Följ Skånes Dansteater

Program 2019 på Skånes Dansteater

Pressmeddelande   •   Dec 19, 2018 15:06 CET

Örjan Andersson koreograferar Mozarts Requiem och samarbetet med Korea National Contemporary Dance Company i Seoul fortsätter. 2019 på Skånes Dansteater bjuder på en av den klassiska musikhistoriens mest mytomspunna verk, internationella gästspel och kära återseenden. I Europe Beyond Access samarbetar Skånes Dansteater med sju europeiska teater- och dansorganisationer för att öppna Europas scener för dansare och koreografer med funktionsvariationer. 

- 2019 firar vi vår mångfacetterade värld. På vår teater arbetar människor från snart sagt alla världsdelar. Vi samarbetar med internationella koreografer och konstnärliga team och med kompanier från andra sidan jordklotet, säger VD och konstnärlig ledare Åsa Söderberg.

Förra årets samarbete med Korea National Contemporary Dance Company fortsätter. Under våren resulterar det i föreställningen Korea Connection i Malmö och Helsingborg samt gästspel i Seoul. Förra årets succé Nayrab, där traditionell musik från Mellanöstern möter nyskapad dans, turnerar i södra Sverige.

- Spanska koreografen Roser López Espinosa som 2018 roade publiken med The Entertainers återkommer 2019 med ett solo för dansaren Sarah Bellugi Klima; Featherweight, säger Åsa Söderberg och fortsätter:

- Dessutom blir det två kära återseenden. Lidia Wos, tidigare dansare på Skånes Dansteater, skapar ett större verk för åtta dansare i föreställningen Trip. Eslövfödde koreografen Örjan Andersson återvänder än en gång till Skånes Dansteater och Malmö Operas stora scen, när vi avslutar året med ett av musikvärldens mest älskade verk: Mozarts Requiem.

Europe Beyond Access

Under de kommande fyra åren är Skånes Dansteater partner i ett stort EU-program som fokuserar på dans och funktionsvariationer, Europe Beyond Access. Skånes Dansteater deltar tillsammans med British Council i Storbritannien, Kampnagel i Tyskland, Onassis Cultural Center i Grekland, Holland Dance Festival i Nederländerna, Oriente Occidente i Italien och Per.Art i Serbien.

- Europe Beyond Access är ett omfattande projekt som ska förändra den europeiska dans- och teaterbranschen. Målet är att lyfta fram konstnärer med funktionsvariationer och erbjuda publiken nya upplevelser och perspektiv, säger Åsa Söderberg.

Europe Beyond Access drivs med stöd från EU-programmet Kreativa Europa.

Örjan Andersson gör Mozarts Requiem

2019 avslutas storslaget på Malmö Opera med Mozarts Requiem i koreografi av Örjan Andersson. Bente Lykke Møller skapar scenografi och kostym. Malmöprofilen dansaren och koreografen Rolf Hepp, 86, gästdansar i föreställningen.

- Det är en glädje att åter få presentera Örjan Andersson tillsammans med Malmö Operakör och Malmö Operaorkester. Jag är övertygad om att det kommer bli en riktig danskaramell, säger Åsa Söderberg.

Örjan Andersson har tidigare arbetat tillsammans med Skånes Dansteater i Röd & Rapsodi (2002), 2nd Construction (2006), Seven Clues (2011) och SVART.BLÅ (2014).

........................

För kommentarer om programmet 2019:

Åsa Söderberg, Skånes Dansteaters konstnärliga ledare och VD på 0703 15 38 78 eller asa.soderberg@skanesdansteater.se

Pressbiljetter:

Jessica Widegren, jessica.widegren@skanesdansteater.se

........................

FÖRESTÄLLNINGAR 2019

KOREA CONNECTION

Två danskompanier delar scenen i Korea Connection. Skånes Dansteater i Malmö möter Korea National Contemporary Dance Company (KNCDC) i Seoul och bjuder dig på en mångfacetterad upplevelse. Ett unikt dansande utbyte som firar 60 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och Sydkorea.

Korea Connections tre verk pendlar mellan tradition och samtid. Väger mellan stilla kontemplation och gränsöverskridande upptäckarlust. Upplev Koreas skönhet i helkoreanska Immixture av KNCDCs konstnärliga ledare Ahn Sungsoo och se deras dansare förkroppsliga människans ändlösa sökande efter kontakt i The longest distance between two points av Sverigebaserade koreografen Fernando Melo. Syna spåren efter en människa i kolets svärta i koreanska koreografen Hyerim Jangs nya verk för sju av Skånes Dansteaters dansare.

Koreografi: Ahn Sungsoo, Fernando Melo, Hyerim Jang

Speldatum Malmö: Skånes Dansteater 2 – 12 mars

Speldatum turné: Helsingborgs stadsteater 15 mars

.....

TRIP

Packa väskan, på med bältet. Med Trip vet du aldrig var vägen slutar. Skånes Dansteaters dansare tar dig med på en avstickare som vrider på perspektiven. I koreografen Lidia Wos universum och i hennes nya verk Snapshots of a crowd frodas det udda och den besynnerliga. Roser López Espinosa letar i boxningens fysikalitet och skärskådar legenden om eldfågeln i sin hyllning till det kvinnliga, solot Featherweight.

Dessutom är The longest distance between two points av Fernando Melo tillbaka. Denna gång med sex av Skånes Dansteaters dansare som skickligt manipulerar scenrummet med kroppar och plankor. Trip levererar tapperhet, smidighet och välplacerade slag med knutna nävar. Tre vindlande världar väntar på dig.

Koreografi: Lidia Wos, Fernando Melo, Roser López Espinosa

Speldatum: Skånes Dansteater 15 maj – 1 juni

.....

MOZARTS REQUIEM

Dröjande på trappsteget i en värld som inte är liv, inte är död. På avsatsen, vägande mellan två tillstånd. Här skapar hyllade och prisbelönta koreografen Örjan Andersson ett mustigt och klangfullt verk för Skånes Dansteater, Malmö Operakör och Malmö Operaorkester. Följ med in i en av den klassiska musikhistoriens mest mytomspunna och älskade verk.

Örjan Andersson tar Mozarts monumentala Requiem i handen och låter dansare, sångare och musiker svepa dig genom mörker, jubel, sorg och tacksamhet. Tillsammans med bland annat Bente Lykke Møller (scenografi och kostym) skapar han en omkastande dansupplevelse, full av liv.

“Han är emotionellt explosiv, lekfull, fartfylld, underhållande men framförallt musikalisk”, ”en konstnär med ett starkt och nyskapande tilltal” motiverade Konstnärsnämnden när Örjan Andersson tilldelades Ganneviksstipendiet 2018. Han turnerar världen över med sitt eget kompani Andersson Dance. I höst är det äntligen Malmös tur igen.

Koreografi: Örjan Andersson

Speldatum: Malmö Opera 16 november – 15 december

.................................

PÅ TURNÉ

GÄSTSPEL SEOUL

Samarbetet med Korea National Contemporary Dance Company fortsätter. I slutet av mars är det Skånes Dansteaters tur att åter gästspela i Seoul. Denna gång tar vi med oss femton dansare och en världspremiär av Lidia Wos Snapshots of a crowd. Koreanska koreografen Hyerim Jang får chansen att visa hemmapubliken sitt nya verk för Skånes Dansteaters dansare.

Båda verken kan ses i Malmö under våren i föreställningarna Korea Connection och Trip.

Koreografi: Hyerim Jang, Lidia Wos

Speldatum turné:

Jayu Theatre, Seoul Arts Center, Sydkorea, 29 – 31 mars

.....

NAYRAB I SYDSVERIGE

Nayrab är ett medryckande möte mellan traditionell musik från Mellanöstern och nyskapad koreografi. Nio dansare kastar sig ut i dansstilen FuittFuitt. Tillsammans med tre livemusiker formar de sin motståndsrörelse, en flödande dans som vägrar låta sig hejdas. De låter instinkterna styra och böljar fram till musiken i en lyrisk trans.

Nayrab hyllades av publik och press när den spelades på Skånes Dansteater i Malmö i mars, april och december 2018. Föreställningen gjorde även ett gästspel på Dansens hus i Stockholm i april. Nu ger sig föreställningen ut på turné i Sydsverige. En del av Danssamverkan Sydsverige, där fem sydsvenska scenkonstinstitutioner samarbeta för att ge dansen mer plats i hela regionen.

Koreografi: Laurence Yadi, Nicolas Cantillon 

Musik: Tarek Alhadj

Speldatum turné:

Kalmarsalen, Kalmar 17 april

Falkhallen, Falkenberg 24 april

Gummifabriken, Värnamo 27 april

Konserthusteatern, Karlskrona 5 maj

.................................

GÄSTSPEL

TYPISKT TYPISK

Vad är normalt? Och vem är normal? Går det att vara typiskt normal? Anna, Georgios och Rebecca tar dig med på en resa kring hur det kan vara att vara typisk. Men hur vet de hur en typisk typ är? Med dans och ord undersöker vi tillsammans vad det innebär att vara normal.

Typiskt Typisk är en familjeföreställning som leker med vår uppfattning om vad som är normalt och inte. Och som hyllar våra olikheter. Från 9 år.

Gästspelet är en del av Danssamverkan Sydsverige, där fem sydsvenska scenkonstinstitutioner samarbeta för att ge dansen mer plats i hela regionen.

Koreografi: Camilla Ekelöf

Produktion: Regionteatern Blekinge Kronoberg

Speldatum: På Skånes Dansteater 7 april

.....

SIREN

Dansk Danseteaters Siren är uppkallad efter de mytologiska varelser som lockade segelmän med sin sång och drev dem att kasta sig i havet. Endast Odysseus lyckades motstå sirenernas lockrop genom att sätta vax i öronen på sin besättning och binda fast sig själv i masten på sitt skepp.

Siren begrundar Odysseus begär som aldrig kommer stillas och sirenens sång som en källa till impulsiv kreativitet. Föreställningen återberättar inte myten, eller någon annan historia, men den är inspirerad av dess teman längtan, kreativitet och, något oväntat, ensamhet.

Pontus Lidberg är svensk koreograf, filmskapare, dansare och konstnärlig ledare för Dansk Danseteater i Köpenhamn. Han har etablerat sig som en visionär konstnär som sammanför dans och film.

Koreografi: Pontus Lidberg

Produktion: Dansk Danseteater

Speldatum: På Skånes Dansteater 21 september

.................................

LÄR DIG MER 2019

Du kan uppleva mycket mer än dansföreställningar på Skånes Dansteater under 2019. Du som är nyfiken och vill ta steget in bakom kulisserna eller närmare danskonsten har flera roliga och intressanta aktiviteter att välja mellan.

Våra dansworkshoppar är tillgängliga för alla, med och utan funktionsvariation.

Se skanesdansteater.se för information om:

Studiobesök

Öppna repetitioner

Workshoppar för alla

Teaterns Dag

Fysisk introduktion

Eftersamtal

Danskonstklubben

Danskonst i skolan

Dans för Parkinsons

SWOP

Skapa Dans

Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva.

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Dockan i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges största fristående dansinstitution. Våra huvudmän är Region Skåne och Malmö stad. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.