Gå direkt till innehåll
Vinterresa i koreografi av Carl Knif har premiär 2 april 2022 på Skånes Dansteater.
Vinterresa i koreografi av Carl Knif har premiär 2 april 2022 på Skånes Dansteater.

Pressmeddelande -

Vinterresa i oktober, vårkänslor i november

På Skånes Dansteater kommer alla årstiderna på en och samma gång. Nu släpps biljetterna till de två nya verken Vinterresa och VÅR DAG. Vinterresa är ett självbiografiskt solo av koreografen Carl Knif skapat unikt för dansaren Madeleine Månsson, medan VÅR DAG blir en kombinerad konstupplevelse och dansföreställning signerad Tina Tarpgaard.

För Vinterresa blir det endast ett speltillfälle i höst, men föreställningen kommer tillbaka under våren 2022. VÅR DAG har sin färgsprakande urpremiär på Skånes Dansteater den 28 november.

Uppdatering 7/10-21: Premiären på Vinterresa i koreografi av Carl Knif lördag 9 oktober 2021 är inställd på grund av skada. Nytt premiärdatum blir 2 april 2022.

.....

VINTERRESA

Vinterresa är ett nytt verk av koreografen Carl Knif, skapat unikt för dansaren Madeleine Månsson. Verket tar avstamp i Franz Schuberts sångcykel Winterreise som är baserad på Wilhelm Müllers dikter.

I Vinterresa får du följa Madeleine Månsson på en scenisk färd genom ett mångfacetterat landskap. I detta självbiografiska verk vävs text och rörelse samman kring frågor om minnet och dess natur. Hur minns vi platser, personer och händelser? På vilket sätt lever det förflutna kvar i oss och hur påverkar det vi har upplevt nuet och vår framtid?

.....

Speldagar
Världspremiär: 9 oktober 2021 kl 18.00 på Skånes Dansteater. Inställd pga skada.
Nytt premiärdatum: 2 april 2022 
kl 18.00 på Skånes Dansteater.
Recensionsbiljetter: Anmäl till jessica.widegren@skanesdansteater.se
Rekommenderad från: 14 år
Längd: ca 35 min. Ingen paus.

.....

Kreativt team Vinterresa
Koreografi: Carl Knif
Scenografi, ljusdesign: Jukka Huitila
Musik: Franz Schubert
Ljuddesign: Janne Hast
Dansare: Madeleine Månsson

Carl Knif, Koreografi
Carl Knif (1976) är en finländsk dansare och koreograf. Han är konstnärlig ledare och grundare av Carl Knif Company. Carl har skapat flertalet verk för det egna danskompaniet och genomfört samproduktioner och beställningsverk för andra teatrar och danshus.

Några av hans verk är icke-verbala och helt baserade på rörelse och dans, medan andra mer närmar sig fysisk teater. Under åren har Carl utvecklat en intressant, unik stil som hans danskompani har tagit till toppen av den finska dansvärlden.

Carl Knif tilldelades det finska State Prize for Performing Arts 2016. Hans verk har mött stort internationellt intresse och har turnerat i tio länder.

Madeleine Månsson, dansare
Madeleine Månsson har varit engagerad i flertalet dansprojekt på Skånes Dansteater sedan 2012 då hon provade samtida dans för första gången. Madeleine började arbeta som dansare på Skånes Dansteater 2016 när hon bestämde sig för att sluta jobba som socialarbetare och satsa helhjärtat på dansen. Sedan dess har hon dansat i många av Skånes Dansteaters produktioner bland annat Belonging (2018), Uncharted (2019) och Fine Lines (2020). Sedan 2016 har hon turnerat med hyllade duetten Dare to Wreck i Sverige, Belarus, Holland, Tyskland, Sydkorea, Kanada och USA.

Madeleine har studerat vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan) i Stockholm med fokus på variationer av kropp och koreografi. Hon har utvecklat metoder för inkluderande dansworkshoppar som en del av EU-projektet iDance och leder workshoppar i Sverige och internationellt. Hon är för närvarande en del av Skånes Dansteaters fyraåriga EU-projekt 'Europe Beyond Access' och aktuell i LIV DÖD SEX POP på Dramaten.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

VÅR DAG

VÅR DAG är en dansupplevelse som omsluter dig och väcker upptäckarlust. En stund fylld av ljus och färg när den skånska vintern är som mörkast och gråast. VÅR DAG är både en konstupplevelse och en dansföreställning. Dansarna blir dina ledsagare genom vår magiska spelplats där textilkonstnären Malin Bobeck Tadaas interaktiva och färgsprakande installation Water skimrar och pulserar.

Koreografen Tina Tarpgaard och kompositören Lars Greve har inspirerats av rörelser och ljud som invånare i Skåne har fått bidra med under året.

Kom in i ljuset, fly vintermörkret med oss. VÅR DAG är en unik upplevelse som du kommer bära med dig länge!

.....

Speldagar
Världspremiär: 28 november 2021 på Skånes Dansteater.
28 november – 16 december 2021 på Skånes Dansteater.
21 december 2021, Takkeloftet, Köpenhamn
Recensionsbiljetter: Anmäl till jessica.widegren@skanesdansteater.se
Längd: En interaktiv upplevelse. Ges varje halvtimme, 7 gånger, under 4 timmar.

.....

Kreativt team VÅR DAG
Koreografi: Tina Tarpgaard med inspiration av Skånes invånare
Musik: Lars Greve med inspiration av Skånes invånare
Skulptur: Water av Malin Bobeck Tadaa
Ljusdesign: Peter Lundin
Kostymdesign: Åsa Gjerstad
Dansare: Maria Pilar Abaurrea Zardoya, Kit Brown, Samuel Denton och Laura Lohi alternerar i VÅR DAG. Tre av dem dansar i din föreställning


Tina Tarpgaard är koreograf och dansare baserad i Köpenhamn. 2005 grundade hon danskompaniet Recoil performance group och har sedan dess arbetat med koreografiska och tvärestetiska projekt, till exempel i samarbete med programvarukonstnärer och biokonstnärer. Tinas verk har vunnit flera priser både nationellt och internationellt.

Musikern Lars Greve har under de senaste 15 åren släppt över 50 studioalbum i olika samarbeten, flera av dem har nominerats till Danish Music Awards. Han guldbaggenominerades för bästa originalmusik 2020. Lars är kompositör, saxofonist och klarinettist och skapar ofta verk som utmanar de traditionella musikaliska formaten.

Malin Bobeck Tadaa är textilkonstnär och designer som arbetar med smarta textilier, kombinerar traditionella material med optisk fiber, lysdioder och ny teknik.

Peter Lundin har arbetat med scenkonst sedan av åttiotalet. Han har arbetar framför allt med dansföreställningar, men även skapat ljusdesign till opera-, drama- och musikalföreställningar. Sedan några år arbetar Peter även med TV-produktioner. Sedan 2010 drivar han företaget Qpoint och har samarbetat med flertalet danskompanier i Europa.

Åsa Gjerstad har en bakgrund som modedesigner med kollektioner i eget namn. De senaste 15 åren har hon uteslutande arbetat med scenkostym till allt från cirkus, teater, opera och dans till popband, film och tv.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva.

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Västra hamnen i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges enda fristående dansinstitution. Vi ägs av Region Skåne. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll