Gå direkt till innehåll
Common Ground av nederländska koreografen Anouk van Dijk har premiär på Skånes Dansteater 8 februari.
Common Ground av nederländska koreografen Anouk van Dijk har premiär på Skånes Dansteater 8 februari.

Pressmeddelande -

Utmanande maktspel i Common Ground

Common Ground är ett rituellt slagfält för två mäktiga dansare, ett koreografiskt schackspel av nederländska koreografen Anouk van Dijk. 8 februari blir det premiär på Skånes Dansteater.

Nederländska koreografen Anouk van Dijk var konstnärlig ledare för danskompaniet Chunky Move Studios i Melbourne, Australien, när verket uruppfördes där 2018. Tillsammans med sitt team undersökte hon duettformen både som ett utopiskt ideal och som en uppvisning i den inneboende komplexitet som ett partnerskap medför.

Common Ground är en hänförande duett som får nypremiär med dansare från Skånes Dansteater. De grundläggande reglerna kastas omkull av oväntade drag – intrikata utspel, uppoffringar och motattacker. Föreställningen har blivit en poetisk studie om likhet och jämlikhet, om att avgränsa sitt territorium och om att byta mark.

– Styckets stränga form med en nedtonad tävlan mellan två personer inspirerades av politiska spänningar på den tiden. Trumps och Clintons valkampanjer med sina respektive symboler. Handskakningen mellan världsledare som slagfält i miniatyr, berättar Anouk van Dijk och fortsätter:

– Du inser att makt är ett skådespel som är konstruerat, och det tog mig ända tillbaka till Ludvig XIV och maktens ritualer. Dansgolvet i sig har ritualer, så politikens och dansens arenor har ett slags subtilt maktspel gemensamt. Det finns också ett maktspel mellan man och kvinna.

Anouk van Dijk skapade Out of the Blue för Skånes Dansteater 2022. Skånes Dansteaters konstnärliga ledare Mira Helenius Martinsson valde att åter bjuda in henne Anouk van Dijk till Malmö, denna gång för att återskapa Common Ground.

– Föreställningen går rakt in i märgen på dansarna. Det är en fysisk utmaning att djupdyka i, en ansträngning som känns och vibrerar vidare i publiken, förklarar Mira Helenius Martinsson.

Om Anouk van Dijk
Anouk van Dijk är koreograf, regissör och skapare av Countertechnique. Hon har varit konstnärlig ledare för australiensiska danskompaniet Chunky Move 2012-2019 och drev Amsterdam-baserade kompaniet anoukvandijk dc 1999-2012. Hon skapar verk för allt från black box-teatrar till stora scenproduktioner, från installationer till platsspecifika evenemang.

2012 tilldelades Anouk Golden Swan, Nederländernas mest prestigefyllda dansutmärkelse, för hennes enastående konstnärliga och akademiska bidrag till danskonsten. Countertechnique har varit central i hennes kreativa skapande, en teknik som har gett dansare verktyg för en mångsidig dansträning under hela 2000-talet. För närvarande har Countertechnique närmare 40 certifierade lärare världen över och metodiken har en framträdande plats i publikationen Dance Techniques 2010, skriven av Gerald Siegmund, professor i tillämpad teatervetenskap, tillsammans med Anouk van Dijk.

Anouk van Dijk representeras av Stepping Grounds Arts/Culture Management.

Kreativt team
Koncept, koreografi, regi: Anouk Van Dijk
Ljudkomposition, ljuddesign: Jethro Woodward
Musik: Jean Baptiste Lully, Johann Sebastian Bach
Scenografi, kostymdesign: Marg Horwell
Ljusdesign: Paul Jackson
Ursprungligen skapad för och med: Tara Jade Samaya, Richard Cilli
Assistent vid återuppsättning: Javier Monzon, Tara Jade Samaya
Dramaturgisk rådgivning: Jerry Remkes

Dansare: Samuel Denton, Kat Nakui/Amy Josh & Simone Frederick Scacchetti

Common Ground
skapades ursprungligen för Chunky Move Studios.
Världspremär säsongen 26 april – 5 maj 2018 Chunky Move Studios, Melbourne.

Speldatum
Föreställningslängd: 1 tim och 15 min, ingen paus

Premiär: torsdag 8 feb kl 19:00 på Skånes Dansteater
Recensionsbiljetter: Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

8 feb kl 19:00
10 feb kl 18:00

16 feb kl 19:00
17 feb kl 18:00

23 feb kl 19:00
25 feb kl 16:00

2 mars kl 18:00
3 mars kl 16:00

27 mars kl 19:00
28 mars kl 19:00

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927