Gå direkt till innehåll
Vårsäsongen 2014 på Skånes Dansteater

Pressmeddelande -

Vårsäsongen 2014 på Skånes Dansteater

Vårsäsongen 2014 på Skånes Dansteater

I vår bjuder Skånes Dansteater på inte mindre än åtta nya verk. Fyra av dessa görs av dansare på Skånes Dansteater, tre verk görs av unga, framgångsrika och starkt kommande koreografer och ett verk görs av en av Sveriges främsta och mest erfarna koreografer.

Graham Adey, Sarah Bellugi-Klima, Peter Jansson och Peder Nilsson, som alla ingår i Skånes Dansteaters ensemble, skapar varsitt verk till vinterns Lunchdans. Som alltid bjuder vi på kortare stycken tillsammans med rykande het soppa under lunchtimmen. Lunchdans har premiär den 11 februari på Skånes Dansteater.

I mars åker hela kompaniet till Norge med …AND… som består av två verk av Björn Säfsten och Philippe Blanchard. Föreställningen hade premiär i april 2013 på Skånes Dansteater och spelades även på Dansehallerne i Köpenhamn i maj 2013.

I april har vi premiär på den egna scenen med helaftonsföreställningen M&M&M med tre nya dansverk av tre spännande koreografer. Alla tre är unga, prisbelönta och internationellt verksamma. Marina Mascarell tar oss med på en resa in i den kvinnliga själen. Vad formar oss? Kan det vara instinkt, intuition och kärlek eller är det kollektiva nedärvda minnen? Marcos Morau utgår från begravningens symbolik. Med humor och lekfullhet utmanar han den hemlighetsfulla döden. Martin Forsberg börjar ur intet. Genom ljudet av ett första möte återskapas en händelse. M&M&M har premiär den 12 april på Skånes Dansteater och spelas bl.a. på Dansens dag den 29 april.

Samtidigt som vi spelar på den egna scenen turnerar vi med ett helt nytt verk av Örjan Andersson. Efter flera samarbeten i stora produktioner möter vi honom denna gång i ett intimare format, i ett kammarspel för tre dansare till ny musik av Hans Appelqvist. Tätt inpå, med Örjans känsla för poetisk humor och musikalisk fysikalitet, modelleras vår upplevelse av tiden. SVART.BLÅ har premiär den 16 april i Falkenberg och kommer sen att turnera i Sverige under våren och spelas i Malmö på Skånes Dansteater våren 2015.

Vi fortsätter i vår med familjekonceptet Fika Titta Dansa. Här får barn och vuxna se en föreställning, delta i en aktivitet och fika tillsammans. Våren inleds med MYKAs Polar Bear som genom isbjörnarnas kamp visar på effekterna av klimatförändringen. Polar Bear spelas den 23 februari för barn mellan 5-8 år. Den 23 mars visar vi Räserbyråns Prassel för de allra minsta bebisarna mellan 6-18 månader. I en värld av påsar står barnens upptäckter i centrum. Alla är välkomna att röra, riva, dra, smaka och prassla. Vårens Fika Titta Dansa avslutas på Mors Dag den 25 maj med Claire Parsons Marmelad för alla från 2 år. I ett lekfullt undersökande av kropp, känsel, färg, form och material bjuds publiken in att undersöka det fysiska tillsammans med de medverkande  ̶  en dansare och en cirkusartist.  

Dialog-verksamheten fortsätter med workshops, introduktioner, föreläsningar och samarbeten i olika former. Bl.a. kommer dansaren och koreografen Caroline Bowditch tillbaka som en del i ett längre samarbete där vi arbetar med att tillgängliggöra dansen för alla med och utan funktionsnedsättningar.

Den 29 mars deltar vi i Teaters Dag i Malmö och bjuder in till öppen repetition inför M&M&M.

Fler aktiviteter kommer att tillkomma. För mer information se vår hemsida www.skanesdansteater.se

Välkommen till Skånes Dansteater!


Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927