Gå direkt till innehåll
Skånes Dansteaters nya dansföreställning Mozarts Requiem spelas på Malmö Opera 16 nov – 15 dec 2019.
Skånes Dansteaters nya dansföreställning Mozarts Requiem spelas på Malmö Opera 16 nov – 15 dec 2019.

Pressmeddelande -

Örjan Andersson tar sig an Mozarts Requiem. Pressvisning och världspremiär.

Skånes Dansteaters nya dansföreställning Mozarts Requiem i koreografi av hyllade och prisbelönta Örjan Andersson har världspremiär 16 nov på Malmö Operas scen. På trappsteget i en värld som inte är liv, inte är död bjuder Skånes Dansteater, Malmö Operakör och Malmö Operaorkester på en storslagen och omkastande scenupplevelse. En hyllning till livet.

Nya föreställningen Mozarts Requiem är femte samarbetet mellan Skånes Dansteater och koreografen Örjan Andersson. Denna gång har processen bland annat handlat om att undersöka den vanliga människans strävan, som individ och kollektiv.

Att arbeta med livemusik har blivit något av ett signum för Örjan Andersson. Han är dessutom känd för att gärna blanda dansare, skådespelare, operasångare och musiker på scenen. 

I Mozarts Requiem får han tillfälle att göra båda. Scenrummet befolkas av alla Skånes Dansteaters dansare och Malmö Operakör. Tillsammans med Malmö Operaorkester gör detta musikaliska kollektiv sig redo att svepa publiken genom Mozarts monumentala dödsmässa och mörker, jubel, sorg och tacksamhet.

.....

Pressmöte med visning: Tisdag 12 november kl 14.30

På Malmö Opera. Samling i foajén.

Vi visar ett kort utdrag ur verket.

Sedan pressträff med koreografen Örjan Andersson och representanter ur konstnärliga teamet. Skånes Dansteaters ny konstnärliga ledare Mira Helenius Martinsson finns också på plats.

Du får gärna fotografera och filma under visningen.

Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se


Recensionsbiljetter: Premiär lördag 16 november kl 18.00

På Malmö Opera.

Anmäl till jessica.widegren@skanesdansteater.se


Pressbilder

Föreställningsbilder finns för nerladdning från v 46.

.....

Om Örjan Andersson

Örjan Andersson är en av Sveriges mest välrenommerade koreografer och arbetar regelbundet med de stora danskompanierna i Norden. Hans koreografiska verk har ofta fokus på kroppens inneboende möjligheter och begränsningar – i allt från större livemusikverk till opera, till textbaserat arbete och utforskandet av klassisk musik. Han är känd för att blanda scenens olika yrkesutövare, som skådespelare, operasångare, musiker och dansare, så att de arbetar tillsammans och kommunicerar med ett och samma fysiska språk.

Han är konstnärlig ledare för kritikerrosade Andersson Dance där han tidigare även har skapat verk med klassisk musik som utgångspunkt, bland annat Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia (2015) och Prelude – Skydiving from a dream (2018) i samarbete med Scottish Ensemble. Tillsammans med Skånes Dansteater har Örjan Andersson skapat Röd & Rapsodi (2002), 2nd Construction (2006), Seven Clues (2011) och SVART.BLÅ (2014).

.....

Speldagar Malmö

16 november – 15 december 2019 på Malmö Opera

.....

TEAM & MEDVERKANDE MOZARTS REQUIEM

Koreografi: Örjan Andersson

Dirigent: Olof Boman

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart, Requiem i den av Franz Xavier Süßmayr fullbordade versionen KV 626

Scenografi, kostymdesign: Bente Lykke Møller

Ljusdesign: Ulrik Gad

Ljuddesign: BJ Nilsen

Dansare: Maria Pilar Abaurrea Zardoya, Sarah Bellugi Klima, Anna Borràs Picó, Patrick Bragdell Eriksson, Matthew Branham, Kit Brown, Samuel Denton, Anette Jellne, Laura Lohi, Yiorgos Pelagias, Marion Rastouil, Kristian Refslund, Tiemen Stemerding, Emma Välimäki, Jing Yi Wang, Riccardo Zandoná

Dansarpraktikanter: Line Branchereau, Anna Helmich, Jon Ipiña Aparicio, Ischa Statie

Gästdansare: Rolf Hepp, Niels Simonsen

Malmö Operakör

Malmö Operaorkester

.....

Ämnen

Taggar


Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva.

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Dockan i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges största fristående dansinstitution. Våra huvudmän är Region Skåne och Malmö stad. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.

Presskontakt

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikatör Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat material

Relaterade nyheter