Gå direkt till innehåll
Verken Vinterresa och Blushing Gold har världpremiär på Skånes Dansteater 12 nov 2022.
Verken Vinterresa och Blushing Gold har världpremiär på Skånes Dansteater 12 nov 2022.

Pressmeddelande -

Självbiografiskt solo möter lyhörd trio. Vinterresa och Blushing Gold.

En dubbel danskväll med två nya verk av koreograferna Carl Knif och Heidi Vierthaler spelar på Skånes Dansteater 12 och 15 november. Carl Knifs "Vinterresa" ges även som relaxed performance dagtid 14 november, medan Heidi Vierthalers "Blushing Gold" blir en del av det populära Lunchdans-konceptet 6-15 december.


VINTERRESA

Vinterresa är ett nytt verk av koreografen Carl Knif för dansaren Madeleine Månsson. Verket tar avstamp i Franz Schuberts sångcykel Winterreise baserad på Wilhelm Müllers dikter.

I Vinterresa får du följa Madeleine Månsson på en scenisk färd genom ett mångfacetterat landskap. I detta självbiografiska verk vävs text och rörelse samman kring frågor om minnet och dess natur.

Hur minns vi platser, personer och händelser? På vilket sätt lever det förflutna kvar i oss och hur påverkar det vi har upplevt nuet och vår framtid?

BLUSHING GOLD

Blushing Gold är ett nytt verk av koreografen Heidi Vierthaler som utforskar den kännande kroppen. Varje fiber i vår kropp har förmågan att uttrycka det outtalade – kroppen är ett verktyg med oändliga möjligheter. I ett tryggt rum utforskar Heidi och dansarna Dario, Tiemen och Jing den finstämda resan från sårbarhet till egenmakt.

.....

Speldagar Malmö

Recensionsbiljetter: Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

Lördag 12 nov kl. 18:00 på Skånes Dansteater.
Tisdag 15 novkl. 19:00 på Skånes Dansteater.

Vinterresa erbjuds även som relaxed performance: Måndag 14 november kl. 13:00.

Blushing Gold
ingår även i föreställningen Lunchdans 6-15 december.

Föreställningslängd: Ca 60 min, inkl paus.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

KREATIVT TEAM VINTERRESA

Koreografi: Carl Knif
Scenografi, ljusdesign: Jukka Huitila
Musik: Franz Schubert
Ljuddesign: Janne Hast
Dansare: Madeleine Månsson
Understudy: Joel Brown
Koreografiassistent: Jonna Aaltonen

Carl Knif, Koreografi
Carl Knif (1976) är en finländsk dansare och koreograf. Han är konstnärlig ledare och grundare av Carl Knif Company. Carl har skapat flertalet verk för det egna danskompaniet och genomfört samproduktioner och beställningsverk för andra teatrar och danshus.

Några av hans verk är icke-verbala och helt baserade på rörelse och dans, medan andra mer närmar sig fysisk teater. Under åren har Carl utvecklat en intressant, unik stil som hans danskompani har tagit till toppen av den finska dansvärlden.

Carl Knif tilldelades det finska State Prize for Performing Arts 2016. Hans verk har mött stort internationellt intresse och har turnerat i tio länder.

Madeleine Månsson, dansare
Madeleine Månsson har varit engagerad i flertalet dansprojekt på Skånes Dansteater sedan 2012 då hon provade samtida dans för första gången. Madeleine började arbeta som dansare på Skånes Dansteater 2016 när hon bestämde sig för att sluta jobba som socialarbetare och satsa helhjärtat på dansen. Sedan dess har hon dansat i många av Skånes Dansteaters produktioner bland annat Belonging (2018), Uncharted (2019) och Fine Lines (2020). Sedan 2016 har hon turnerat med hyllade duetten Dare to Wreck i Sverige, Belarus, Holland, Tyskland, Sydkorea, Kanada och USA.

Madeleine har studerat vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan) i Stockholm med fokus på variationer av kropp och koreografi. Hon har utvecklat metoder för inkluderande dansworkshoppar som en del av EU-projektet iDance och leder workshoppar i Sverige och internationellt.

.....

KREATIVT TEAM BLUSHING GOLD

Koreografi: Heidi Vierthaler i samarbete med dansarna
Musik: Tom van Wee
Ljusdesign: Thomas Zamolo
Dansare: Dario Minoia, Tiemen Stemerding, Jing Yi Wang

Heidi Vierthaler, Koreografi
Heidis karriär i dansvärlden sträcker sig över mer än 35 år. Hon har arbetat med banbrytande koreografer som William Forsythe och arbetar idag som utbildare och koreograf. Heidi undersöker rörelse och utvecklar program baserade på neurovetenskaplig forskning. Hon sprider sin kunskap till några av branschens mest prestigefyllda samtida danskompanier och utbildningsinstitutioner världen över, bland annat Nederlands Dans Theater, Skånes Dansteater, Göteborgsoperans Danskompani, Tanz Theatre Wuppertal Pina Bausch och The Royal Ballet of Flanders. Alla införlivar de Heidis Stream-Flow Movement-metod i sin dagliga praktik och workshoppar.

Stream-Flow Movement-metoden är utgångspunkten för alla hennes kreativa processer. Den beskrivs som ett terapeutiskt, medvetet och lekfullt sätt att tyst grunda oss på djupet i våra kroppar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927