Gå direkt till innehåll
Skånes Dansteaters VD och konstnärliga ledare Mira Helenius Martinsson och projektledaren för Bevara Rörelse, Celine Orman, vid prisutdelningen.
Skånes Dansteaters VD och konstnärliga ledare Mira Helenius Martinsson och projektledaren för Bevara Rörelse, Celine Orman, vid prisutdelningen.

Pressmeddelande -

Projektet Bevara Rörelse får pris som "Årets Samtidsdokumentation" 2022

Skånes Dansteaters projekt Bevara Rörelse är stolt mottagare av priset Årets Samtidsdokumentation 2022. Bakom utmärkelsen står museinätverket DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige.

Priset delades ut under Sveriges Museers vårmöte 2023 och juryns motivation löd:

"Med sin dokumentation av människans upplevelse av dans, på dansens egna arena, öppnar Skånes Dansteater för nya fält att använda samtidsdokumentation inom. Bevara Rörelse är ett gediget, mångbottnat och berörande projekt som kan vara en inspirerande uppmuntran för branscher långt utanför museerna och arkiven."

– Vi är oerhört stolta över priset. Bevara Rörelse är ett nytänkande arkivprojekt, därför är det extra roligt att vårt arbete uppmärksammas. Vår förhoppning är att projektet kan inspirera andra och öppna upp för nya samarbeten och nya metoder för att arkivera scenkonst, säger Mira Helenius Martinsson, VD och konstnärlig ledare på Skånes Dansteater.

Forsknings- och insamlingsprojekt
Bevara Rörelse är ett forsknings- och insamlingsprojekt som dokumenterar människors upplevelse av dans. Ett projekt som vill utmana och utveckla hur vi arkiverar och bevarar danskonsten.

Bevara Rörelse intervjuar publik, dansare och konstnärligt team för att samla in upplevelse, idé och intention bakom ett dansverk. Intervjuerna med koreografer och dansare sker under arbetet med att skapa en dansföreställning. Intervjuerna med publiken sker efter att de sett en dansföreställning.

Genom Bevara Rörelse kan Skånes Dansteater ge framtiden en mer mångfacetterad bild av konstnärligt skapande i vår tid. Dokumentationen kommer arkiveras och ligga som grund för framtida forskning och återuppförande av verk.

Bevara rörelse är finansierat av Kulturrådet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927