Gå direkt till innehåll
Skånes Dansteater firar 20 år med födelsedagsföreställning

Pressmeddelande -

Skånes Dansteater firar 20 år med födelsedagsföreställning

20 år har gått sedan Skånes Dansteater bildades. I oktober firar vi födelsedag med tre nedslag i danshistorien. Höstens dansföreställning på Malmö Opera – PLAYGROUND, binder samman då och nu och bjuder in till en riktig dansfest.

Åsa Söderberg, VD och konstnärlig ledare och Ben Wright, biträdande konstnärlig ledare presenterar programmet:

”Vi slutar inte leka för att vi blir gamla; vi blir gamla för att vi slutar leka” sade George Bernard Shaw. 2015 fyller Skånes Dansteater 20 år, och vi är på uppdrag att leka så mycket vi bara kan. För att leka är inte bara roligt, spontant och frivilligt. Leken lindrar också stress och sammanlänkar oss med varandra och världen omkring oss.

PLAYGROUND är ett uppstudsigt program med tre verk som spänner över tre decennier. Från tiden för Skånes Dansteaters födelse till idag. Vi har tittat tillbaka på dansen internationellt. Vad var lekfullt fräckt för 20 år sedan, för 10 år sedan, vad är lekfullt fräckt idag?

Var beredd på att sänka garden och fånga stunden. PLAYGROUND bjuder in publiken till en storslagen lek som främjar samhörighet.

PLAYGROUND

Kvällen inleds av Alexander Ekman, en av Sveriges internationellt mest framgångsrika koreografer just nu, och hans första stora verk Flockwork från 2006. Ett rytmiskt, humoristiskt verk där stora grupper av människor bildar mönster, ständigt på jakt efter något att göra.

1993 skapades Rikud, som betyder Dans på hebreiska, av israeliska Liat Dror och Nir Ben Gal. Sju dansare och fem musiker som i rasande tempo förenar otyglad kraft och oemotståndlig charm. För första gången sedan verket skapades sätts det nu åter upp på scen.

Vi avslutar som sig bör på fest, med disco. This Moment is Your Lifeav Ben Wright, är en lekande kärleksförklaring till populärkulturen. Ben som skapade succéföreställningen the feeling of going 2013 är tillbaka på operans scen med ett överraskningsnummer som vänder upp och ner på operahuset.

Föreställningsinformation
Framförs av Skånes Dansteater och solister ur Malmö Operaorkester
Premiär: 10 oktober på Malmö Opera
12 föreställningar t o m 6 november

Biljettsläpp 10 april

Flockwork
Koreografi, scenografi, kostym och video: Alexander Ekman
Ljusdesign: Tom Visser
Musik: Matmos och Alexander Ekman

Rikud
Koreografi, kostym, scenografi: Liat Dror och Nir Ben Gaal
Ljusdesign: Guy Hoare
Musik: Pianokvintett op.57, 3 Scherzo av Dmitri Shostakovich

This Moment Is Your Life
Koreografi: Ben Wright
Scenografi: Will Holt
Ljusdesign: Guy Hoare
Kostymdesign: Theo Clinkard
Musikalisk bearbetning: Alan Stones

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927