Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Unikt samarbete med dansare från Mellanöstern gästar Skånes Dansteater

Gästspel på Skånes Dansteater 18 november kl. 16.00
I ett unikt samarbete med dansare från Mellanöstern har danske koreografen Jens Bjerregaard skapat en dansföreställning som kommer att turnera i bland annat Libanon och Danmark med ett kort gästspel på Skånes Dansteater i Malmö.

EVERY last BREATH med Mancopy
I drygt 20 år har västvärlden – som om gränsen mellan väst och öst varit absolut – definierat sig genom sina relationer gentemot arabvärlden. När nu den arabiska världen börjat omdefiniera sig finner sig konsten och konstnärer i nya roller, vilket är ursprunget till föreställningen EVERY last BREATH.

Inför skapandet av EVERY last BREATH sammanstrålade dansare från olika delar av världen i Libanon. Repetitionerna började i maj i år i Jal el Dib, en förort till Beirut.  Kärnan i föreställningen EVERY last BREATH är styckets fyra dansare, alla med olika bakgrund. Det är genom deras historier som föreställningen utvecklats, historier som i dansen hamnar rakt i skottlinjen. Ur deras vindlande berättelser, genomsyrade av politiska och sociala omvälvningar, blottläggs vars och ens personliga, konstnärliga och fysiska verklighet.

EVERY last BREATH riktar fokus bortom medias bild av den arabiska våren, vågen av förnyelse och revolution som även utmanar sättet västvärlden betraktat Mellanöstern. Unga konstnärer som levt och lever i skuggan av religion och politisk makt kämpar för frihet och identitet varhelst tillfälle finns. EVERY last BREATH är en spegling av vad det innebär att leva där i skuggan, med flera identiteter och den ständiga risken att detta andetag skulle kunna vara ditt sista.

De senaste sju åren har Jens Bjerregaard, konstnärlig ledare för Mancopy Dance Company, samarbetat med dansare från hela världen, övertygad om att genom internationella samarbeten blir konsten ett verkligt verktyg för yttrandefriheten. Mellanöstern har varit en av de främsta spelplatserna för dessa samarbeten, där Jens Bjerregaard tillbringat en stor del av sin verksamma tid med föreställningar, undervisning, utveckling och forskning.

Mancopys grundläggande inställningar är att använda konsten för att påverka socialt, globalt och medmänskligt, om det så gäller samarbeten med kinesiska danskompanier, utbyten och konstnärliga utvecklingsprojekt i Afrika eller tvärkonstnärliga projekt i USA.  Denna inställning har även varit en röd tråd i arbetet med föreställningen EVERY last BREATH. 

Koreografi: Jens Bjerregaard
Dansare: Aurélien Zouki (Libanon), Yendi Nammour (Libanon/Österrike), Mahmoud Rabiey (Egypten) och Farah Saleh (Palestina)
Konstnärlig assistent: Geoliane Arab (Libanon) 

EVERY last BREATH med Mancopy - Gästspel på Skånes Dansteater 18 november kl. 16.00
Biljetter 040-20 85 00, www.skanesdansteater.se

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927