Gå direkt till innehåll
Once a Whisper av Helena Franzén spelas som Relaxed performance lördag 23 september.
Once a Whisper av Helena Franzén spelas som Relaxed performance lördag 23 september.

Pressmeddelande -

Relaxed performance för Once a Whisper och The Dropouts

Skånes Dansteater fortsätter förra säsongens uppskattade satsning på Relaxed performance. Föreställningarna riktar sig till personer som önskar eller behöver en friare och mer avslappnad föreställningsupplevelse. Det finns madrasser och sittsäckar, ljudnivån är lägre och det är ljusare i salongen. 23 september spelas Once a Whisper och 22 oktober är det dags för The Dropouts.

Om Relaxed performance
En Relaxed performance är ett internationellt koncept som idag finns på flertalet teatrar och operahus i Sverige. En föreställningsform som vänder sig särskilt till personer som önskar eller behöver en friare och mer avslappnad föreställningsupplevelse. Det kan till exempel vara personer med funktionsvariationer eller besökare som kanske känner sig instängda på en ordinarie föreställning och behöver kunna röra på sig eller gå in och ut ur lokalen.

Sittsäckar och öppna dörrar
En Relaxed performance utgår från publikens behov. Det finns madrasser och sittsäckar istället för den traditionella gradängen. Det råder en tillåtande och avslappnad inställning till ljud och rörelser i publiken. Ljudnivån i föreställningen är lägre och det är ljusare i salongen. Det är även enkelt att ta sig in och ut ur salongen eftersom dörrarna hålls öppna under föreställningen.

Alla är välkomna och det finns inget rätt och fel sätt att vara publik på.

Speldagar

Relaxed performance: Once a Whisper
En böljande dansupplevese om naturen som fascinerar och ger oss liv. Koreografi: Helena Franzén.
Lördag 23 september kl. 15:00.

Relaxed performance: The Dropouts
En hejdlöst galen cirkus för stor och små av koreografen Jo Strömgren.
Söndag 22 oktober kl. 15:00.

Frågor om Relaxed performance
Marie Norrthon, Projektledare Dialog
Epost marie.norrthon@skanesdansteater.se
Telefon 0706-90 81 41


Perception – Skånes nätverk för inkluderande scenkonst

Under 2022 tog Skåne Dansteater tillsammans med scenkonstkollektivet Kollaborativet initiativ till att starta upp nätverket Perception – Skånes nätverk för inkluderande scenkonst. Nätverket är ett forum för att dela erfarenheter och kunskap kring tillgänglighet och scenkonst, framför allt ur ett publikt perspektiv. Relaxed performance är ett av de teman som diskuterats i nätverket.

Intresset för nätverket har varit stort med en blandning av större institutioner, fria grupper och enskilda konstnärer. Några exempel på aktörer som deltagit är Dunkers kulturhus, Helsingborgs stadsteater, ShareMusic and Performning Arts, Månteatern, KulturCentrum Skåne, Teater 23, Memory Wax, MAF, Malmö Stadsteater, Malmö Opera, Moomsteatern, Teater Sagohuset, DansCentrum Syd, TeaterCentrum Södra, Malmö Sommarscen, Malmöfestivalen, Folkets park, Bibu, Kollaborativet, Skånes Dansteater samt många frilansande scenkonstnärer.

Nätverket har nu också fått en styrgrupp bestående av representanter från bland annat Malmö stad, Malmö Stadsteater, Moomsteatern och det fria kulturlivet.


Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll