Gå direkt till innehåll
Mozarts Requiem med Skånes Dansteater, Malmö Operakör och Malmö Operaorkester får nypremiär på Malmö Opera 28 okt 2023.
Mozarts Requiem med Skånes Dansteater, Malmö Operakör och Malmö Operaorkester får nypremiär på Malmö Opera 28 okt 2023.

Pressmeddelande -

Örjan Anderssons hyllade Mozarts Requiem återvänder i höst

Mozarts Requiem i koreografi av prisbelönta Örjan Andersson spelades för fulla hus 2019 och hyllades av publik och recensenter. I höst är succén tillbaka. Örjan Andersson har skapat ett mustigt och klangfullt verk för Skånes Dansteater, Malmö Operakör och Malmö Operaorkester. Följ med in i en av den klassiska musikhistoriens mest mytomspunna och älskade verk. Nypremiär på Malmö Opera 28 oktober.

Dröjande på trappsteget i en värld som inte är liv, inte är död. 2019 presenterade Skånes Dansteater, Malmö Operakör och Malmö Operaorkester en hyllad uppsättning av Mozarts Requiem. Hösten 2023 får föreställningen en efterlängtad nypremiär.

På scenen samsas dansare från Skånes Dansteater, gästdansare och Malmö Operakör. Tillsammans rör de sig och dansar till det mytomspunna verket som kom att bli Mozarts sista.

– Jag vill att musiken ska manifestera sig i rummet. Jag försöker att inte skilja på musikerna och dansarna utan ser alla som dansare och alla som musiker. Dans för mig är musik, berättar Örjan Andersson i Skånes Dansteaters magasin 2023 och beskriver utmaningarna med att samarbeta med artister som vanligen inte använder sina kroppar på samma sätt som dansare:

– Det gäller att få dem att förstå hur man för sig på scenen, hur man går, hur man hittar fokus. Jag försöker hitta nycklar till den enskilde individen och få honom eller henne att lösa uppgifterna genom dessa nycklar. Operakören har ju viss vana att röra sig på scenen, men här ville jag göra dem till huvudrollsinnehavare, ställa dem i förgrunden.

Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare och VD på Skånes Dansteater ser fram emot att återvända till Mozarts Requiem:

– Det var en fantastisk stämning i salongen 2019. Mozarts Requiem är oerhört rik upplevelse för publiken. I år spelar vi dessutom i samband med Allhelgonahelgen, det tror jag kommer passa den här föreställningen perfekt.

OM ÖRJAN ANDERSSON
Örjan Andersson är en av Sveriges mest välrenommerade koreografer och arbetar regelbundet med de stora danskompanierna i Norden. Hans koreografiska verk har ofta fokus på kroppens inneboende möjligheter och begränsningar – i allt från större livemusikverk till opera, till textbaserat arbete och utforskandet av klassisk musik. Han är känd för att blanda scenens olika yrkesutövare, som skådespelare, operasångare, musiker och dansare, så att de arbetar tillsammans och kommunicerar med ett och samma fysiska språk.

Han är konstnärlig ledare för kritikerrosade Andersson Dance där han tidigare även har skapat verk med klassisk musik som utgångspunkt, bland annat Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia (2015) och Prelude – Skydiving from a dream (2018) i samarbete med Scottish Ensemble. Tillsammans med Skånes Dansteater har Örjan Andersson skapat Röd & Rapsodi (2002), 2nd Construction (2006), Seven Clues (2011) och SVART.BLÅ (2014).

PRESSRÖSTER OM MOZARTS REQUIEM
”Storslagen. Strålande. Mästerlig. Ibland är det som att stora ord helt enkelt är för fjuttiga för att fånga en upplevelse. Det här är ett sånt tillfälle.” / Skånska Dagbladet

”En dödsmässa som sprider livskraft i mörkret” / SvD

“Smärtsamt vackert när Skånes Dansteater och Malmö Opera tillsammans tolkar Mozarts Requiem.” / Sveriges Radio

SPELDAGAR PÅ MALMÄ OPERA
Föreställningslängd: Ca 1 tim 20 min, ingen paus

Nypremiär: lördag 28 okt kl 18:00 på Malmö Opera
Recensionsbiljetter: Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

28 okt kl 18:00

31 okt kl 19:00
1 nov kl 19:00
2 nov kl 19:00
4 nov kl 16:00
5 nov kl 16:00

9 nov kl 19:00
10 nov kl 19:00
11 nov kl 18:00
12 nov kl 16:00

TEAM OCH MEDVERKANDE MOZARTS REQUIEM
Koreografi: Örjan Andersson
Dirigent: David Niemann
Musik: Wolfgang Amadeus Mozart, Requiem i den av Franz Xavier Süßmayr fullbordade versionen KV 626
Scenografi, kostymdesign: Bente Lykke Møller
Ljusdesign: Ulrik Gad
Ljuddesign: BJ Nilsen

Dansare: Se skanesdansteater.se

Gästdansare: Niels Simonsen/Harald Thegeder

Sångsolister:

Sara Swietlicki / Laine Quist

Katarina Lundborg / Marie Degener

Timothy Augustin / Magnus Schou Vassbotn

Gustav Johansson / Eric Roos

Malmö Operakör

Malmö Operaorkester

.....

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll