Gå direkt till innehåll
UNEARTH – höstens stora dansupplevelse på Malmö Opera med Skånes Dansteater

Pressmeddelande -

UNEARTH – höstens stora dansupplevelse på Malmö Opera med Skånes Dansteater

Per Jonsson anses av många vara Sveriges stora dansgeni. Susanna Leinonen är en av Finlands mest intressanta koreografer. Båda förenas i sitt utforskande av det ickejordsliga i UNEARTH. I höst går ridån upp för en svensk klassiker och en urpremiär med Skånes Dansteater på Malmö Opera.

– Dansa mina verk! Per Jonsson
År 1983 lyckades en elev på Danshögskolans koreografilinje få tillgång till tre av Kungliga Operans balettdansare för att presentera sitt examensarbete. Det skulle visa sig bli en succé. Premiären, som hölls på Cirkus i Stockholm, fick publiken att stå upp i bänkraderna och vråla av förtjusning. Den unge koreografen, Per Jonsson, bara stod och skakade – han trodde inte att det var sant. Per Jonsson har skrivit danshistoria, jublade Horace Engdahl i sin recension.

Dansverket Schakt har blivit en klassiker inom svensk dans. Och Per Jonsson, som hann koreografera ett fyrtiotal dansverk under sin livstid, anses av många vara Sveriges stora dansgeni.

Schakt var något helt nytt, ultramodernt. Den öppnade en ny dimension för dans, säger den klassiskt skolade Håkan Mayer som dansade på premiären 1983.

Trots att Schakt ofta beskrivs som ”abstrakt”, lockar den både ny och trogen danspublik till föreställningarna. Pers koreografiska lätthet och flyktighet i kombination med spänning och intensitet har satt svensk modern dans på världskartan. Han gjorde beställningsverk för Cullbergballetten, Stora Teatern i Göteborg och Kungliga Operan i Stockholm och andra verk har uppförts av bl.a. Rambert Dance Company och The Place i London. En rad i Pers avskedsbrev uppmanade: Dansa mina verk! Sedan Per Jonsson alldeles för tidigt gick bort 1998, har Håkan Mayer och Cilla Roos, båda Pers närmsta dansare, förvaltat Per Jonssons koreografier. Håkan Mayer har studerat in Schakt som inleder UNEARTH på Malmö Opera med Skånes Dansteater.

– Jag är bra på att döda mina älsklingar. Susanna Leinonen
Det finns ett samband mellan det vi upplever, händelser och hur vi relaterar till varandra, som intresserar Susanna Leinonen. Det undermedvetna finns ständigt med i hennes dansverk som ofta får ett surrealistiskt uttryck. Koreografin är rytmisk och musikalisk med flödande och detaljrika rörelser. Susanna Leinonen är perfektionist vad gäller den sceniska helheten. I hennes nya verk Breaking the Fury tillhör scenen dansare och videoprojiceringar som tillför nya dimensioner till handlingen. Ljuset mästras av Mikki Kunttu, en av Europas mest eftertraktade ljusdesigners. Erika Turunen har designat kostymerna och Kasperi Laine, stor hiphopstjärna hemma i Finland, har komponerat musiken till Breaking the Fury. Det är första gången som Kasperi och Susanna jobbar tillsammans med en orkester som framför musiken live.

– Jag är mån om att jobba med kompositörer eftersom jag anser att det är så viktigt att publiken inte har hört musiken förut. Allting publiken ser, tillhör dem. Jag vill att de dras in i det jag vill berätta. Att de skapar sig sina egna upplevelser och tolkningar av vad de ser och hör, utan att känna igen till exempel en bolero och allt de kan associera till den, säger Susanna Leinonen.

– Musiken är som livet. Där världen såsom vi förstod den har upphört, som när huset som vi har bott i har rämnat och måste byggas upp igen. Slutet på ett krig, när allt måste börja om på nytt. Man startar utan någonting, börjar skapa men tappar tråden, beskriver Kasperi Laine den nyskrivna musiken.

Det är musiken som inspirerar Susanna Leinonen. Idén till koreografin finns från början men vägen till slutresultatet är krokig.

– Musiken ger mig bilder och inspiration som för koreografin framåt. Jag brukar säga till dansarna att inte fästa sig för mycket vid dansstegen. När jag går hem för dagen brukar jag tänka igenom vad vi har gjort med dansarna och kan sen revidera alltihop dagen därpå. Jag är bra på att döda mina älsklingar.

Det blir världspremiär på Susanna Leinonens dramatiska Breaking the Fury efter paus. UNEARTH har premiär den 13 oktober på Malmö Opera och visas 12 gånger fram till den 11 november. För mer information se www.skanesdansteater.se.

Premiär för UNEARTH 13/10 kl 19.00.
Spelas därefter 19/10 kl. 19.00, 21/10 kl 16.00, 25/10 kl 19.00, 28/10 kl 16.00, 31/10 kl 19.00, 3/11 kl 18.00, 4/11 kl 16.00, 8/11 kl 19.00, 10/11 kl 18.00, 11/11 kl 16.00.
Onsdag 24 oktober kl 13.00 ges UNEARTH som dagföreställning, men då visas endast Susanna Leinonens verk. En kort introduktion till UNEARTH ges en halvtimme innan varje föreställning på Malmö Opera.  

KOREOGRAFI: Per Jonsson & Susanna Leinonen
INSTUDERING AV SCHAKT: Håkan Mayer
MUSIK: Peter Bengtson (Schakt) och Kasperi Laine (BtF)
ORKESTRERING: Jonas Nydesjö (BtF)
DIRIGENT: Timothy Henty (BtF)
LJUSDESIGN: Yvonne Brosset (Schakt) och Mikku Kunttu (BtF)
KOSTYM: Erika Turunen (BtF)
VIDEO: Jouka Valkama (BtF)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll