Gå direkt till innehåll
Tradition möter samtid i festivalen Arv i rörelse på Skånes Dansteater

Pressmeddelande -

Tradition möter samtid i festivalen Arv i rörelse på Skånes Dansteater

Berörs du av kulturarv?

Frågan kan kännas långt borta med dagligen hanterar vi traditioner, språk och kultur som överlämnats från tidigare generationer. Ibland är det ett aktivt val att bevara ett kulturarv men många gånger fortlöper det som en självklar del av vår vardag som vi inte reflekterar över. Men frågan gör sig påmind. Vad är ett kulturarv? Vems kulturarv bevaras och varför? Är kontrollen av kulturarvet ett medel för att nå makt? Hur har begreppet kulturarv blivit ett sätt att definiera vem ”vi” är och vilka innefattas av detta ”vi”?

I den regionala kulturplanen för Skåne 2013-2015 står det under rubriken Teater, dans och musik att institutionerna på scenkonstområdet ska bevara och levandegöra ett kulturarv. Hur definieras egentligen kulturarv inom dansen? Knätofsar och hoppsasteg, Små grodorna kring midsommarstången eller koreografier som markerar danshistorisk utveckling?

Den 8-12 oktober bjuder Skånes Dansteater in till festivalen Arv i rörelse. Genom föreställningar och debatter vill vi lyfta några exempel som problematiserar en snäv bild av kulturarv och vänder på perspektiven. Med stor kärlek analyseras bl.a. svensk folkdans, dansbandsvärlden och traditionell afrikansk dans. I alla verken sker ett möte mellan samtid och tradition. Ett kulturarv i rörelse?

Under festivalveckan den 8-12 oktober kommer vi att visa både svenska och internationella dansgästspel. Dessutom blir det debatter, samtal, workshop och residens.

Arv i rörelse

En festival om dans och kulturarv 8-12 oktober på Skånes Dansteater


Program i korthet:

Tis 8 okt kl. 19
Out of Time
av och med Colin Dunne
Riverdance-stjärnans uppgörelse med de traditioner som format hans liv i en internationellt kritikerrosade föreställning där den traditionella irländska dansen möter den samtida.
Efter föreställningen hålls ett publiksamtal med Colin Dunne.

Ons 9 okt kl. 19
Future Memory
av och med Rani Nair
Future Memory är en personlig och fysisk dialog om vad det innebär att ärva en dans. Vad händer när verket lämnar dansarkivet och tolkas genom en annan kropp, genom vår tids erfarenheter och värderingar?

Tor 10 okt kl. 19
Inledning med Moonwalkers i koreografi av Martin Forsberg
En samtida koreograf möter tre unga hiphop-dansare från Malmö i en reflektion över kulturarv.

Polskans historia i Sverige av Martin Forsberg 
Sveriges bästa folkdansare och folkmusiker står på scen i en oväntad föreställning om den folkliga dansens rötter och ursprung.
Efter föreställningen hålls en debatt med bl. a. Qaisar Mahmood, kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet och författare, Niels Riegholt, verkamhetschef vid Center for Kunst och Interkultur i Danmark, Martin Forsberg, koreograf, Andreas Berchtold, dansare, och Mats Nilsson, docent vid Göteborgs Universitet och författare till boken Dans - från långdans till bugg.
 
Fre 11 okt kl. 19
Apsara
av och med Yiphun Chiem
Yiphun Chiem skildrar sin personliga resa som en andra generationens invandrare i Belgien. Hon har utvecklat en stil där hon mixar hiphop med traditionell kambodjansk dans hon lärt sig som barn.

C'est à dire… av och med Seydou Boro
Den afrikanska dansaren Seydou Boro reflekterar över den afrikanska dansens roll. Genom politiska åsikter om Afrika, historier om sin dotter och reflektioner över dansstilar vill han befria afrikansk dans från klichén att vara naivt fysisk.
Efter föreställningen hålls ett samtal med bl.a. Yiphun Chiem, koreograf/dansare, Seydou Boro, koreograf/dansare, Rani Nair, koreograf/dansare och Ozan Sunar, verksamhetschef vid Moriska Paviljongen samt VD Re:Orient. Samtalet hålls på engelska.

Lör 12 okt kl. 18
Rosa Löften
av Malin Hellqvist Sellén
Genom den samtida dansen undersöks dansbandskulturen och dess musik. I en pardans utan partner iscensätts den både fysiska och emotionella kontaktyta som den sociala dansen och dansbandsmusiken utgör. 
Efter föreställningen blir det dans till Klas-Ingelaz Dansbandsorkester. Är du en ovan dansare? Ingen fara! Kvällen inleds med att danspedagogen Carl-Erik Karlsson leder en introduktion.

För mer information se:
http://www.skanesdansteater.se/forestallningar/festivalen-arv-i-rorelse/

Pressbilder:
http://www.skanesdansteater.se/press/pressbilder/festivalen-arv-i-rorelse/

Vill du ha mer information eller önskar biljetter till föreställningarna kontakta Liselotte Lindahl på liselotte.lindahl@skanesdansteater.se eller 0706 96 58 09.


Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927