Gå direkt till innehåll
​Programmet 2016 på Skånes Dansteater

Pressmeddelande -

​Programmet 2016 på Skånes Dansteater

Skånes Dansteater har laddat 2016 med dansupplevelser som kanske tydligare än någonsin belyser de stora mänskliga frågorna. Föreställningar om att alltid vilja ha mer, frihet, politik, miljö, klimat och vissheten om att allt har ett slut. Varvat ges sprudlande dansäventyr för barn, workshopar, öppna repetitioner, konstnärliga samtal, internationella gästspel och prisbelönt dokumentärfilm. Kom och upptäck din inre dansare hos oss.

Temat för 2016 går från lek och deltagande till förgänglighet.
– Genom temat förgänglighet tittar vi på hur människor möter det oundvikliga, att allt tar slut. Vi måste omfamna att världen är i ständig rörelse. Varje slut är också en start på något annat, berättar Åsa Söderberg, konstnärlig ledare på Skånes Dansteater.

– Vi ger människor möjligheten att reflektera över hur vi ger livet mening, säger Ben Wright som är biträdande konstnärlig ledare på Skånes Dansteater.


FÖRESTÄLLNINGAR

it is like a large animal deep in sleep
Dansföreställningen it is like a large animal deep in sleep ställer stora frågor om demokrati. Spanska koreografen Marina Mascarell låter sex dansare utforska frihet, individualism och politiskt ansvar. I teorin och i praktiken.
Spelas på Skånes Dansteater 6-21 februari.
Koreografi: Marina Mascarell. Idé: Marina Mascarell, Yamila Rios.
En samproduktion av Korzo Productions, Dance Forum Taipei och Skånes Dansteater

ABOVE & BELOW
Med inspiration från väderfenomen och människans påverkan på miljön mixar Above & Below poetiska högtryck och ruffiga influenser från dagens streetkultur. En dansföreställning med två verk som förenar människa och miljö i en lek med orsak och verkan, kropp och element. Du möter två australiensiska koreografer, tio dansare, 3 000 vita plastpåsar och en svävande skulptur.
Spelas på Skånes Dansteater 18 mars – 16 april.
Koreografi nytt verk: Antony Hamilton
Koreografi Weather: Lucy Guerin och ensemblen

PERFEKTION ett samarbete med Tyst Teater
Dansteaterföreställningen Perfektion vill ge dig en poetisk och utmanande föreställning om den tidlösa strävan efter det felfria. Föreställningenhittar sin inspiration i författaren Lorcas pjäs Yerma. Ett samarbete mellan Tyst Teater och Skånes Dansteater. Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och talad svenska. Livesänds på flertalet orter under våren 2016. 
Spelas på Skånes Dansteater 21 april (skol) och 22 april.
Regi och idé: Josette Bushell-Mingo
Koreograf: Melody Putu

SOMMARDANS
Som en vårfinal och inledning på sommaren tar vi dansen på turné i Skåne. Vi packar ner en pärla från det gångna spelåret och smakprov på höstens stora föreställning. Rikud från PLAYGROUND, av israeliska Liat Dror och Nir Ben Gal, bjuder dig på oemotståndlig charm, otyglad kraft och rasande tempo. Vi bjuder också på en första glimt av höstens storslagna dansföreställning To see the world while the light lasts av Ben Wright.
Spelas utomhus i juni, bl.a. i Malmö på Scaniaplatsen 28 juni-1juli. Fri entré.

TO SEE THE WORLD WHILE THE LIGHT LASTS
Ben Wright, som stod bakom publiksuccén the feeling of going, är tillbaka med ett helaftonsverk på Malmö Operas stora scen. Denna gång med en förtrollande dansteaterföreställning om hur vi ger livet mening. To see the world while the light lasts är ett samarbete med Malmö Operas orkester och kör. Med klingande toner och stjärnbeströdda slöjor skapas en sinnlig hyllning i två akter till livet, döden och allt däremellan.
Spelas på Malmö Opera 15 oktober – 6 november.
Koreografi: Ben Wright. I samarbete med Malmö Opera.

FIKA TITTA DANSA
För barn och deras vuxna

PUCK / MED ARKEOLOG 8
Ishockeyn tacklar sig in på dansteatern. Föreställningen PUCK lånar hockeyns estetik och upptäcker strukturer och normer inom lagsport.
Spelas på Skånes Dansteater 31 januari.
För barn från 7 år och deras vuxna.

BURKEN / AV ANNA VNUK
Två goda vänner, med frid och fröjd och fågelkvitter, hittar en dag en burk. Vem kunde ana att den lilla burken skulle sätta hela deras vänskap på spel?
Spelas på Skånes Dansteater 6 mars. 
För barn från 4 år och deras vuxna.

AND THEN … OCH SEN / MED CLAIRE PARSONS CO
Är detta en början, eller börjar vi om? Fyra gestalter söker efter vad som har hänt i en lekfull skattjakt. Tillsammans med publiken läggs berättelsens pussel, rummet formas om och relationer skapas.
Spelas på Skånes Dansteater 14-15 maj.
För barn från 6 år och deras vuxna.

I MIN VÄRLD / MED EMBLA DANS & TEATER
Med sina ficklampor, en resväska och en låda utforskar två karaktärer livet och världen. Med smittande nyfikenhet närmar de sig det stora såväl som det lilla. Från rymden och det stora oförklarliga, till det lilla krypet på stigen.
Spelas på Skånes Dansteater 11 september.
För barn 3-6 år och deras vuxna.

SENSESCAPES / AV DALIJA ACIN THELANDER
Se, rör och lyssna! En koreograferad och interaktiv performance för vår yngsta publik. Sensescapes engagerar, uppmuntrar och väcker nyfikenhet. 
Spelas på Skånes Dansteater 23 oktober.
För bebisar 3-18 månader och deras vuxna.

KOLLISION / MED KOLLEKTIV KNASTER
Bland papper, portföljer och tillknäppta kostymer gör de allt för att upprätthålla ordning. Under den strikta ytan börjar något röra sig. En kittlande föreställning med livemusik, fysik teater, magi och luftakrobatik.
Spelas på Skånes Dansteater 20 november.
För barn 6-12 år och deras vuxna.

FESTIVAL 2016 
FOREVER DANCE
Under Skånes Dansteaters festivaler belyser vi dansen ur olika perspektiv. Årets festival Forever DANCE handlar om dans och den äldre kroppen. På scen förknippar vi dans med unga kroppar. Under årets festival tittar vi närmare på vad som är gamla fördomar och vilka synsätt som behöver omvärderas. Under festivalveckan kan du se svenska och internationella gästspel med både äldre professionella dansare och äldre amatörer på scen. Upplev några av Europas mest hyllade dansare över fyrtio, gå på seminarier och prova på att dansa själv.
På Skånes Dansteater 26 september – 2 oktober.
Hela programmet presenteras i vår.

FILM
CAPTURING GRACE
Den prisbelönta dokumentärfilmen Capturing Grace är en berättelse om ett unikt möte mellan några av världens främsta dansare i amerikanska Mark Morris Dance Group och personer diagnostiserade med Parkinsons sjukdom.
Sverigepremiär på Skånes Dansteater 7 januari.
Regi och produktion: David Iverson. Initiativtagare David Leventhal.
Under 2016 påbörjar Skånes Dansteater ett arbete med dans för personer med Parkinson. För mer information: dialog@skanesdansteater.se

GÄSTSPEL
SEHNSUCHT
/ MED TANZ MAINZ
Dansföreställningen Sehnsucht är ett möte mellan sex dansare, tai chi-utövare och den hyllade flamländska dragspelaren Philippe Thuriot, som tolkar Goldbergvariationerna av J. S. Bach live på scen. Det tyska ordet sehnsucht går nästintill inte att översätta till andra språk. Här tolkas det som vårt behov av att uttrycka både grundläggande missnöje, men även omättlig lust. Vi har aldrig haft det så bra, men vi har heller aldrig mått så dåligt.
Spelas på Skånes Dansteater 10 januari.
Koreografi: Koen Augustijnen


KOREOGRAFITÄVLING - SKAPA DANS
Skapa Dans är en årlig nationell koreografitävling för alla mellan 15-21 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra till eget dansskapande och visa på kreativiteten och kompetensen hos de ungdomar som sysslar med dans i olika stilar, på olika nivåer. Tävlingen består av delfinaler i hela landet och en riksfinal.
Delfinal på Skånes Dansteater 17 september.
För att tävla måste anmälan skickas in senast den 5 september.


DIALOG

Hos Skånes Dansteater kan du göra mer än att se på dansföreställningar. Du kan även lära dig mer om dans som konstform, titta på öppna repetitioner och dansa själv. Perfekt för alla danssugna!

WORKSHOPS
Under en dansworkshop leds du av någon av våra kreativa och pedagogiska dansare eller en gästkoreograf. Ofta utgår övningarna från någon av våra föreställningar. Du arbetar under några energifyllda timmar i våra studior på teatern, där kompaniets dansare arbetar dagligen.

Se vårens workshops på skanesdansteater.se

ÖPPEN REPETITION
Följ med in på repetitionen och se en del av det intensiva arbete som leder fram till premiären. Här får du en chans att följa dansarna i deras vardag. Vi har öppna repetitioner inför it is like a large animal deep in sleep den 20 januari, Above & Below den 12 mars (under Teaterns Dag) och To see the world while the light lasts den 12 september.

DANSSNACK
Hör Skånes Dansteaters kreatörer diskutera och utveckla ämnen som är avgörande för deras konstnärliga arbete. Den 3 mars möter du Antony Hamilton som är en av koreograferna till Above & Below och den 22 september kan du höra Ben Wright och det konstnärliga teamet berätta mer om bakgrunden till To see the world while the light lasts.

För kommentarer kontakta Skånes Dansteaters konstnärliga ledare och VD Åsa Söderberg på 0703 15 38 78 eller asa.soderberg@skanesdansteater.se.

Önskar du biljetter till någon av föreställningarna kontakta Liselotte Lindahl på liselotte.lindahl@skanesdansteater.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll