Gå direkt till innehåll
Rut och Ragnar gästar Skånes Dansteater - teater och dans om en skilsmässa

Pressmeddelande -

Rut och Ragnar gästar Skånes Dansteater - teater och dans om en skilsmässa

Skilsmässan har debatterats flitigt i media och åsikterna går isär. Är det möjligt att gå lycklig ur en skilsmässa och hur ska man genomföra den rent praktiskt?

I januari visar Skillinge Teater och Skåne Dansteater Kristina Lugns tragikomiska drama Rut och Ragnar. Föreställningen är en berättelse om två helt vanliga människor. Rut och Ragnar är riktigt,
riktigt lyckliga! De har äntligen båda sagt ja till att skiljas ifrån varandra efter ett långt äktenskap.
De förenas i alla skilsmässobestyr. Bohaget ska delas. Ringar ska lämnas tillbaka. Ett skilsmässofoto ska tas. En fest ska anordnas. Och tid bokas in för svekmånad. 

De kastar sig in i denna vuxenrit, men ju längre in i den de kommer desto mer upptäcker de att de inte vet vem personen är som skiljer sig. Går det att utplåna allt som varit under så lång tid? Kan man skapa en ritual för skilsmässa?

Rut gestaltas av skådespelaren Katarina Zell och dansaren Risa Larsen, Ragnar spelas av Anders Granström och Melody Putu.

Rut och Ragnar spelas på Skånes Dansteater den 22/1 kl 16.00, 25/1 kl 19.00, 26/1 kl 19.00 samt 28/1 kl 18.00.

Presscitat
”Jag tror mig aldrig ha sett ett så ambitiöst försök att göra dans och talteater fullständigt likvärdiga, på samma gång, på samma scen. Detta är fysiskt handlande som gestaltning av en icke-fysisk text.”   
Helsingborgs Dagblad

”Publiken skrattar hysteriskt, trots den dova undertonen, och greppet med dansare som komplement
fördjupar känslorna.”    Skånska Dagbladet

”Denna mångsidiga gestaltning – två personer gör samma rollfigur fast med olika uttryck – är underbar och det fungerar så väl att man efter en stund är helt absorberad av parets märkliga skilsmässa och inte alls ser att det är två dansare som mer eller mindre rör sig parallellt med de talande skådespelarna.”
Ystads Allehanda

”Lugns raka vardagsdramatik når genom dansen en ny sinnlig nivå, som handlar om tid och acceptans och som dessutom förstärker det rituella temat. ”  
Kvällsposten

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927