Gå direkt till innehåll
Dansföreställningen Djurens Karneval gör sin hundrade föreställning 9 december 2023 på Kulturhuset Spira i Jönköping.
Dansföreställningen Djurens Karneval gör sin hundrade föreställning 9 december 2023 på Kulturhuset Spira i Jönköping.

Pressmeddelande -

Djurens karneval firar 100 föreställningar

Dansföreställningen Djurens Karneval har hyllats av kritiker och setts av 11 000 personer sedan världspremiären 2020. På lördag 9 december är det dags för den hundrade föreställningen, den här gången på Kulturhuset Spira i Jönköping.

Djurens karneval öppnar dörren till ett magiskt universum fullt av fantasifulla varelser. Till tonerna av Camille Saint-Saëns klassiska mästerverk med samma namn lockas du till en plats utanför vår värld, där fantasi och verklighet kan mötas. Låt dig smittas av påhittigheten i koreografen Marcos Moraus säregna rörelsespråk och Silvia Delagneaus fantastiska kostymer. Men var på din vakt, i Djurens karneval är klivet mellan kärleksfullt djur och otäckt monster pyttelitet.

Sedan världspremiären i Falkenberg 2020 har Djurens karneval spelats för över 11 000 personer, varav över 8 000 barn, på skolföreställningar och offentliga föreställningar i åtta sydsvenska och två utländska orter. Den har även funnits tillgänglig som film och fick tack vare stor efterfrågan nypremiär på scen i mars 2023. Turnéstoppet i Kulturhuset Spira är det sista för den här gången och dessutom den hundrade gången som föreställningen ges.

Dansaren Tiemen Stemerding har medverkat i samtliga föreställningar och berättar om ett fantastiskt mottagande från publiken:

– Människorna jag har pratat med har varit så exalterade av den överväldigande mängden vackra bilder och komplexiteten i koreografin. Det är svårt att säga vad som är min favoritdel i föreställningen, men just nu väljer jag avsnittet där vi dansar med fem bollar som har ögon. Det är tekniskt utmanande att framföra, men samtidigt är det så kul att skapa magi genom att ge bollarna vidare på oväntade sätt och ge liv åt olika varelser och bilder med ett så enkelt element som ögon.

Djurens karneval är ett unikt samarbete som produceras av Danssamverkan Sydsverige på uppdrag av Regionsamverkan Sydsveriges kulturutskott. Medverkande institutioner är Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Smålands Musik & Teater/Kulturhuset Spira, Rum för Dans och Skånes Dansteater.

– Danssamverkan Sydsverige är djupt engagerat i att forma en blomstrande framtid för danskonsten i södra Sverige. Genom vårt fokuserade arbete på stärkt institutionell infrastruktur, ökad tillgänglighet och etablerande av en stark regional röst, strävar vi efter att lyckas med prioriterade åtgärder som turnéutbyte, samarbete kring residens och samproduktioner samt stöd för regionala danskonstnärer. Vårt samarbete är nyckeln – tillsammans är vi starkare och har större muskler för att framgångsrikt nå våra mål, säger Camilla Ekelöf, som är konstnärlig chef för Unga Spira och Dans på Kulturhuset Spira.

Pressröster om Djurens karneval
”De fem dansarna blir en djurpark full av galenskap. Deras skickliga, flexibla kroppar förstärks med extra ben, förlängda armar, rundat omfång och många, många ögon som rullas runt, hålls på stolpar och jongleras.”
D&D, No 28 2021

”Detta är koreografen Marcos Morau första dansföreställning för barn, men den passar väl för människor i alla åldrar som vill ta del av en värld av fantasi, på nya nivåer – oförglömligt.”
Danstidningen

”Djurens karneval” har kanske specialskrivits för en ung publik, men erbjuder en härlig introduktion till dansens värld för vem som helst som för en knapp timmes tid vill uppleva att allt är möjligt.”
Sydsvenskan

Team och medverkande Djurens karneval
Idé och regi: Marcos Morau

Koreografi: Marcos Morau i samarbete med Lorena Nogal och dansarna

Musik: Camille Saint-Saëns, Nikolai Rimsky-Korsakov

Scenografi, kostymdesign: Silvia Delagneau

Ljusdesign: Joakim Engstrand

Dansare höst 2023, Skånes Dansteater: Jure Gostinčar, Hanna Nussbaumer, Tiemen Stemerding, Simone Frederick Scacchetti och Jing Yi Wang.

Ämnen

Kategorier


Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Kontakter

Jessica Widegren

Jessica Widegren

Presskontakt Kommunikationschef Pressansvarig Marknad och press 0705 400 927

Relaterat innehåll