Gå direkt till innehåll
Nayrab har världspremiär lördag 24 mars kl 18.00 på Skåne Dansteater. Den spelar i Malmö fram till 14 april. Turné: 19 april Stockholm, Dansens Hus
Nayrab har världspremiär lördag 24 mars kl 18.00 på Skåne Dansteater. Den spelar i Malmö fram till 14 april. Turné: 19 april Stockholm, Dansens Hus

Pressmeddelande -

Rörelsen som aldrig stannar

Skånes Dansteaters föreställning Nayrab ett medryckande möte mellan traditionell musik från Mellanöstern och nyskapad koreografi. Nio dansare kastar sig ut i koreograferna Nicolas Cantillons och Laurence Yadis dansstil FuittFuitt. Dansarna böljar fram i en lyrisk trans, en flödande rörelse som vägrar låta sig hejdas. På scen spelas Tarek Alhadjs musik inspirerad av hemlandet Syrien.

Nya dansföreställningen Nayrab skapas av koreograferna Nicolas Cantillon och LaurenceYadi. Duon arbetar med en egen dansstil som de kallar FuittFuitt. Dansarna rör sig oavbrutet på scenen, en enda flödande rörelse som ständigt hittar nya vägar.

– Det handlar om att vara samtidigt i nutiden, i det förflutna och i framtiden, beskriver Nicolas Cantillon.

– FuittFuitt är egentligen bara två ord tillsammans. Vad de innebär bestämmer du, det avgör sinnesstämningen hos varje person, fortsätter han.

Musik från Nayrab, Syrien

Föreställningens titel Nayrab är också namnet på den by i Syrien där föreställningens kompositör, Malmömusikern Tarek Alhadj, föddes. Hans musik bär en hel regions poesi och spelas live på scenen av Tarek och ytterligare två musiker.

– Under arbetet har vi pratat om Syrien, om att sakna människor, att behöva ge sig av och vänta på dem. Och om att leva, att vara förälskad i livet, säger Nicolas.

Föreställningen i sig har ingen historia. Den är mer abstrakt. FuittFuitt strävar efter att dansarna helt går upp i kroppen, att de förlorar sig i rörelsen. 

– Det gäller också dig som är publik. Släpp taget för ett ögonblick, följ bara rörelsen och låt dig smittas av kropparna som böljar framför dig. Då tror jag upplevelsen av Nayrab blir som starkast, avslutar Nicolas.

.....

Pressmöte: Tisdag 20 mars kl 14.15 på Skånes Dansteater.

Vi visar ett kort utdrag ur föreställningen. Koreografen Nicolas Cantillon och kompositören Tarek Alhadj berättar och svarar på frågor.

Du får gärna fotografera och filma under visningen. 

Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

Recensionsbiljetter: Premiär lördag 24 mars kl 18.00 på Skåne Dansteater.

Anmäl till jessica.widegren@skanesdansteater.se

Pressbilder

Föreställningsbilder finns för nerladdning från v 12.

.....

Om koreograferna

Sedan grundandet av Compagnie 7273 (2003) har Laurence Yadi och Nicolas Cantillon utvecklat en dansstil där kroppen flödar i en oändlig rörelse. De inspireras av det arabiska musiksystemet maqam. Maqam tillåter en musiker att spela även mellan noterna och öppnar upp för ett eget uttryck. Koreograferna egna dansstil FuittFuitt överför denna teknik till kroppen och skapar rörelser som vävs in i varandra i en böljande och hypnotisk dans.

Laurence Yadi och Nicolas Cantillon är baserade Schweiz och har skapat en mängd verk, flera av de har turnerat internationellt (Asien, USA, Europa, Mellanöstern, Nordafrika och Ryssland). Duon har vunnit flera utmärkelser bland annat the Swiss Prize for Dance and Choreography och the Fondation Liecht i for the Arts.

.....

Speldagar Malmö

24 mars – 14 april på Skånes Dansteater

Turné

19 april Stockholm, Dansens Hus

.....

Koreografi: Nicolas Cantillon, Laurence Yadi

Musik: Tarek Alhadj

Ljusdesign: Maria Ros Palmklint

Kostymdesign: Kathryn Appelquist

Musiker: Tarek Alhadj, oud; Behzad Souratgar, tar och setar; Mostafa Al Kafafi, slagverk

Dansare: Anna Borràs Picó, Matthew Branham, Patrick Bragdell Eriksson, Brittanie Brown, Samuel Denton, Kristian Refslund, Yiorgos Pelagias, Belinda Nusser, Jing Yi Wang

.....

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva.

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Dockan i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges största fristående dansinstitution. Våra huvudmän är Region Skåne och Malmö stad. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll