bellin-Hansen, Kasper Hansen

Dansare: Maria Pilar Abaurrea, Sarah Bellugi Klima, Hazuki Kojima, Camille Marchadour, Peder Nilsson,Yiorgos Pelagias, Erika Poletto, Kristian Refslund, Jing Yi Wang, Riccardo Zandoná

Dansarpraktikanter: Clara Olausson

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927