Gå direkt till innehåll
Festivalen Dance & People presenterar föreställningar och två heldagskonferenser 1-6 nov 2018 på Skånes Dansteater.
Festivalen Dance & People presenterar föreställningar och två heldagskonferenser 1-6 nov 2018 på Skånes Dansteater.

Pressmeddelande -

Tränad möter otränad, vuxen möter barn i festivalen Dance & People

Kan livet speglas på scen? Kan dansen som konstform kommentera samhället och tiden vi lever i om endast ett fåtal individer får ta plats på scen?

Med festivalen Dance & People 1-6 nov fortsätter Skåne Dansteater arbeta för att förnya synen på dans. Vi vill bredda danskonsten och undersöker vad som händer i mötet mellan betraktaren och kroppar som vanligtvis inte syns på dansscenen.

Under årets festival sätter vi fokus på mötet mellan professionella och icke-professionella dansare på scen. Vi presenterar två föreställningar och två heldagskonferenser som vill inspirera till samtal om mötet mellan den tränade och den otränade, mellan vuxna och barn.

...................................................

FÖRESTÄLLNINGAR

Men & Girls Dance
Till festivalen har Skånes Dansteater bjudit in det brittiska kompaniet Fevered Sleep och föreställningen Men & Girls Dance. Föreställningen för samman två mycket olika grupper dansare: män som dansar professionellt och tjejer som dansar för nöjes skull.

Lekfullt och provokativt hyllar Men & Girls Dance vuxna och barns rätt att vara med varandra, leka med varandra och dansa med varandra. Det är en glädjefylld hyllning till ömhet, medkänsla och kärlek.

Fevered Sleep är internationellt kända för att skapa sinnrika och överraskande föreställningar som uppmuntrar människor att se världen på nya sätt.

Spelas på Skånes Dansteater.

Rekommenderas från 12 år.

Speldagar: 

Tors 1 nov kl. 19. Lör 3 nov kl 18. Sön 4 nov kl 16.

BELONGING
Skånes Dansteaters egen föreställning Belonging ingår i festivalen. Två världspremiärer av två koreografer som på sitt sätt tar sig an vår önskan att höra till.

Ett av verken; To find a way with one another av koreografen Ben Wright dansas av en blandad ensemble med 20 icke-professionella dansare tillsammans med Skånes Dansteaters dansare.

Speldag:

Fre 2 nov kl19.00 på Malmö Opera. (Belonging spelar även fler datum. Kommer separat pressinformation om föreställningen.)

Eftersamtal direkt efter föreställningen med koreograf Ben Wright och dansare från ensemblen.

...................................................

KONFERENSER

Dance & People Talk
Heldagskonferens fre 2 nov kl. 09.30- 16.00. På Skånes Dansteater.

I föreställningarna Men & Girls Dance och i verket To find a way with one another (del av föreställningen Belonging) dansar icke-professionella dansare som del av ensemblen. I Belonging har Skånes Dansteater bjudit in ett 20 tal icke-professionella dansare från 12-72 år, alla med olika erfarenheter. I Fevered Sleeps Men & Girls Dance dansar nio flickor i åldrarna 8-11 tillsammans med fem professionella manliga dansare.

Under heldagskonferensen Dance & People Talk undersöker vi vilka förutsättningar som krävs för att bjuda in till dessa dansprojekt. Vi utgår ifrån följande frågeställningar: 

- Hur bjuder vi upp icke-professionella dansare att möta professionella dansare på scen? 
- Hur skapar vi förutsättningarna för icke-professionella och professionella dansare att delta i en kreativ process på lika villkor?
- Hur påverkar mötet den kreativa processen och det konstnärliga uttrycket? Vilka möjligheter och/eller begränsningar uppstår?
- Hur gör vi scenrummet till en mötesplats där olika röster och uttryck får höras? Och hur reagerar publiken?

Talare under konferensen:
Ben Wright –koreograf till to find a way with one another samt konstnärlig ledare för Candoco Dance Company i Storbritannien 

Sam Butler och David Harradine – koreografer till Men & Girls Dance samt konstnärliga ledare för Fevered Sleep i Storbritannien. 

Luke Pell – danskonstnär, dramaturg och curator samt associate artist på Fevered Sleep.
Fler talare tillkommer.

iDance Talk & Dance 
Heldagskonferens tis 6 nov kl. 10.00-16.00. På Skånes Dansteater

Under den andra konferensen presenterar vi iDance – ett europeiskt samarbetsprojekt som utvecklat nya metoder för ett mer inkluderande sätt att leda dansworkshoppar så att det passar en mångfald av kroppar. Projektet leds av dansare med och utan funktionsvariationer.

Konferensprogrammet meddelas senare.

...................................................

WORKSHOP OCH SAMTAL
Festivalworkshop
Lör 3 nov kl. 10.00-13.00

Under festivalen får du även chans att ta del av den konstnärliga process som ligger bakom Men & Girls Dance. Workshoppen leds av Fevered Sleeps konstnärliga ledare David Harradine och Sam Butler.

The Talking place
Före och efter föreställningarna av Men & Girls Dance på Skånes Dansteater.

The Talking Place är ett ställe dit du kan komma och prata om de olika ämnen som tas upp i Men & Girls Dance. Det är en plats där du kan undra och lyssna. Här samlas tankar, ord och bilder.

...................................................

Pressbiljetter konferens och recensionsbiljetter Men & Girls

Anmäls till jessica.widegren@skanesdansteater.se

Frågor om festivalprogrammet

Tanja Mangalanayagam på 0706-90 81 41, Tanja.Mangalanayagam@skanesdansteater.se

...................................................

Skånes Dansteaters årliga festivaler undersöker vem som får tillgång till scenen. Förra året tittade Dansa för livet på relationen mellan dans, hälsa och livskvalité. Forever DANCE 2016 undersökte danskonstens syn på den åldrade kroppen. DansFunk 2012 och DansFunk 2.0 2015 satte ljuset på dans och funktionsvariationer. Vi har även tittat närmare på hur hiphop och street-kulturen kan utvecklas som scenkonst och undersökt vems kulturarv som bevaras inom dansen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva.

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Dockan i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges största fristående dansinstitution. Våra huvudmän är Region Skåne och Malmö stad. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll

Relaterade event