Gå direkt till innehåll
Skånes Dansteater slår nya rekord

Pressmeddelande -

Skånes Dansteater slår nya rekord

De senaste åren har Skånes Dansteater satsat mycket på att bredda verksamheten och idag är vi mycket mer än ett danskompani, med flera olika koncept för att möta den danssugne; ung som gammal, van som ovan. Säsongen 2014/2015 visar både på bredd och mångfald och ett rekordartat antal produktioner.

”Med säsongen 2014/2015 slår vi nya rekord. Vi presenterar fler produktioner än någonsin och bjuder också på många spännande samarbeten. Det blir två olika lunchdansföreställningar, två samproduktioner med Malmö Opera, fyra produktioner på turné, ett nytt kvällskoncept på hemmascenen, festivalen återkommer för tredje året och vi drar igång ett spännande samarbete med Wanås skulpturpark. Som en extra krydda så avslutas spelåret med fyra föreställningar av fjolårets megasuccé the feeling of going. Skånes Dansteater är precis där vi ska vara: en fantastisk mångfald mitt i dansens virvlar.”
Åsa Söderberg konstnärlig ledare och VD för Skånes Dansteater

Säsongen 2014/2015 på Skånes Dansteater
Billjettsläpp 14 april

Sommardans – 7 och 8 augusti på Pildammsteatern
Skånes Dansteater inleder traditionsenligt säsongen genom att medverka under Malmö Sommarscen i augusti. Under bar himmel bjuds alla danssugna på smakprov från repertoaren. I samarbete med Malmö Sommarscen. Fri entré.

Freedom of dance – Festival på Skånes Dansteater 17-21 september
Skånes Dansteater fortsätter att utmana bilden av vem som kan dansa, denna gång med fokus på den urbana ungdomskulturen. Under festivalen kommer vi att visa föreställningar, hålla ett endagsseminarium, bjuda in till en öppen plattform och hålla flera workshops.

DOUBLEtake – Premiär 4 oktober på Malmö Opera. Spelas även på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 8-10 november
I höst bjuder en av Sveriges mest respekterade koreografer, Kenneth Kvarnström på en dubbel danskväll med Skånes Dansteater och Kulturhuset Stadsteaterns danskompani i helaftonsföreställningen DOUBLEtake. En kväll av ren dansglädje där rörelsens kraft och skönhet genomsyrar koreografi, kostym, scenografi, ljus och musik. DOUBLEtake är en samproduktion mellan Skånes Dansteater och Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Malmö Opera.

Woza Nami – kom med mig – Spelas på Skånes Dansteater i oktober
2014 är startskottet för projektet Woza Nami - kom med mig (Dans för Alla), där deltagare från 15 år med olika erfarenheter och olika bakgrunder skapar en dansföreställning tillsammans med Melody Putu från Skånes Dansteater och ABF. Arbetet inleds våren 2014 och mynnar ut i en föreställning på Skånes Dansteater i oktober 2014 som en del av Dialog.

… AND… – Turné till bl.a Umeå i december
I december är vi med och avslutar Kulturhuvudstadsåret i Umeå. I …AND… undersöker koreograferna Philippe Blanchard och Björn Säfsten vår identitet i relation till det omgivande samhälle. Föreställningen hade premiär på Skånes Dansteater våren 2013 och har även spelats i Danmark och Norge.

Lunchdans Spelas under februari på Skånes Dansteater
Under Lunchdansen i februari visar vi Marina Mascarells och Marcos Moraus verk som även ingår i M&M&M. Nu har du chansen att njuta av dem under lunchen mellan kl. 12-13 tillsammans med rykande het soppa, bröd, kaffe och kaka.

M&M&M Turné inom Dansnät Sverige samt ytterligare orter under mars-april med avslutning i Helsingborg 18 april
Under våren turnerar vi med M&M&M med koreografier av Marina Mascarell, Marcos Morau och Martin Forsberg, tre unga, prisbelönta och internationellt verksamma koreografer. Vi bjuds på första möten, kvinnlig frigörelse och en surrealistisk tolkning av en begravning i en dansupplevelse där verkligheten inte alltid är vad den ser ut att vara. Föreställningen har premiär 12 april 2014 på Skånes Dansteater.

Svart.Blå Ges som Lunchdans och kvällsföreställning under mars på Skånes Dansteater
Efter att ha turnerat under 2014 visas Svart.Blå i koreografi av Örjan Andersson äntligen på Skånes Dansteater. Svart.Blå är ett kammarspel för tre dansare som ger oss chansen att på nära håll uppleva en av Sveriges mest omtalade och omtyckta koreografer. Örjans kännetecken; poetisk humor och musikalisk fysikalitet, träder här fram på ett nytt sätt. Föreställningen har premiär i Falkenberg den 16 april 2014.

Svart.Blå Spelas även på turné mars-april

Sånger från en inställd skilsmässa Turné under februari-april. Spelas på Skånes Dansteater i april
Skånes Dansteater och Malmö Opera möts här i en föreställning som tar sin början i ett slut, eller är det kanske bara början på något nytt? En dans-, musik- och sångupplevelse om kärlekens mörkaste och ljusaste stunder, om den som lämnas och den som lämnar. Föreställningen är baserad på Mikael Wiehes sånger från cd-skivan Sånger från en inställd skilsmässa som utkom i februari 2009. En samproduktion mellan Skånes Dansteater och Malmö Opera.

the feeling of going Spelas den 24 & 27 maj samt 3 & 5 juni på Malmö Opera
Succén är tillbaka! The feeling of going fyllde hösten 2013 Malmö Operas scen med ett magiskt drömlandskap där dansare, orkester, kör och solister tog oss med på en resa där dröm och verklighet blev ett. Våren 2015 ges fyra nya chanser att uppleva denna efterfrågade föreställning. The feeling of going är koreograferad av Ben Wright, som nu också är biträdande konstnärlig ledare på Skånes Dansteater. Musiken baseras på albumet GO av Jónsi (känd från Sigur Rós). Föreställningen ingår i Scenkonstbiennalen som hålls i Malmö i slutet av maj 2015.

Fika Titta Dansa ges vid 12 tillfällen fördelat på sex söndagar under året. Programmet släpps senare i vår.

Dessutom tillkommer en mängd olika aktiviteter inom Dialog som workshops, föreläsningar, studiebesök, koreografitävlingen Skapa Dans, projektet Staden i mina Drömmar och mycket mer.

2014 inleder vi ett långsiktigt samarbete med Wanås Konst med flera olika programpunkter under sommaren och hösten.


Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927