Pressmeddelande -
Den livsnödvändiga dansen i fokus för Nafas نفس Dansfestival
15-18 november intar Nafas نفس Dansfestival Skånes Dansteater. Programmet innehåller internationella gästspel som på olika sätt gestaltar teman relaterade till kulturarv och förbjudna rörelser. Vad anses vara samtida och vad anses vara traditionellt? På scen står bland annat tunisiska koreografen Mohamed Toukabri, عطش ATASH عطش Contemporary Dance Company och Malmömusikern Tarek Alhadj. Dessutom erbjuds workshoppar och samtal, mat, te och baklavas.
Vem som får tillgång till scenen har länge varit temat för Skånes Dansteaters årliga festivaler. I årets Nafas نفس Dansfestival sätts fokus någonstans mellan det globala och det lokala; mellan det traditionella och det samtida. Hur väl speglar dansen samhället idag och vilka berättelser är det som syns på scen?
Kommunicera utan språk
Festivalens program är kurerat av den multidisciplinära konstnären och producenten Atoosa Farahmand som vill utmana normerna inom den samtida dansen. Hon flyttade till Malmö 2014 och från 2015 deltog hon i flertalet föreställningar och projekt på Skånes Dansteater. Bland annat skapade hon SWOP, en mötesplats där nyanlända och gamla Malmöbor kunde fika och dansa tillsammans varannan måndag. SWOP-träffarna lever fortfarande.
– Det finns en kraft i dansen som konstform som skapar möjlighet för människor att kommunicera bortom orden. Det gör ingenting om vi inte talar samma språk. Genom dansen kan vi mötas, röra på oss tillsammans och kännas oss trygga med varandra, säger Atoosa Farahmand.
Rätten att dansa
Atoosa Farahmand är född i Iran och är säker på att det präglar hur hon ser på dans.
– Jag kommer från ett land där dans är förbjudet. När jag sökte ett festivalnamn ville jag hitta ett ord som betyder något på många språk, som arabiska, farsi, dari. Nafas betyder andas och i Iran säger vi det till personer som betyder mycket för oss, säger Atoosa Farahmand och avslutar:
– Jag kallar min mamma för nafas och dansen är också nafas för mig. Jag ser framemot att sprida detta vackra ord till Skåne.
...................................................
Pressbiljetter till föreställningar anmäls till jessica.widegren@skanesdansteater.se
Frågor om festivalprogrammet:
Marie Norrthon marie.norrthon@skanesdansteater.se eller 0706-90 81 41
...................................................
PROGRAM NAFAS نفس DANSFESTIVAL
FÖRESTÄLLNINGAR
GÄSTSPEL: The Power (of) The Fragile
Onsdag 15 november kl. 19.00, 70 min
The Power (of) The Fragile är ett möte mellan två världar, två kroppar, två sinnen. En duett mellan en son och hans mor. Efter att ha varit separerade i flera år hittar Mohamed och Latifa varandra igen på scenen. Latifa har alltid drömt om att bli dansare, sonen Mohamed fick möjlighet att göra dansen till sitt yrke. På scenen får minnen ny betydelse och en ny framtid kanske kan börja ta form för de båda.
Efter föreställningen deltar medverkande i ett samtal på scen, lett av festivalens curator Atoosa Farahmand.
Team
Koncept och koreografi: Mohamed Toukabri
På scen: Mimouna (Latifa) Khamessi och Mohamed Toukabri
Dramaturgi: Diane Fourdrignier
Scenografi: Lies Van Loock
Ljuddesign och konstnärlig rådgivning: Annalena Fröhlich
Kostymdesign: Ellada Damianou
Reserach och utveckling: Eva Blaute
Produktion: Caravan Produktion
Om Mohamed Toukabri
Född i Tunis, Tunisien började Mohamed Toukabri dansa breakdance vid 12 års ålder. 2008 blev han antagen till P.A.R.T.S. dansskola i Bryssel. Han har samarbetat med Sidi Larbi Cherkaoui och Damien Jalet och var medlem i Needcompany (2013-2018). Hans första egenutvecklade verk ”The Upside Down Man” presenterades på Beursschouwburg 2019.
Verket har turnerat i Belgien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Sverige och Österrike. Den valdes ut till Het Teaterfestival 2019 som en del av kategorin #NewYoung. The Power (of) The Fragile är Toukabris andra egna verk som koreograf.
...........
GÄSTSPEL: TARAB
Fredag 17 november kl. 19.00, 75 min
Fem dansare förenas i udda rytmiska mönster från det förislamiska kulturarvet i Mellanöstern. Allt ackompanjerat och förstärkt av daf- och tombakspelaren Mohammad Reza Mortazavi som spelar live på scen.
I arabiska och iranska kulturer uppstår "tarab" när en kropp hänger sig helt åt musik. Ett förhöjt ögonblick uppstår när kropp och musik förenas i en form av extas. I TARAB, den tredje delen i en trilogi, fokuserar det samtida danskompaniet عطش ATASH عطش på outforskade, underrepresenterade och på vissa platser förbjudna rörelsematerial, healingceremonier och udda rytmiska mönster från det förislamiska kulturarvet i Mellanöstern.
Efter föreställningen deltar de medverkande i ett samtal på scen, lett av koreografen Gwyn Emberton.
Team
Koncept & koreografi: Ulduz Ahmadzadeh
Koncept & scenografi: Till Krappmann
Komposition & livemusik: Mohammad Reza Mortazavi
Dans & koreografi: Desi Bonato, Naline Ferraz, Luca Major, Yiannis Tsigkris, Xianghui Zeng
Ljusdesign: Jan Wielander
Produktion: Mascha Mölkner
Om koreografen Ulduz Ahmadzadeh
Ulduz Ahmadzadeh är koreograf, scenkonstnär, forskare och konstnärlig ledare för det samtida danskompaniet عطش ATASH عطش, som hon grundade 2012. Hon föddes i Teheran och började dansa i ett land där det fortfarande är förbjudet. Trots den statliga censuren uppträdde hon regelbundet med kompaniet Harekat från 1999 till 2004. Därefter fängslades hon.
Efter frigivningen startade hon sitt eget danskompani, som fortsatte att vara mycket kritiskt mot det politiska systemet och uttryckligen tar upp sociopolitiska frågor och kulturella hierarkier. Ahmadzadeh studerade regi vid konstuniversitetet Soureh i Teheran, samtida danspedagogik vid MUK i Wien och social design vid University of Applied Arts i Wien.
Om kompositören och musikern Mohammad Reza Mortazavi
Perkussionisten Mohammad Reza Mortazavi ser inte slagverk enbart som rytmiska instrument. Med sin melodiska och säregna spelstil på de traditionella persiska slagverksinstrumenten tombak och daf, har han skapat en helt egen musikgenre. Mohammad Reza Mortazavi föddes 1979 i Isfahan, två månader efter revolutionen i Iran och har under de senaste 20 åren varit i bosatt i Tyskland där han är verksam som kompositör och musiker.
Om عطش ATASH عطش Contemporary Dance Company
Det som nu kallas عطش ATASH عطش grundades 2012 av Ulduz Ahmadzadeh. Namnet betyder "törst, önskan, begär". Kompaniet fokuserar på projekt med varierade estetiker och arbetar med olika konstnärer för varje projekt, dock alltid med en feministisk, politisk underton, عطش ATASH عطش vill i sina verk utvidga det samtida dansspråket med en vokabulär från Mellanöstern och bryta upp hegemonin av västerländskt dominerad estetik.
...........
SWOP DANCE NIGHT
Lördag 18 november kl. 18.00-21.00
Under festivalen Nafas نفس Dansfestivals sista kväll vill vi tillsammans med dig fira den mångfald av kulturer och människor som vi har i Malmö och i mötesplatsen SWOP Dance Club. SWOP är sedan 2015 en mötesplats på Skånes Dansteater för människor som är nya i Malmö och de som levt här längre. Deltagarna förenas i sitt intresse för dans och kultur, att träffas, dela idéer och delta i dansworkshops.
Under kvällen kommer du att få se föreställningar skapade av medlemmar i Swop Dance Club och dansare från Skånes Dansteater. Föreställningarna kommer att vara i olika dansstilar som kommer att ta över scenen och fira våra olika traditioner, vår gemenskap och dans.
Efter föreställningarna bjuds på livemusik från Tarek Aldadj.
Om Tarek Alhadj
Tarek Alhadj är utbildad vid musikkonservatoriet i Aleppo, Syrien, med inriktning på instrumentet oud (luta). Han är särskilt intresserad av traditionell arabisk folkmusik och klassisk arabisk musik.
Tarek är en rutinerad Malmömusiker och har spelat på scener i både Sverige och Danmark, bland annat Jeriko i Malmö (2003) och Dunkers kulturhus i Helsingborg (2004). 2006 skapade Tarek musiken till föreställningen Mohamlet på Malmö Stadsteater. Sedan 4 år har han bandet Saba band, är kapellmästare i Tareks vänner och har uppträtt flera gånger på Malmöfestivalen. Tarek arbetar även som musiklärare på Hermodsdalsskolan i Malmö.
Om SWOP Dansklubb
SWOP Dance Club är en mötesplats på Skånes Dansteater för människor som är nya i Malmö och de som levt här längre. Deltagarna förenas i sitt intresse för dans och kultur, att träffas, dela idéer och delta i dansworkshops. Vi träffas varannan måndag kväll på Skånes Dansteater. Alla oavsett kroppstyp och funktionsvariation mellan 15 och 60 år är välkomna. Med dans vill vi överbrygga språkliga och sociala barriärer och få människor att mötas.
...........
WORKSHOPPAR
TARAB-WORKSHOP MED ULDUZ AHMADZADEH
Lördag 18 november kl. 10.00-11.30
I föreställningen TARAB fokuserar det samtida danskompaniet عطش ATASH عطش på outforskade, underrepresenterade och på vissa platser förbjudna rörelsematerial, healingceremonier och udda rytmiska mönster från det förislamiska kulturarvet i Mellanöstern.
I denna workshop med koreografen Ulduz Ahmadzadeh, koreograf till föreställningen TARAB, får du prova rörelsematerial från den persiska platån, rytmiska mönster som är typiska för denna region. Du kommer att lära dig korta koreografier som dansas i cirklar, linjer, trios, duetter och solon. Workshoppen handlar om dansen som ett socialt gemensamt band och ett utforskande i dansens olika funktioner i traditionella (ursprungliga) sammanhang.
...........
FUSION MAGDANS MED DINA HAMADI
Lördag 18 november kl. 13.00-14.30
I fusion magdans är rörelser och element från stilar som Raques Sharki och traditionell magdans sammansmält med andra urbana eller folkloristiska stilar. I denna entimmes workshop får du en introduktion till stilen och möjlighet att prova olika roliga kombinationer. Och ja, du kommer att lära dig hur man gör ”shimmy”, så ta med en scarf om du har en! Vänligen ha på dig bekväma kläder och mjukisbyxor och undvik tunga tyger som jeans.
Om Dina Hamida
Dina Hamida är en rysk-syrisk samtida dansare och artist, certifierad stretchinginstruktör och fotograf. Hennes rörelsepraktik är främst baserad på Fusion Style Belly Dance. Erfarenheten av att leva som en queer kvinna i både Ryssland och Mellanöstern är tydlig i hennes konstnärliga arbete. Genom att sammanfläta sina kulturer och sin kärlek till elektronisk musik utforskar hon rörelser på sitt alldeles egna sätt.
...........
SAMTAL
KONSTNÄRLIG FRIHET OCH KONSTEN SOM LIVSNÖDVÄNDIGHET
Torsdag 16 november kl. 18.00 på Malmö Stadsarkiv
Koreografen Ulduz Ahmadzadeh, den multidisciplinära konstnären Atoosa Farahmand och Malmö stads tidigare fristadsmusiker Yasmin El Baramawy möts i ett samtal om konstnärlig frihet, förbjuden dans och konsten som livsnödvändighet. Samtalet leds av Rafaela Stålbalk Klose, journalist och hålls på engelska.
Arrangemanget genomförs som ett samarbete mellan Skånes Dansteater och Malmö stad som en del av Öppna Malmö och Förbjuden kulturvecka.
...........
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.