Gå direkt till innehåll
Un-Label Performing Arts Company gästspelar med föreställningen Gravity 9 november 2022 på Skånes Dansteater.
Un-Label Performing Arts Company gästspelar med föreställningen Gravity 9 november 2022 på Skånes Dansteater.

Pressmeddelande -

DansFunk: Tillgänglighet som får påverka konsten på riktigt

Tillgänglighet som får påverka scenkonsten på riktigt står i fokus under årets DansFunk-festival 8-14 nov på Skånes Dansteater. ”Aesthetics of Access” är ett nytt sätt att se på tillgänglighet, något som Un-Label Performing Arts Company visar prov på. Dessutom blir det premiär för konceptet relaxed performance på Skånes Dansteater. 14 nov finns möjlighet att se Vinterresa för alla som önskar eller behöver en friare och mer avslappnad föreställningsupplevelse.

Som en av landets ledande aktörer inom dans och funktionsvariationer bjuder Skånes Dansteater in till festivalen DansFunk i november med temat ”Aesthetics of Access”.

”Aesthetics of Access” är ett nytt sätt att se på tillgänglighet inom scenkonsten. Här begränsas inte tillgänglighet till ett antal tilläggstjänster för personer med olika funktionsvariationer. Den får i stället påverka och ta plats under hela den kreativa processen och i själva föreställningen.

Det handlar inte bara om att ge fler människor möjlighet att ta del av en scenkonstupplevelse. Synsättet förhöjer föreställningsupplevelsen för alla och utvecklar scenkonsten. I höstens DansFunk undersöks begreppet genom föreställningar, workshoppar och en halvdags-konferens som också streamas.

...................................................

Pressbiljetter till föreställningar anmäls till jessica.widegren@skanesdansteater.se

Frågor om festivalprogrammet:
Liselotte Lindahl på liselotte.lindahl@skanesdansteater.se eller 0706-96 58 09

Anmälan konferensen: dansfunk@skanesdansteater.se eller 0703-44 58 11

...................................................

PROGRAM DANSFUNK

KONFERENS: AESTHETICS OF ACCESS
Torsdag 10 november kl. 13.00-16.30. Streamas även live.
Konferensen hålls på engelska. Konferensen teckenspråkstolkas.

En halvdagskonferens på temat ”Aesthetics of Access” med svenska och internationella gäster.
Seminariet What is Aesthetics of Access? ger en överblick av vad vi menar med begreppet och hur vi skapar en likvärdig föreställningsupplevelse för alla.

I seminariet A creators perspective on Aesthetics of Access möter vi fyra scenkonstnärer som delar med sig av hur de arbetar med tillgänglighet som en del av sin konstnärliga praktik.

Seminariet How to create different journeys within a performance tittar på hur vi kan arbeta med syntolkning och teckenspråkstolkning som en integrerad del i framtagandet av en föreställning.

GÄSTSPEL: GRAVITY (AND OTHER ATTRACTIONS)
Onsdag 9 november kl. 19.00
Un-Label Performing Arts Company

En poetisk och uttrycksfull duett dansad av en döv dansare (Tiki) och en hörande dansare (Lolo). Föreställningen är resultatet av ett konstnärligt undersökande inom EU-projektet imPArt. Hur kan vi skapa scenkonst som använder verktyg för tillgänglighet, som konstnärliga verktyg? Föreställningen syntolkas och teckenspråkstolkas.

FÖRESTÄLLNING: VINTERRESA – RELAXED PERFORMANCE
Måndag 14 november kl. 13.00

En soloföreställning av koreografen Carl Knif. I Vinterresa får du följa Madeleine Månsson i ett självbiografiskt verk där text och rörelse vävs samman kring frågor om minnet och dess natur.

En relaxed performance passar alla som önskar eller behöver en friare och mer avslappnad föreställningsupplevelse. Föreställningen syntolkas.

WORKSHOP: Poetic Audio Description
Tisdag 8 november kl. 13-16

Workshop på temat poetisk syntolkning, om hur du kan arbeta med syntolkning på ett kreativt sätt, som en integrerad del av framtagandet av en föreställning. Med Max Greyson, manusförfattare till föreställningen Gravity (and other attractions) med Un-Label Performing Arts Company. Workshoppen hålls på engelska.

WORKSHOP: Aesthetics of Access in practice
Torsdag 10 november kl. 09.30-12.00

Workshop kring temat Aesthetics of Access. Hur bär man sig åt om man vill skapa tillgängliga verk redan från början? Det tyska scenkonstbolaget Un-Label delar med sig av sina erfarenheter.

Leds av: Un-Label Performing Arts Company; Lisette Reuter, grundare och konstnärlig ledare, Sarah ”Sarena“ Bockers och Dodzi Dougban, dansare samt Max Greyson, manusförfattare. Workshoppen hålls på engelska.

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927