Gå direkt till innehåll
VÅR DAG i koreografi av Tina Tarpgaard har premiär på Skånes Dansteater 28 nov 2021. Malin Bobeck Tadaas textilskulptur Water utgör en del av scenografin i föreställningen.
VÅR DAG i koreografi av Tina Tarpgaard har premiär på Skånes Dansteater 28 nov 2021. Malin Bobeck Tadaas textilskulptur Water utgör en del av scenografin i föreställningen.

Nyhet -

Världspremiär för VÅR DAG av Tina Tarpgaard

28 november är det världspremiär på VÅR DAG på Skånes Dansteater – en fyratimmars dans- och konstupplevelse om dans och ljud i Skåne. VÅR DAG lyfter fram några av de ovärderliga saker vi vänder oss till för inspiration och glädje, inte minst under årets mörkaste tid. Det blir dans, musik och ljus.

DANSEN
VÅR DAG handlar också om att föra vidare kunskap om rörelser, idéer eller ljud. Koreografen Tina Tarpgaard och de fyra dansarna har träffat dansskolor, föreningar och dansgrupper i Skåne u början av hösten 2021. Under dessa möten har de fått rörelser att göra tills sina och bära med sig in i föreställningen.

I fyra timmar förkroppsligar dansarna sina minnen av danser och personer. Var 30:e minut vid sju tillfällen under föreställningens gång släpps publik in i salongen, max 25 personer åt gången.

Föreställningen består av ett öppet scenrum, en ljudinstallation i form av bänkar som publiken gärna får sitta på, fyra dansare och tre skulpturer. Publiken är välkommen att röra sig i scenrummet, gå nära eller byta plats under föreställningens gång.

MUSIKEN

Lars Greve med team har komponerat musiken på liknande sätt, utifrån ljud som spelats in eller upp av människor i Skåne. Musiken i VÅR DAG är dessutom en kroppslig upplevelse. Ljudet kommer från de sex bänkarna i rummet – där publiken alltså bokstavligen kan känna på ljudet.

Varje timme i ljudinstallationen motsvarar ett dygn av ljud i Skåne. Från fiskar och fåglar till fotbollsplaner, skolbarn och folkmusiker. Var och en av de sex bänkarna har sitt eget ljud.

LJUSET
Precis som med ljudet motsvarar varje timme i föreställningen ljusets och mörkrets växlingar under ett dygn. Även ljuset är kroppsligt gestaltat i VÅR DAG – i form av skulpturen Water av Malin Bobeck Tadaa som utgör scenografin.

Water är gjord av ett specialvävt tyg som innehåller optiska fibrer som lyser upp skulpturen inifrån. Publiken är välkommen att både se och röra vid den skira sammanflätningen av ljuset.

.....

Speldagar
Världspremiär: 28 november 2021 på Skånes Dansteater.
28 november – 16 december 2021 på Skånes Dansteater.
21 december 2021, Takkeloftet, Köpenhamn
Verket kommer även att turnera under våren 2022.
Recensionsbiljetter: Anmäl till jessica.widegren@skanesdansteater.se

.....

Kreativt team VÅR DAG
Koreografi: Tina Tarpgaard med inspiration av Skånes invånare
Musik: Lars Greve med inspiration av Skånes invånare
Skulptur: Water av Malin Bobeck Tadaa
Ljusdesign: Peter Lundin
Kostymdesign: Åsa Gjerstad
Dansare: Maria Pilar Abaurrea Zardoya, Kit Brown, Samuel Denton, Laura Lohi

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll