Gå direkt till innehåll
In Wind or Dust av grekiska koreografduon Danae & Dionysios får världspremiär på Skånes Dansteater 29 februari. Sen väntar turné i Skåne.
In Wind or Dust av grekiska koreografduon Danae & Dionysios får världspremiär på Skånes Dansteater 29 februari. Sen väntar turné i Skåne.

Pressmeddelande -

Tibetansk poet och miljöaktivist inspirerar i In Wind or Dust

In Wind or Dust är en poetisk resa i fotspåren av en konstnär som ägnade sitt liv åt att observera naturen och dess varelser i tidens dimma. Grekiska koreografduon Danae & Dionysios skapar ett verk för Skånes Dansteater som sammanflätar varelser och begrepp från våra inre och yttre världar. Efter världspremiär på Skånes Dansteater 29 februari väntar turné till mindre scener runt om i Skåne.

Danae & Dionysios skapande kretsar kring förhållandet mellan människa och natur – insikten att människor, djur och natur inte är åtskilda utan nära förbundna med varandra. De beskriver:

"Miljön är en viktig del av vår inspiration. Det finns ett bredare samtal om konst och aktivism, men vi ser oss inte som konstaktivister. Vi ser oss som personer som är djupt påverkade av naturens element. Allt som kommer från roten av vår existens kan i slutänden bli en del av en produktion.

Därför är vi till exempel influerade av konstutövare som Kawa Niangji. Vi inspireras av hur han använder naturen och naturegenskaper i sin poesi. Han är miljöaktivist, men det är hans dikter som är vår verkliga inspiration."

Skapad för mindre scener
När Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare på Skånes Dansteater, kontaktade Danae & Dionysios om att skapa ett turnerande verk visste hon vad hon letade efter.

"En del av de skånska scenerna är bara fem-sex meter djupa. Där kan du inte sätta upp ett gammalt verk, du måste skapa något nytt med de förutsättningarna", berättar hon och fortsätter:

"Danae & Dionysios är koreografer som gillar små rum i allmänhet och skapar fysiskt intressanta verk på begränsade platser. Dessutom har de förmågan att skapa visuell magi."

Om In Wind or Dust
Med inspiration från den tibetanske poeten och miljöaktivisten Kawa Niangji blir In Wind or Dust en poetisk resa in i och ut ur det rika bildspråket i hans poesi. Det brådskande behovet av mänsklig kontakt i en verklighet som fortsätter att kollapsa, nostalgin efter en svunnen värld och den instinktiva strävan efter hoppfullhet är återkommande teman i den unga poetens verk.

"If one day I knock on your dream
at the break of dawn or deep in the quiet night,
do not reject me or push me out the door.
Do not call me a stranger,
I've climbed over mountains and mountains
just to take a glance at you, in wind or dust."

Utdrag ur 'If One Day' by Kawa Niangji (1989-2015).

Tillsammans med det konstnärliga teamet försöker Danae & Dionysios dyka ner i ett universum fyllt av allegorier och motsägelser. För att skapa ett collage av idéer, en värld mellan raderna i en dammig anteckningsbok.

Om Danae & Dionysios
Danae & Dionysios är koreografer och dansare från Grekland, samt konstnärliga ledare för Small Axe dance company. Deras koreografiska resa omfattar samarbeten med teatrar och organisationer som Theater Rotterdam, Staatstheater Braunschweig, Skånes Dansteater, Onassis Foundation och Epidaurus Festival. Individuellt har de dansat för kompanier och koreografer som bland annat ZfinMalta National Dance Company, Akram Khan Company, Hellenic Dance Company och Unterwegstheater.

Kreativt team
Koreografi: Danae & Dionysios
Musik: Aaron Martin, Dag Rosenqvist
Ljusdesign: Jesper Berger
Scenografi: Efi Birba
Kostymdesign: Martha Foka

Dansare: Jeanne Delsus, Fabrizio Di Franco, Hazuki Kojima, Michael Marquez, Tiemen Stemerding, Jing Yi Wang

Dansarpraktikant: Alejandra Benet, Yousin Song

Speldatum
Föreställningslängd:50 min, ingen paus

Premiär: torsdag 29 feb kl 19:00 på Skånes Dansteater
Recensionsbiljetter: Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

29 feb kl 19:00
1 mars kl 19:00

7 mars kl 13:00, Relaxed performance

24 mars kl 18:00

Turné
5 mars Förslövs skola kl 19:00
9 mars Jarl Kulle scenen, Ängelholm kl 18:00

12 mars Kristianstads Teater kl 19:00
15 mars Hässleholm kulturhus kl 19:00
17 mars Humlescenen, Bromölla kl 16:00

19 mars Dunkers kulturhus kl 19:00
23 mars Landskrona Teater kl 19:00

3 april Medborgarhuset, Eslöv kl 19:00
5 april Stenkrossen, Lund kl 19:00

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927