Gå direkt till innehåll
Skånes Dansteater Magazine 2022 är här! Om människorna, rörelserna, drömmarna.

Pressmeddelande -

Skånes Dansteater Magazine 2022 är här! Om människorna, rörelserna, drömmarna.

Nu släpper Skånes Dansteater sitt omfattande dansmagasin inför 2022. Istället för ett faktaspäckad säsongskatalog satsar dansteatern på ett dansmagasin med fokus på människorna som skapar danskonsten. 

– Det är en underbar känsla att få presentera detta fulladdade magasin! En satsning som bjuder läsaren på en inspirerande fördjupning i den samtida dansen, säger Skånes Dansteaters konstnärliga ledare Mira Helenius Martinsson och fortsätter:

– Skånes Dansteater samarbetar årligen med många kreativa skapande människor med underbara historier att berätta. Tankar och livshistorier som vi vill dokumentera och sprida. Själva dansupplevelsen behöver inte alltid verbaliseras, men ibland ger det ett mervärde att faktiskt känna till upphovspersonernas process eller tankegångar. Jag hoppas att artiklarna väcker frågor och nyfikenhet. Jag önskar alla en inspirerande läsning!

Beställ magasinet
Skånes Dansteaters Magazine 2022 kan beställas utan kostnad på skanesdansteater.se. Där finns även en digital version av magasinet.

Artiklar i Skånes Dansteater Magazine 2022

  • Närhetens magi. Intervju med Fabio Liberti om Don't, Kiss.
  • En koreografs kärleksförklaring till operan. Intervju med Fernando Melo om Mitridate.
  • Helena Franzéns värld. Intervju om kommande verket Once a Whisper.
  • Johanna Nuutinen. "Vi behöver konst för att få kontakt med våra känslor". Intervju om kommande verket Zero-Zero.
  • Dansen hittade en väg. Intervju med Carl Knif och Madeleine Månsson om Vinterresa.
  • Korta frågor till Erika Silgoner om Wild Fellas.
  • Nya möten blev ett pärlband av rörelser. Intervju med Laura Lohi och Maria Pilar Abaurrea Zardoya om Vår Dag.
  • Arkivet i kroppen och dansen i arkivet. Celine Orman om Bevara rörelse.
  • Intervju med Skapa Dans-vinnaren 2021, Elisabet Cerenius.
  • Intervju med DancePod with Skånes Dansteater-duon, Samuel Denton och Kit Brown.
  • "Jag vill att folk ska haja till" Intervju med Mikael Karlsson om musiken till Remind Me I'm Not Dead.
  • "Vi är en del av verket som alla andra" Intervju med fyra dansarpraktikanter.
  • SWOP, klubben där dansen är språket. Intervju med deltagare i en SWOP-workshop.
  • "Du möter dansen där du är, och du äger den upplevelsen" Intervju med Liselotte Lindahl om Skånes Dansteaters Dialogverksamhet.
  • 3 snabba frågor till Rachel Tess och Sindri Runudde om koreografera communityföreställningar.

Föreställningar 2022

Vår Dag, turné

Vår Dag har spelats på Skånes Dansteater under december 2021. 
Efter årsskiftet väntar turné. Fler datum och platser tillkommer.

23 januari, Kävlinge kulturscen

26 januari, Karlshamn, Lokstallarna

28 januari Stockholm, Dieselverkstaden

Kreativt team
Koreografi: Tina Tarpgaard i samarbete med dansarna, med inspiration av Skånes invånare
Musik: Lars Greve, Anders Bach Pedersen med inspiration av Skånes invånare
Skulptur: Water av Malin Bobeck Tadaa
Ljusdesign: Peter Lundin
Kostymdesign: Åsa Gjerstad

Vinterresa

Världspremiär 2 april på Skånes Dansteater.

Vinterresa är ett nytt verk av koreografen Carl Knif för dansaren Madeleine Månsson. Verket tar avstamp i Franz Schuberts sångcykel Winterreise baserad på Wilhelm Müllers dikter.

I Vinterresa får du följa Madeleine Månsson på en scenisk färd genom ett mångfacetterat landskap. I detta självbiografiska verk vävs text och rörelse samman kring frågor om minnet och dess natur. Hur minns vi platser, personer och händelser? På vilket sätt lever det förflutna kvar i oss och hur påverkar det vi har upplevt nuet och vår framtid?

Kreativt team
Koreografi: Carl Knif
Musik: Franz Schubert
Scenografi, ljusdesign: Jukka Huitila
Ljuddesign: Janne Hast

Mitridate

Premiär 8 april, Det Kongelige Teater, Köpenhamn.

Ett spännande samarbete mellan Skånes Dansteater, Det Kongelige Teater, Concerto Copenhagen och Malmö Opera: Mozarts första opera Mitridate. Föreställningen blir ett allkonstverk med dans, virtuos sång och musik.

Trion Ralf Pleger, Alexander Polzin och Fernando Melo står för regi, scenografi och koreografi. Ralf Pleger är en av dagens mest innovativa regissörer och filmskapare. Han arbetar ofta med allkonstverk där olika konstarter möts. Han har en uttalad vilja att skapa verk som inte liknar något man sett tidigare. 

Alexander Polzins scenografier präglas av stor fantasi och konstnärlighet med ett starkt uttryck. Fernando Melo koreograferar för danskompanier över hela världen och jobbar också ofta med opera. 2019 dansade Skånes Dansteater hans verk The Longest Distance Between Two Points på vår scen i Västra Hamnen och på internationell turné. Tillsammans har denna trio bland annat gjort en prisad Tristan och Isolde på La Monnaie i Bryssel.

Kreativt team
Musik: W A Mozart
Regi: Ralf Pleger
Scenografi, kostymdesign: Alexander Polzin
Koreografi: Fernando Melo

Time Loops

Världspremiär 29 april, Helsingborg, Drottninghög, spelas utomhus.

Time Loops är ett dansprojekt som djupdyker runtom i Skåne under våren och sommaren 2022. Med hjälp av dans och rörelse undersöker projektet gemenskap, plats och tid i förhållande till människorna, rutinerna och landmärkena i kvarteret vi besöker.

Time Loops riktar sig till barn, ungdomar och vuxna i Skåne. 20 lokala deltagare möter fyra dansare från Skånes Dansteater och genom dansworkshoppar skapar de en föreställning tillsammans. Projektet pågår under två veckor och föreställningen arbetas fram, repeteras och visas utomhus på en plats som betyder något för deltagarna.

Kreativt team
Koncept, koreografi: Rachel Tess
Koncept, scenografi, ljuddesign: Ulrich Ruchlinski

Wild Fellas

Världspremiär 10 juni, plats ej klart, spelas utomhus.

Italienska koreografen Erika Silgoner blev våren 2021 tilldelad XL-priset under RIDCC – Rotterdam International Duet Choreography Competition. Nu skapar hon en alldeles ny utomhusföreställning för några av Skånes Dansteaters dansare.

Wild Fellas kommer att bjuda på dynamiska sammandrabbningar mellan det fysiska och det ironiska, allt för att avslöja och visa upp storstadsmänniskans sanna djuriska natur. Wild Fellas är en utomhusföreställning skapad för att spelas i parker, på innergårdar och liknande platser.

Kreativt team
Koreografi: Erika Silgoner

Don’t, kiss .Skånes

Premiär 18 juni, Helsingborg, spelas utomhus.

Dansföreställningen Don’t, Kiss .Skånes skildrar mänskliga relationer. Den väcker tankar kring att vara beroende av en annan människa.

Don’t, Kiss .Skånes visar att vi alla är fulla av motsättningar. Att vi längtar efter bekräftelse och ömhet samtidigt som vi blir frustrerade över att det begränsar oss.

Koreografen Fabio Liberti ger dansarna en fysisk utmaning: de får aldrig släppa kontakten med en annan dansares läppar. Tillsammans möter de svårigheterna att fortsätta utföra sina rörelser med följsamhet och kontroll. En krävande, men självvald, närhet.

Don’t, Kiss .Skånes är kärlek, jämlikhet och mänskliga motsägelser i hela sin underbart komplicerade storhet.

Kreativt team
Koreografi: Fabio Liberti
Musik: Per-Henrik Mäenpää

Remind Me I’m Not Dead

Nypremiär 17 september på Skånes Dansteater.

Föreställningen livestreamades under våren 2021. 

Att existera mitt emellan två världar. Stilla betrakta världen på håll, utan att längta in i den. Att aldrig riktigt höra hemma men undra hur det kunde ha varit. Om allt hade varit annorlunda.

Dansföreställningen Remind Me I’m Not Dead leder dig in i ett slags drömstadie, till en plats som vill påminna dig om att du lever. Här och nu.

En pulserande föreställning skapad för Skånes Dansteaters dansare av hyllade koreografen Mari Carrasco, internationellt framgångsrika kompositören Mikael Karlsson och ljus- och videodesignern Mateus Manninen.

Kreativt team
Koreografi: Mari Carrasco
Musik: Mikael Karlsson
Scenografi, ljusdesign: Mateus Manninen

FRANZÉN/NUUTINEN

Världspremiär 27 oktober på Skånes Dansteater.

I Franzén/Nuutinen bjuder Skånes Dansteater in till en rik dansupplevelse. Två nya verk av två framgångsrika nordiska koreografer, Helena Franzén och Johanna Nuutinen. Med sina egna unika uttryck närmar de sig naturen, fascineras av det oundvikliga cykliska som ingen människa rår på.

I Once a Whisper formar Helena Franzén en flock, ett starkt kollektiv, en enda organism. Kroppar i rörelse får nästan försvinna, bli ett med mörkgrön mossa och dimma. Ett verk som vaggar dig till stillhet för att plötsligt väcka dig med ett vrål.

I Zero-Zero tittar Johanna Nuutinen på hur små fragment av kunskap får bygga hela vår världsbild. Ge oss illusioner om en verklig ordning. Hur vi fylls av längtan efter något som hela tiden faller oss ur händerna.

Kreativt team
Koreografi: Helena Franzén (Once a Whisper), Johanna Nuutinen (Zero-Zero)
Musik: Joep Beving (Once a Whisper), Tuomas Norvio (Zero-Zero)
Scenografi: Jason Southgate
Ljusdesign: Joonas Tikkanen (Zero-Zero i samarbete med Johanna Nuutinen +Collaborators)
Video: Håkan Jelk (Once a Whisper)
Kostymdesign: Helena ”Helle” Carlsson

LUNCHDANS

Premiär 6 december på Skånes Dansteater.

.....

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927