Gå direkt till innehåll
Mira Helenius Martinson tillträder som ny VD och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater 1 juli 2019
Mira Helenius Martinson tillträder som ny VD och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater 1 juli 2019

Pressmeddelande -

Mira Helenius Martinsson ny VD och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater

Mira Helenius Martinsson blir ny VD och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater. Mira har tidigare varit verksam som dansare, pedagog, producent och var mellan åren 2007–2018 danschef för Norrdans och Dans Västernorrland. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 juli 2019.

Mira Helenius Martinsson arbetar idag som projektkoordinator inför Scenkonstbiennalen 2019 i Härnösand och Sundsvall samtidigt som hon driver ett utredningsuppdrag för Härnösands kommun. Nästa sommar byter hon Norrland mot Skåne.

– Skånes Dansteaters professionella rykte kopplas till välbesökta föreställningar, spännande samarbeten och koncept, fantastiska dansare och en mångsidig dialogverksamhet. Det är utan tvekan en utmaning men också en stor glädje att få fortsätta att utveckla Skånes Dansteater efter Åsa Söderberg och hennes framgångsrika år som ledare. Jag ser dessutom mycket fram emot att lära känna en region med helt andra utmaningar än Västernorrland, säger Mira Helenius Martinsson.

Lotta Hedström, ordförande i Skånes Dansteaters styrelse, kommenterar:

– Rekryteringsgruppen har utfört ett omsorgsfullt och väl förankrat arbete under året för att hitta rätt person för uppdraget. Alla parter är väldigt nöjda. Mira Helenius Martinsson har just den sammanvägda profil som styrelsen anser krävs för att kunna föra Åsa Söderbergs gedigna verk vidare.

– Mira Helenius Martinsson vill stärka Skånes Dansteaters identitet och varumärke. Hon vill bygga vidare på den framgångsrika dialogverksamheten och hon vill arbeta vidare med bolagets utvecklingsplan för 2018–2022. En stor uppgift blir att arbeta för mer funktionella och centralt belägna lokaler för den unika kulturella verksamhet som är Skånes Dansteater, avslutar Lotta Hedström.

Om Mira Helenius Martinsson

Mira Helenius Martinsson kommer ursprungligen från Tammerfors i Finland och flyttade till Sverige 1998 för att dansa på Norrdans i Härnösand. Mira har varit verksam som danspedagog, producent och 2007–2018 var hon danschef för Norrdans och Dans Västernorrland. Under hennes ledning arbetade kompaniet med erkända koreografer som Mari Carrasco, Helena Franzén, Kajsa Giertz, Fernando Melo, Martin Forsberg, Mats Ek, Jo Strømgren, Thomas Noone, Yossi Berg och Oded Graf, Ohad Naharin, Tina Tarpgaard och Lenka Vagnerová. Dessutom bedrevs ett framgångsrikt dialogskapande publikarbete.

Mira har ett stort svenskt, nordiskt och internationellt kontaktnät med dansare, koreografer, dansinstitutioner och kulturproducenter. Hon har varit styrelseledamot i Kungliga Operan (2011–2018), sakkunnig bedömare på Kulturbryggan (2015–2017), utredare, projektkoordinator och delaktig i utvecklingen av den regionala kulturplanen i Västernorrland. Mira är därutöver civilingenjör med examen från Tammerfors tekniska universitet.

Mira tillträder som VD och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater i juli 2019. Hon programlägger verksamheten från och med hösten 2020.


För kommentar

Lotta Hedström, ordförande Skånes Dansteaters styrelse:
lotta.hedstrom@skanesdansteater.se
0709-95 73 90

Mira Helenius Martinson:
miraheleniusmartinsson@gmail.com
072-50 60 890 

Ämnen


Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva.

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Dockan i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges största fristående dansinstitution. Våra huvudmän är Region Skåne och Malmö stad. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927